Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Fádní, nudné, křečovité, šablonovité, bez emocí, diletantské. Nenašel jsem snad žádnou věc, kterou bych označil kladně, včetně herců. S jedinou výjimkou, a tou je krásná slovenská příroda. Ovšem to není zrovna zásluha autorů, vybrat si hezké exteriéry umí snad kařdý křupan. Vrchol trapnosti byl, když v roli sokola vystupuje celou dobu raroh a jednou v letu jsem pro změnu viděl siluetu káněte. Další tupostí byl útok vlčí smečky na usedlost. V létě. Když už filmaři chtějí natáčet se zvířaty, měli by to udělat pořádně. Dokoukal jsem to někam do poloviny a přepnul. ... Po letech a mnoha pohádkových zklamáních bych k tomuto filmu mohl být shovívavější. Ale nebudu. Snad po dlasim shlédnutí... takže nebudu. ()

Reklama

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Na poli české pohádkové moderny je to jednooký král mezi slepými,aspoň do doby Anděla Páně. Příběh ujde až na Tomášovu všehoschopnost, ale možná jen žárlím, že neumím pískat, a nesmyslný charakter Baladora. Takový nafoukaný milosti, která poslouchá Langmajerovy klepy, týrá a skoro věší lidi a přitom je za sokola schopnej vysázet na stůl zámek, bych nesloužil ani hovno. A omluví se leda pohledem alá nech brouka žít. Bejt já Vagan, pošlu ho na konci zadní bradou. Smutnej je dabing i herecký výkony milostnýho trojúhelníku. Nejlepší výkon podal za kamerou schovanej mistr světa v trojhodu bahnem při narozeninový tancovačce, takhle trefit dva ksichty najednou, to se hodí víc než pískání. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výpravné pohádky - to je přesně to, co slováci umí. A není divu. Mají k tomu ideální podmínky. Tatry, divolé lesy, příroda, vodopády. Horší je to s pohádkovostí jako takovou. Tohle je spíš dobrodružný, možná historický příběh, který má ale s pohádkou jen pramálo společného. Je to výpravné, je to dobrodružná podívaná, ale celý příběh přes své nesporné dramatické zauzlování mi prostě nějak k srdci nepřirostl. Možná chybí jedna, dvě vyloženě pohádkové postavy, kdo ví. Mimochodem, oficiální text distributora není tak docela pravdivý. Otec není udupán koňmi, ale roztrhán vlky. Musím nicméně konstatovat, že mě ty výpravné velkolepé dobrodružství slováků baví. Hlavně pro tu krásnou krajinu. Ale ruku na srdce, k oblíbeným tento velký výpravný film v Česku asi patřit nebude. My jsme zvyklí na jinačí. ()

durkes 

všechny recenze uživatele

Tak pán Vorlíček mal už asi vrchol za sebou v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, kedy vytvoril svoje najlepšie diela (Tři oříšky, Dívka na košteti, Což takhle dát si špenát, Jak utopit dr.Mráčka, Arabela), ale rozprávka to nakoniec nebola zlá. Herecké výkony ušli a hrad Krásna hôrka bol ešte celý a nevypálený. Priemer. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Film natočený podľa rovnomennej novely Jozefa Cígera Hronského. (Smok)

Reklama

Reklama