John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

gombarix

Víceméně to za mě vystihl liborek_. Soundtrack nemá chybu, ale na to stačí si pořídit stejnojmenné album. Přidaná hodnota filmu je tak akorát v dokumentaci toho, kam vede THC, LSD a sláva v hlavě ... a snad i v symbolizaci bezvýchodnosti a vyprázdněnosti ideálů 60. let - což jsou ovšem asi věci vesměs nezamýšlené. ()

liborek_

Jsem velký fanoušek liverpoolské čtyřky, ale nejsem nekritický... Tenhle film byl průšvih už v roce 1967 a čas tomu na kvalitě nepřidal. Celý tenhle film není vlastně nic jiného než slepenec výborných videoklipů k vynikajícím skladbám (I am the Walrus, The Fool On The Hill....) s nudným až trapným balastem, který vyplňuje mezery mezi nimi... Nejde o psychedelično, ulítlost a já nevím co ještě, ale mnohem víc jde o totální amatérismus... McCartney je sice od boha nadaný skladatel, ale filmař z něj nikdy nebude, což kromě tohoto snímku dokázal i propadákem Pozdravuj na Broad Street. A právě on se v tomto období chtivě chápal vesla (na lodi, jejíž potopení se blížilo). Magical Mystery Tour je vlastně takový symbolický začátek konce Beatles. Končilo jejich nejslavnější období ohraničené známými akordy v písních A Hard Day's Night (1964) a A Day In The Life (1967) a tento film útlum nezabrzdil. Nezbývá než souhlasit s názorem, že kdyby žil Brian Epstein, tahle slátanina by nikdy nevznikla. ()

Olík

Bizardně teatrální autobusová linka strýčku Johna, Paula, George a Ringa jedoucí na trase LSD halucinace - situační satirická sofistika a zpět. Pro mne osobně, co se týče muziky, jedno z nejoblíbenějších období legendární kapely. The fool on the hill, I am the walrus, Hello goodbye, Strawberry fields forever………..pokud se budeme bavit o hudební stránce, tak pět hvězdiček by bylo málo. Co se týče dojmu z Magical mystery tour jako z filmu, tak……………….no asi jsme měl k večeři málo houbiček :D ()

Marigold

Je to natolik pitomé, naivní, infantilní, přestylizované, nesmyslné a dekadentní, že to Chrobákům neprošlo ani za časů jejich největší slávy, leč s odstupem času získává tahle hudební vybředlost punc kultovnosti, neboť co bylo v době vzniku debilní, je náhle vtipné. Exemplární případ "filmu", který je tak špatný, až je legrační. ()

honajz2

Psychedelický trip (berme trip v obou výrazech), který by ani Noe nebo Lynch nenatočil. Absolutně žádný děj, maximálně se tu jede busem z bodu 0 do bodu 0 a nějací kouzelníci ovládají tu atmosféru v tom autobuse. Je to i celkem experimentální a absurdní, ale mě to jednoduše nebavilo, naopak, hrozně mi to lezlo na nervy. Kdyby to mělo aspoň nějaký jednoduchý děj a šlo to z bodu A do bodu B, tak by to bylo snesitelnější, ale tohle pro mě bylo jenom úmorné šílené otravné nic. Jako jo, nějaký písně tam jsou hezký a jediná povedená "hláška" je, když tam tu průvodkyni asi čtyřikrát za sebou pozdraví a taky tam furt vystupují v polích a dělají závody s policií a nějakým knězem či kdo to byl, ale mě to prostě nebavilo ani náhodou a to mám experimentální šílenosti rád. Ale to se musí prostě umět a Beatles to nezvládli. Zlatá Žlutá ponorka... 2* ()

• Scéna, kdy John Lennon tlusté dámě nakládá lopatou špagety, se zakládala na Johnově skutečném snu. (Morien)
  • George Harrison i John Lennon byli od počátku proti natáčení filmu Magical Mystery Tour, ale podle vlastních slov měli pocit, že jej divákům tak nějak dluží. (ryccoly)
  • Album "Magical Mystery Tour" v době premiéry filmu ve Velké Británii nevyšlo, písničky z filmu se objevily pouze na dvou EP deskách. Elpíčko v USA vydal Capitol Records a na ostrovech se prodávalo v obchodech s importovaným zbožím. Teprve v roce 1976, v rámci velké vlny reedicí desek Beatles, pustila společnost Parlophone na trh i LP "Magical Mystery Tour". (Robbi)