Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

argenson 

všechny recenze uživatele

Saturnina jsem od dětství četl mnohokrát a za ta léta jsem si vytvořil představu, jak vypadá dědečkův dům, jak vypadají ti lidé, ale i v mojí fantazii zůstávalo to tajemno a éteričnost, které jsou základem Jirotkovy knihy. A pak mi někdo naservíruje tuhle pestrobarevnou retro, kde všechno má příliš jasné obrysy a zřetelné kontury. Říkám si, proč už dávno někoho nenapadlo Saturnina natočit. Asi napadlo, ale každý soudný filmař zřejmě uznal, že Saturnina zfilmovat nelze. Filmového Saturnina já prostě nesnesu. Jednu * za snahu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hluchá, nikoli suchá planeta. Totiž adaptace. Od problematického obsazení (sedli mi jen Lasica a Lipský) po často neodpovídající podání humoru - repliky se tu často trousí dutě do prázdna. I když se pár skvělých pasáží najde (Obdivuji vás. Víte, kolik lodí se ročně potopí? - Všechny se ale nepotopí na Vltavě. - To ne, ale všechny se potopí až na dno. / Servírovat v mém věku rakvičku jako zákusek je prostě ohavné.), přece zbyde dojem těžce nevyužitého potenciálu. Otázka je, zda lze předlohu zfilmovat lépe. Ovšem když to porovnám třeba s Bylo nás pět, je vidět, že to jde. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zástupy fanoušků Saturnina se musely rekrutovat ze čtenářů předlohy. Jiné vysvětlení pro oslavné chorály u průměrného televizního snímku nemám. Humor prokládaný příslovími je až moc prkenný. S odstupem času se však obsazení ortodoxního fanouška první republiky Havelky jeví jako geniální tah. Hodně pomáhá i účast jedné z prvních porevolučních štěrbin, jejíž kvality ocenili nejen všichni členové skupiny Lucie. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade pôjdem opäť proti prúdu a väčšinovému hodnoteniu. Podľa môjho názoru a vkusu si titul "Saturnin" tak vysoké hodnotenie aké sa mu tu dostalo rozhodne nezaslúži. Ja som sa pri tom dosť hodne nudil a nechápavo krútil hlavou nad tým na akú prvorepublikovú retro chujovinu sa to vlastne pozerám. Je pravda, že podivnému Ondřejovi Havelkovi postava, ktorú stvárnil dokonale sadla a aj drevák Oldřich Vízner bol v titulnej úlohe perfektný, ale inak to bola otrasná kokotina. ** ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi tahle verze, protože připomíná spíše rozhlasovou hru. Ano, příjemně starosvětskou, ale rozhlasovou. Všechny vtipy jsou bez ladu a skladu odvyprávěny. Chybí tomu inscenační nápad, převedení slovních vtipů do obrazových. Už jen ten začátek - představte si, jak by jinak vypadala úvodní scéna, kdybychom ve velkém detailu viděli tvář doktora, na níž občas přistane šlehačka, a on naprosto vážně vypráví svou o koblihách. A jak kamera odjíždí, vidíme v celku, jak celá kavárna spolu bojuje a svádí šlehačkovo-koblihovou bitvu. Prostě se na to sice příjemně dívá, ale vtipy jsou zabité, občas dokonce stokrát zopakované, aby je pochopil i největší blbec (ví Bůh-výbuch), a jedinými pozitivy jsou dokonalý Vízner a ke konci setapouch. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Závěrečná svatební scéna byla natáčena v kostele sv. Matěje v pražských Dejvicích. (yurasch)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Také se natáčelo na Valdštejnských zahradách a na Bubovických vodopádech v okresu Beroun. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama