Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

zigíš 

všechny recenze uživatele

Van Santova tvorba mě pravidelně míjí. Fanatickým uctívačem Huntinga nejsem, Milk spíš uspával než bavil a Idaho, klasiku všech indie nerdů jsem ani nedokoukal. A stačí tak málo, k chytrému scénáři a sympatickým charakterům, jen utlumit tu nezávisláckou manýru, co láká vláčet postavy z nuznějších poměrů, depresí a pesimismem. A i když to, co se pak nabízí není nic jiné než klišé, stejně mi je podobný přístup milejší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Dnes začíname čítať román, ktorý ponúka dosť - od autora, ktorý mohol ponúknuť oveľa viac." DOBRÝ WILL HUNTING 2? Možno, len s horším scenárom a viac znudenými hercami, v čele s unaveným Connerym. Odporúčať snímku môžeme tým, ktorí by sa radi živili písaním, pričom na konci sa mihne jeden slávny mladý herec... ale stále to akosi nestačí, toho willhuntingského povznášajúceho pocitu je málo. ()

Reklama

purekritik 

všechny recenze uživatele

Filmy Van Santa maj dost pomalý tempo, který dává prostor pro utváření atmosféry a profilaci postav. Nejvíc mě však baví ty nenápadný drobnosti, často cynickýho, potažmo humornýho rázu, kterejma jsou protkaný jeho snímky. Jako tady např. když Sean Connery sleduje tři různý televize a ve všech běží někdy jinej, jindy stejnej program. Tenhle film se dobře konzumuje, avšak nevyhnul některým klišé a je až moc uhlazenej. 65% ()

fimler 

všechny recenze uživatele

Občas utahané, ale veskrze s dobře vybudovanou atmosférou. Mít to výraznější herecké obsazení asi si to užiji více. Anna Paquin je až neskutečně obyčejná a nezajímavá herečka. Líbilo se mi spousta životních myšlenek a taky jak to bylo celé pozitivně podané, i když to tak úplně být nemuselo. RIP Sean Connery. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Srdcovka, nenapadny film se silnym obsahem a skvelou nejenom barvou pleti kontrastni ustredni dvojici. Gus Van Sant je citlivka, co me dokaze rozmrazit. V jeho filmografii se pribehy outsideru objevuji velmi casto, pokazde trochu jinak, pokazde se silnym dojmem. Videno hned nekolikrat a vzdy jsem si film moc uzil. Pobavil i decentni stek Busty Rhymese... :) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Na basketbalových loptách, ktoré Jamal drží počas celého filmu, je napísané The Rock, čo je odkaz na Conneryho film Skala (1996). (m.a.t.o.)
  • Počas natáčania sa zistilo, že Sean Connery nevie písať na stroji. V scénach, kde vidíte Forresterove ruky na klávesoch, sú to ruky dabléra. (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama