Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Když není tlačenka, tak bude Růženka! :) A z vodníka je člověk. Opět další bláznivá komedie pana Vorlíčka a opět na vysoké úrovni, Míla Myslíková ve své zřejmě životní roli nepříjemné megery, skvělý Menšík, nádherná Trejtnarová - tito tři hrají opravdu nadprůměrně. Naopak nepřesvědčil mě zde výkon Jaromíra Hanzlíka, v hlavní roli bych si představil někoho dravějšího a ne tak mdlého - třeba si mohl roli prohodit se zde výborným Jiřím Hrzánem, který tu hrál pouze malou roličku vodníka. Šafránková a Kopecký podávají své standardní výkony, oba však mají na svém kontě lepší role. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. Jaromír Hanzlík a Libuše Šafránková jsou skvělý pár, o hvězdném složení vedlejších rolí není třeba hovořit, každý kdo se narodil v této zemi to musí vědět dobře sám! ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že ideologie socialismu a kapitalismu jela po stejných kolejích. Zatímco v Americe krásné mimozemšťanky objevovaly dokonalost kapitalistické společnosti, v socialismu netouží mladé vodnice po ničem jiném, než se začlenit do dělnického ráje. Nutno uznat, že Vorliček dokázal v rámci žánru zůstat vkusný i vtipný, což se Američanům nikdy moc nedařilo, ale spíš bych si dal komedii o tom, jak se socialistický bytový referent stal raději vodníkem, než aby si vychutnával dary normalizace. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

2,5*, protože vodníci v Čechách prohráli na celé čáře a ještě se zlehka socialisticky radovali. Ovšem v době normalizace to byl jeden z pohádkově-nepohádkových úletů, které osvěžily, ovšem daly též zapomenout (je to dobře nebo špatně?) a v podstatě funguje i dnes. Vorlíček s Macourkem mají na kontě mnohem lepší filmy (a také pár horších). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Prosím dívku, která mě zachránila, aby se přihlásila, neboť….co neboť? To nemá konec.“ - „Ale z právního hlediska je to přípustné, nemyslíte?“ A Jindra si s tou právničinou nedá pokoj, až mu kvůli tomu v márnici ukradnou oblečení. Jana ho sice má ráda a dává pozor, aby si neudělal boule na duši, ovšem co rodina, do které se může přiženit? Karlovi to možná neklapne s tlačenkou, ale v záloze má Růženku, Bertík nerad topí po pracovní době, Alois seče trávu i s nohama, Wassermann mění konkurenci na škrpály, Polly kšeftuje s hrníčky, Matylda nějak nakynula, a aby to nebylo málo, ze zahraničí dorazí neodbytný svůdník, kterému je jedno, zda to bude v potoce po pstružím způsobu či bahně…Těch podařených frků, které těží ze střetu lidského a vodnického světa, je tam pěkná řada, škoda jen, že filmu občas trochu dochází dech (i přes podařenou trikovou stránku), proto ty solidní 4*. „Moje bublanina!“ - „Pardon, pardon, to je tady toho pána. Už je s ní léta ženat.“ - „S moučníkem? Jindřichu, ty se tomu nedivíš?“ - „No tak…každej sme nějakej, že?“ ()

Galerie (19)

Zajímavosti (63)

  • Scéna, kdy se jde doktor Mráček (Jaromír Hanzlík) podívat pod vodu na sbírku hrníčků, se točila tak, že herci byli snímáni přes akvárium metr na metr, které mělo tloušťku 10 cm. Vešlo se do něj o něco více než 100 litrů vody. (SONY_)
  • Vodička (Zdeněk Řehoř) nosí tričko s nápisem „Vltavan“. Vltavan v Praze byl nejstarším existujícím profesním spolkem. Byl založen 11. června 1871 v pražském Podskalí s názvem „Vzájemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavanů“. Vzhledem k tomu, že ve filmu zazní, že vodníci jsou nesmrtelní, mohl být zakládajícím členem. (sator)
  • Keď poriadne "nakynutá" Matylda (Míla Myslíková) ku koncu filmu v byte odtrhne luster z plafóna, tak ani z plafóna, ani z lustra netrčia žiadne elektrické drôty, ktoré by do lustru za normálnych okolností privádzali elektrinu. (Gareth_Jones)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama