Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (205)

sud 

všechny recenze uživatele

Hollywoodští producenti a popcornoví diváci tenkrát jistě civěli, co že ten Holanďan, který nedávno přišel, vytvořil za dílo. A civěl jsem i já, ani ne tak nad otevřeností a brutalitou (existuje spousty násilnějších filmů), jako nad naprostou uvolněností, nekomerčností a autorskou svobodou. Paul Verhoeven nám servíruje jeden zajímavější nápad za druhým a ani na okamžik nenudící svěží romanticko-dobrodružný děj, postrádající jakákoli žánrová klišé. Rutger Hauer v největší životní formě se pro roli žoldáka Martina narodil. Nejedno mužské oko jistě spočinulo na lepé Jennifer Jason Leigh, která tu svojí vypočítavou mrchu Agnes zahrála s grácií. Tom Burlinson byl rovněž skvělý a hodně se mi líbila postava kapitána Hawkwooda, kterého se na výtečnou zhostil Jack Thompson. Maso a krev určitě potěší každého milovníka dobrodružných filmů, kde se používají meče. P.S.: A taky jsem fandil Martinovi, skutečně měl vyhrát on. 80%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tenhle film jednou snad před 15 lety a dodnes si ho pamatuju se spoustou detailů. Na tehdejší dobu předvedl nebývalou brutalitu středověku, nenabízel kladné hrdiny ani romantické scény... ta syrovost a realistická krutost mě dostaly. Možná bych hodnotila plným počtem hvězdiček, ale přece jen si nechám rezervu a snad jednou dostanu příležitost ohodnotit tenhle film s "čerstvými" poznatky a zážitky. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Historická postmoderna, která sice měla vytyčený úkol odromantizovat a odmýtizovat období ranného novověku, ale provedla to s takovou zarputilostí, že ho prostě vyexploitovala. Na čemž není prachnic špatného, akorát místy prostě trochu píchne, když v tom člověk vidí tu nekompromisní vizi, která se ale skrývá za karikaturními postavami a uspěchanými situacemi, za něž nejspíš může přílišná rozmáchlost. Už dlouho se mi nestalo při filmu, že jsem se cítil nepohodlně, ovšem sledovat úporné a otevřené sexuální scény s mladičkou Jennifer Jason Leigh, která stále vypadá jako dítě a její postavě ve scénáři má být skutečně cca 12 let, nutí k obezřetnosti, zdali se vám zrovna nikdo nedívá při sledování filmu přes rameno. Ale prý ji při natáčení bylo 22, tak to je pohoda. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drsný středověký příběh, který sice začíná jako romantická pohádka, ale brzy se zvrhne a díky tomu taky asi docela odpovídá tehdejší realitě. Patřičná dávka krve, trocha odvážné erotiky a výsledkem je kvalitní thriller, který Paulu Verhoevenovi spolu s některými jeho jinými výtvory určitě dělá dobré jméno. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Název skutečně nelže - Verhoeven se ve středověku cítí jako doma, resp. je to středověk á la Paul V. Fascinovalo mě, jak se úspěšně vyhýbá prakticky jakémukoliv klišé žánru. Proč řešit dobro a zlo, kdo je hrdina a kdo padouch? Tady není nikdo lepší než ten druhý, jsou jen živí a mrtví. Brutální násilí a sex, rozhodně žádná romantika (nabízí se srovnání s Jestřábí ženou ze stejného roku, kde Rutger Hauer taky hrál). Skvělý film. **** 1/2 ()

Galerie (53)

Zajímavosti (14)

  • Hudbu k filmu složil Basil Poledouris pod vedením Londýnského symfonického orchestru. Vydavatelství La-La Land Records vydalo v roce 2013 rozšířené CD s hudbou, která obsahuje téměř dvakrát více hudby než původní LP/CD vydání z roku 1985 u Varèse Sarabande. (classic)
  • Kromě obsazení americkými, australskými, britskými, španělskými a holandskými herci Verhoevena, který ve snaze dosáhnout volnějšího vizuálního pojetí nepracoval na storyboardu, zmáhala i snaha zvládnout mezinárodní koprodukci financovanou z více zdrojů, které chtěly film směřovat různými směry. Kvůli následnému improvizovanému stylu natáčení došlo k řadě zpoždění a neshod; mnoho členů štábu také přijelo a odjelo, když se jim zalíbilo pařit na místní pláži. (classic)
  • Jeden z nejvýznamnějších sporů se odehrál mezi Paulem Verhoevenem a Rutgerem Hauerem (Martin), který si chtěl vypěstovat pověst herce hrajícího spíše hrdiny než padouchy, jako tomu bylo ve filmu Blade Runner (1982). To bylo v rozporu s Verhoevenovým záměrem vykreslit morální nejednoznačnost svých postav a středověk jako „smradlavou dobu, ve které se dá žít“, aby se distancoval od typických středověkých fantasy vyobrazení tohoto období. To způsobilo, že mezi oběma tvůrci vznikla hořká roztržka a už spolu nikdy nespolupracovali. (classic)

Reklama

Reklama