Reklama

Reklama

Cesta z města

  • angličtina Out of the City
TV spot

Obsahy(1)

Může počítačový expert najít štěstí v lůně přírody? Lyrická komedie režiséra Tomáše Vorla s humorem líčí pokus programátora Honzy nalézt smysl života v návratu k přírodě. Když Honza bere na výlet do přírody svého předpubertálního syna z rozvedeného manželství, nezapomene samozřejmě přibalit mobil, notebook a digitální kameru. Všechnu techniku ale postupně odhodí. Víkendový výlet do malé podhorské vesničky se protáhne na několikatýdenní pobyt. Postupně se oba spřátelí s místními figurkami a zejména s půvabnou rebelující Markétkou. Honza propadá nejen dívčímu kouzlu, ale i vábivé vůni domácích likérů její babičky, drsnému přátelství venkovské rodiny Ludvy a Vlastičky a koloritu svérázného venkovského života. Tomáše Hanáka v hlavní roli provázejí Barbora Nimcová, Bolek Polívka, Eva Holubová a další herci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (399)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem žil v Praze, teď skoro na vsi. V obou těchto částech naší země žijí lidé, nicméně spolu nemají mnoho společného. Na tomto, ale i jiných kontrastech je založen Vorlův film. Hanák hraje magora, kterému práce vzala rodinu, štěstí i rozum. Je drcen soukolím času, peněz a studenosti života v Praze, ale v podstatě si to ani moc neuvědomuje. Náhodné setkání s lidmi na venkově v něm vyvolá pocity, které rozezní jeho zpuchřelé struny bytí naplno. Na světě jsou lidé, kteří ho vnímají jinak než po pracovní stránce, ženy s ním mluví a nechtějí po něm jen výživné atd. Zjišťuje, že co člověk to originál, a že s lidmi tráví čas rád. A je to velká sranda. Přestože by na venkově rád zůstal, ustřihnout vazby není tak snadné, vždycky se najde nějaké "ale". A tak i náš hrdina klopýtne a musí se vrátit zpět do města, zbořiv za sebou ten domeček štěstí, ve kterém se snad poprvé našel. Epizodka rebelství skončila a jsme zase zpátky v kanclu. A přece, přece tam něco zůstalo. Naděje. Naděje, že za zdí kanclu je něco jiného, něco, co bylo a mohlo by zase jednou být. Tohle je jen velmi základní osa filmu, kterou rozvíjí řada pitoreskních postav, dávající filmu rozměr parodie, komedie a grotesky. Lidský rozměr ale zdaleka nevyprchává, a to je dobře. Ať žije Divadlo Sklep! ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Měl sem zato, že poetika sklepáků, i styl filmařiny T.Vorla mi bezmezně sedí,a rozumim jí.Po posledních projekcích je jasný,že většina filmů dopadla o dost hůř, vlastně hodně podobně jako filmy Chytilky, která herce z Divadla Sklep taky hojně obsazovala.Oba tvůrci,až na čestný vyjímky dost tlačej na pilu, a většina filmů mě doslova nudí.Cesta z města je čestná vyjímka.Je to taky podivný, ale je to z venkova, a hlavně se tam moc nezpívá.Prosím bez zpěvu.70%. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vorlovo vykoupení z věznice depresí a hlavně návrat mezi českou režisérskou elitu. Film, který potřebovali vidět tisíce lidí a kasovní úspěch to jen potvrzuje. Až jednou Vorel natočí snímek s podobně silnou myšlenkou a zároveň se vykašle na postsynchrony přímo od Trošky, půjde konečně o naprostou dokonalost. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zájem o přírodu a o venkov je něco, co u Tomáše Vorla docela chápu a přijímám to. V kontrastu s moderním a přetechnizovaným světem velkoměstě vyniká klid toho venkova, který je tak nějak smířený se vším. Je mnohem blíž přírodě a tím vlastně i člověku. Herecké výkony jsou příšerné a Hanák ukazuje, že není nijak výjimečným hercem, ale já si spíš tak nějak myslím, že tohle po něm Vorel chtěl. Do jeho filmů to sedí. Nemůžu říct, že by mi tenhle snímek přímo učaroval, ale mám ho rád a chápu proč ten venkov. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

V podstate to je kravina, ale velice prijemne natocena. Skoro az hvezdne obsazena komedie je v prvni polovine narvana spoustou vybornejch napadu a vtipku a Tomas Hanak zde primo exceluje, ale bohuzel druha polovina uz tak zabavna neni a prisla mi zbytecne natahovana. Vorel natocil prijemnou a originalni komedii, ktere trosku vadi jeji delka, protoze dve hodiny uz jsou precejen dost. Vse ale vyvazujou herecke vykony, ktere jsou skvele a to i vcetne detskych predstavitelu. Ja se vyborne pobavil a byl jsem mile prekvapen. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Zatímco Tomáš Hanák předstíral na korbě pick-upu jízdu na koni, jeho žena právě rodila v Hořovicích. [Zdroj: idnes.cz] (hippyman)
  • Režisér Tomáš Vorel st. mluví o dvou variantách filmu, té jedné říká „sprostá“, v té druhé verzi jsou utlumeny erotické scény. (sator)
  • Ve scéně 48. minutě, kdy Markéta (Barbora Nimcová-Schlesinger) holčičce tvrdí, že strom, na který se dívka ptá, je buk, jde ve skutečnosti o jilm. (ČSFD)

Reklama

Reklama