Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který sice není příliš chlap, alespoň podle tehdejších měřítek, za to má víc morálky v sobě než všichni okolo něj. Svědčí o tom i závěr, kdy se postará o v podstatě cizí dítě, jehož výchovu rodiče Julce vyčítali. A i ti to všechno dělají jen kvůli své pověsti. Stejně jako rodiče švadlenky. Gustav Oplustil údajně napsal dílo dle svých vzpomínek, ale já jsem si jistý, že si ty vzpomínky malinko přikrášlil. Nejvěrnější zpodobnění vojny je dle mého v seriálu Chlapci a chlapi. Nelze od začátku říct, kam vše směřuje, původně se totiž zdá, že švadlenka má být prostě jen náhradník. Ovšem matka, která uteče od vlastního dítěte, to muselo být i na socialistické obyvatelstvo asi silné kafe. Zvláště, když se film zařadil do kategorie komedií. O komediální prvky ve snímku sice není nouze, ale přeci jen film směřuje k dramatu. Neřekl bych, že je dílo Václava Vorlíčka tak nízké v kvalitách, jak mluví hodnocení, ale je znatelně cítit, že to není Vorlíčkova parketa. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

To je samy MNV, ROH, JZD či družstvo, Jednota, armáda a vojensky mužstvo. Ten komunistickej systém, že se každej orgán sere do soukromí pro dobro socialistické společnosti, to je strašny. Do toho ta pakárna na vojně, ale natočeny tak, aby si divák myslel, že to je všechno hrozně kladny a že to s vama v podstatě myslej dobře, to je na palicu. Nechat se oblbnout vypočítavou pizdou, vysněná práce ve slepičárně, porcelánovej jelen jako svatební dar, co víc si přát? Vorlíček se měl držet svejch zažitejch komedií, ale bůhví, jestli to nedostal od komunistů za úkol. Přitom herci podali všichni slušny výkony, ale ten scénář a děj to prostě zabil. A ten název byl taky pěkně o ničem. Žádní dva muži tam totiž nejsou, celou dobu je tam jenom Hanzlík a až u konce to dalo trochu smysl, ale pěkně trapnej smysl. Jo a nesnášim Jorgu s tim jejim mužskym hlasem, kterej se hodí jedině tak k majoru Houlihanové... ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Když odmyslím postavu neuvěřitelně tatínkovského důstojníka podaného mým oblíbeným Josefem Somrem a příšerný dabing dítěte, jedná se o průměrný, ale ne pitomý film s obdivuhodně parádním obsazením. Jinak je zajímavé pozorovat, jak se změnili herci od dob svého mládí (Töpfer, Jandák). Neřekl bych, že na režisérské židli seděl Václav Vorlíček, ale s šedivého scénáře duhu nevykouzlí ani on. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tahle socialistická rádoby taškařice může jen těžko bavit. Nic tomu nepomohl přehršel známých herců s Hanzlíkem, Menšíkem, Řandou a Somrem v čele. Nepomohlo tomu ani to, že se to točilo pro někoho v atraktivním vojenském prostředí.. Divák těžko věří laskavosti a neskutečné trpělivosti otcovského důstojníka Somra, který slíbil mamině, že jí z kluka udělá chlapa... a určitě tomu nevěřily ani maminy, které zrovna měly ty své chlapečky rozeseté po naší socialistické republice na dva roky u armádních útvarů... Je to škoda, Hanzlík hraje dobře, Valeš (Postránecký) také i ostatní, ale celé to tak nějak zapadá do toho normalizačního humusu o hodné armádě a jednom blbounovi. Dvě pecky za pár zajímavých momentů. * * ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skoro vždycky, když hodnotíme s uživatelem sud nějaký film, máme na něj stejný nebo hodně podobný názor. Fakt, že se jedná o agitku naprosto přehlížím, protože takovéhle naivní agitce nemůže věřit ani sám agitátor natož agitovaný, ale hlavně a především, mě vůbec nepřišlo, že tady jde o armádu, která děla z chlapečků chlapy. Především jsem vnímal jak sám život cvičí s dobráckým mazánkem takovým způsobem, že i výcvik u speciálních jednotek je proti tomu nic. Navíc herecký výkon Jaromíra Hanzlíka je super kvalitní a tak nemám žádný problém rozsvítit nad dvouma mužema ohlašující svůj příchod zářivé tři hvězdy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Na príkaz socialistických cenzorov muselo byt predabovaná veta "bručet s medvědy“ na "bručet s veverkami“, pretože medveď bol symbolom ruskej ríše a sovietski súdruhovia by sa mohli pohoršiť. (Raccoon.city)
  • Režisérovi Václavu Vorlíčkovi se původně do filmu moc nechtělo: „Obával jsem se látky z vojenského prostředí, což zrovna nebyl můj šálek kávy. Přidělili mi to z Barrandova. Když jsem si ale přečetl scénář Gustava Oplustila, který v něm popsal své zážitky z vojny, říkal jsem si, že by to nemuselo být špatné. Trochu jsme to pak ještě ale upravili.“ (SONY_)

Reklama

Reklama