Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Petike 

všechny recenze uživatele

Ešte sa to dalo trochu scenáristicky podchytiť, ale nie je to vôbec zlá adaptácia adaptácie obskúrnej domácej povesti. :-)) Páči sa mi, že ponechali sfiktívnenosť postáv (tie mená !) a prostredia (o názvoch ticho, a z Krásnej Hôrky je, zdá sa, všade blízko...), hoci sa tomu snažili príjemne nasadiť nejaký uveriteľný stredoeurópsky rámec (prítomnosť šľachtických postáv zo susediaceho Poľska ma potešila už v detstve, prišlo mi to potom fakt bližšie k povesti než len nejakej generickej rozprávočke). Braňo je OK, ale zas až také terno to s ním nebolo. Pekná práca so sokolmi, skvostný výber prostredí, prevažne výborná kamera a hudba. Hoci to napriek snahe scenáristicky kríva, kuľhá, bezstarostná a hravá atmosféra a kvalita spracovania to zachraňuje pred tuctovosťou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výpravné pohádky - to je přesně to, co slováci umí. A není divu. Mají k tomu ideální podmínky. Tatry, divolé lesy, příroda, vodopády. Horší je to s pohádkovostí jako takovou. Tohle je spíš dobrodružný, možná historický příběh, který má ale s pohádkou jen pramálo společného. Je to výpravné, je to dobrodružná podívaná, ale celý příběh přes své nesporné dramatické zauzlování mi prostě nějak k srdci nepřirostl. Možná chybí jedna, dvě vyloženě pohádkové postavy, kdo ví. Mimochodem, oficiální text distributora není tak docela pravdivý. Otec není udupán koňmi, ale roztrhán vlky. Musím nicméně konstatovat, že mě ty výpravné velkolepé dobrodružství slováků baví. Hlavně pro tu krásnou krajinu. Ale ruku na srdce, k oblíbeným tento velký výpravný film v Česku asi patřit nebude. My jsme zvyklí na jinačí. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Je to tak ako zmienili mnohí predo mnou. Rozprávku som videl kedysi dávno, no až po rokoch som dokázal oceniť jej kvalitu. Netradičné poňatie rozprávky, kde nenájdete chudobného mládenca, ktorý zachráni princeznú a zoberie si ju za ženu, ale hlavne čistú dobrotu srdca, kde aj napriek láske chlapec dokáže a chce pomôcť svojmu konkurentovi. Tiež lásku k zvieratám, niekoľko zaujímavých trikov na cvičenie sokolov, intrigy pri ktorých sa vám otvára nožík vo vrecku a nádherné prostredie Súľovských vrchov. Skôr pre staršie deti a dospelých. Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Fádní, nudné, křečovité, šablonovité, bez emocí, diletantské. Nenašel jsem snad žádnou věc, kterou bych označil kladně, včetně herců. S jedinou výjimkou, a tou je krásná slovenská příroda. Ovšem to není zrovna zásluha autorů, vybrat si hezké exteriéry umí snad kařdý křupan. Vrchol trapnosti byl, když v roli sokola vystupuje celou dobu raroh a jednou v letu jsem pro změnu viděl siluetu káněte. Další tupostí byl útok vlčí smečky na usedlost. V létě. Když už filmaři chtějí natáčet se zvířaty, měli by to udělat pořádně. Dokoukal jsem to někam do poloviny a přepnul. ... Po letech a mnoha pohádkových zklamáních bych k tomuto filmu mohl být shovívavější. Ale nebudu. Snad po dlasim shlédnutí... takže nebudu. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Nudná réžia, nudný dej, vlastne nudné skoro všetko. Vynikajúce kostýmy a to je asi tak všetko, čo môžem vyslovene pochváliť. Hrozný výkon hlavného predstaviteľa (smútok po smrti jeho otca), celkom príjemná výprava, ale občas gýčová, neuveriteľne provokujúca hudba, nelogickosti, jednoducho zlý slovenský film... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Na koprodukcii filmu sa podieľali Česká televize Praha, z Poľská spoločnosť OKO FILM STUDIO Warszawa, francúzska spoločnosť Jeck Film Paris a nemecká spoločnosť sFs Schwarzwald – Film Bad Wildbad. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Rozpočet filmu 1 mil. SK. (Smok)

Reklama

Reklama