Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (205)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Velmi drsný středověký příběh, který se vyhýbá téměř všem klišé jiných filmů zasazených do tohoto období. Charismatický Rutger Hauer-hlavní hrdina. Ale jaký! Nájemný žoldák téměř bez morálky, chlípník a dobytek. Hlavní ženská postavka - ze začátku se zdá cudná, ale brzy se z ní vyklube ochotná rozhoďnožka s uvolněnými mravy. O brutalitu a syrové realistické scény není nouze ( např. pohřbívání mrtvého dítěte do soudku a spusty dalších patří k tomu i ta erotika ), toho si na tomto filmu cením, ukazuje vše bez příkras. Děj je plný zajímavých zvratů a jako plus počítám i to, že jsem neměl ani páru, jak hlavní postavy dopadnou, Verhoeven se s tím vážně nemazal, v určitých částech filmu bych si na ně nevsadil ani pětník. Jen škoda natahovaného konce a některých evidentně do očí bijících scenáristických hloupostí. Ale v podstatě jsem spokojen a skvěle jsem se bavil, klidně bych si to dal ještě jednou. Vřele doporučuju... ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

maso a krev.. co byste čekali od filmu s takovým názvem? maso a krev? áno, áno.. dočkali byste se.. já se navíc dočkala úžasné, cynické, černočerné komedie z temného středověku, kdy na dobro a zlo sral černej pes, kdy vaše bylo všechno, co jste si prostě vzali, aniž by vás okradl někdo další, případně vám rovnou vrazil kudlu do zad.. máme tu mladého, naivního šlechtice, tlupu zlotřilých žoldáků v čele s charismatickým (a neuvěřitelně šukézním) martinem, jednu andělskou nevěstu (krom toho nestydatou manipulátorku, ááách..:), spoustu nebeských znamení.. a taky tu máme jeden nesplněný slib a jeden dobytý hrad.. je to pohádka, je to fantasy, je to drámo, je to komedie.. je to všechno, co budete chtít.. račte vstoupit do těchto dávno zapomenutých časů alá paul verhoeven.. račte vstoupit a nečekejte nic, co jste už stokrát před tím viděli.. je to maso.. (díky drahý příteli, tenhle film byl opravdu neskutečným zážitkem.. a já se bála, že tě zklamu..:) ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Provokatér Paul Verhoeven zato zase jednou pořádně vzal a natočil krvavý film ze středověku. Všude přítomný mor, špína středověku a množství šarvátek. Prosadil si svého oblíbence a krajana Rutgera Hauera do jedné z hlavních rolích a natočil naturalistické drama, kterému by pomohlo, kdyby se z filmu nechtělo udělat krvavou řež. Děj mně přišel oproti cákancům krve o dost slabší. Hauer to jako sympatický žoldnéř uhrál, bylo to období, ve kterém sbíral svoje největší úspěchy, ale ostatní herecké obsazení už nepatřilo k tak známým. Také to bylo vystavěno tak, že se spíše dalo fandit záporákům, kteří byli podáni propracovanějším způsobem. Pak se do toho přidá milostný motiv mezi žoldnéřem a šlechtičnou a film pak začne připomínat krvavou pohádku, než nějaký reálný historický film. Spousta naturalistických scén, dobrá režie Paula Verhoevena, hudební doprovod Basila Poledourise a navrch kvalitní výkon Rutgera Hauera, to jsou hlavní přednosti filmu, který se svého času stal hojně vyhledávaným na vhs. 60% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Opravdu úsměvná variace středověku s nevídaně kreténským mysteriózním (?) "feelingem" a rádoby krvavými akčními scénami. Celé poselství tohoto filmu opravdu nechápu, jelikož občas má divák tzv. WTF pocit a říká si jestli měli tvůrci všech pět pohromadě. A věřte tomu nebo ne, to dvouhodinové hašteření herců působí všelijak jen ne filmově. Očividně byly časy, kdy byl Verhoeven ještě v plenkách a do šokujícna a mraziva měl ještě ke zdolání velký kus cesty. Alespoň se na tomto paskvilu nacvičil. Bohužel však způsobil i v podstatě konec Rutgera Hauera, který se postupem času začal objevovat stále více a více ve vedlejších rolích, což je relativně podivné, neboť i jako úchylný žoldák s kolečkem navíc má poměrně dost charizmatu. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Natáčet maso a krev nestačí. Pro dobrý film je potřeba také smysluplný děj a uvěřitelné scény. V tomhle ohledu asi nejvíce potěší výsuvný žebřík, který pravděpodobně sestrojil Leonardo Da Vinci. Dále si vzpomínám na některé další "boty" jako třeba smrtelný úraz se sochou, nebo eskapády s vodou ze studny. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (14)

  • Film inspiroval tvůrce Berserka Kentaró Miuru, který v rozhovoru v roce 2003, kdy získal cenu Tezuka Osamu Cultural Prize for Excellence (2002), uvedl, že design hlavního hrdiny Berserka Gutse vytvořil podle postavy Martina v podání herce Rutgera Hauera. (classic)
  • Některé části filmu byly cenzurovány, včetně sekvence znásilnění. To naštvalo Jennifer Jason Leigh (Agnes), která byla proti cenzuře. „Je to brutální a ošklivé znásilnění a vím, že to spoustu lidí rozruší. Ale ten film je výjimečný. Paul Verhoeven je tak nadaný.“ (classic)
  • Jeden z nejvýznamnějších sporů se odehrál mezi Paulem Verhoevenem a Rutgerem Hauerem (Martin), který si chtěl vypěstovat pověst herce hrajícího spíše hrdiny než padouchy, jako tomu bylo ve filmu Blade Runner (1982). To bylo v rozporu s Verhoevenovým záměrem vykreslit morální nejednoznačnost svých postav a středověk jako „smradlavou dobu, ve které se dá žít“, aby se distancoval od typických středověkých fantasy vyobrazení tohoto období. To způsobilo, že mezi oběma tvůrci vznikla hořká roztržka a už spolu nikdy nespolupracovali. (classic)

Reklama

Reklama