Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

topi 

všechny recenze uživatele

Kandidát na Nejlepší veselohru století (a ne S tebou mě baví svět, která to vyhrála). Tohle je prostě největší chláma a to herecké obsazení každé role, roličky či miniroličky je geniální. Mohl bych napsat stránky superlativů. Přece jen největší machr je Vladimír Menšík, ten co tam předvádí, to je hotovej URAGÁN!!! Tisíckrát se na tento film můžu dívat a bavit se pořád stejně parádně. A to se opravdu nestává u mnoha filmů! Nejvíce tady a u Švejka s Rudolfem Hrušínským. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-PANÍ ŠTUBOVÁ, HRÁLA JSTE NĚKDY NĚCO? -JO. -JAKOU ROLI NAPŘÍKLAD? -MOCHOMŮRKU. V DĚTSKÝ BESÍDCE. Absurdní situace, černý humor, vědeckofantastično, neuvěřitelné komické herecké výkony - to vše v rychlém sledu naservírované tak brilantně, že divák ani na chvíli nezapochybuje, že má na talíři svěží, originální a velice směšné jídlo... ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček .. Když pominu všechny ty skvělé pohádky, je tohle nejlepší film z dílny Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Prapodivný mix komediálního žánru se sci-fi nápady byl silnou stránkou mnoha českých děl a tohle je jedna z nejsvětlejších ukázek skloubení těchto žánrů. S přispěním výtečného hereckého obsazení mne napadají jen samá slova chvály. Absurdita dotažená do krajnosti, dokonale skloubená s unikátním černým humorem .. vražedná kombinace! 100%. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Možná nejšílenější zápletka v historii českého filmu, která v mých očích prolomila hranici geniality a jen těžko lze odhadnout, zda je zběsilejší tempo, smršť zvratů, lavina téměř geniálních gagů nebo kadence absurdních dialogů a hlášek, z nichž mnohé pro následujících několik desetiletí zlidověly. Až mi film připadá jako nějaký falešný hráč nebo kouzelník, který z rukávu tahá jedno eso za druhým a každým z nich přebije ty předchozí. Ať už je to skvělá Iva Janžuvová bravurně přecházející z jednoho charakteru do druhého, Miloš Kopecký se svou výhrůžkou "abych z vás neudělal nezaměstnaného", Sovákův vladař se svými důvody pro zrušení armády, sadistická Helena "Zavři oči, brouku" Růžičková, Jan Libiček chystající se naporcovat ke slavnostnímu obědu Ivu Janžurovou, excelentní vedlejší role Vladimíra Menšíka, Otty Šimánka nebo Lubomíra Kostelky, brilantní scénář s mozkem putujícím z jednoho těla do druhého, useknutými údy i hlavami, černým humorem, který nikdy nebyl pohodovější a dokonale tmelící všechny ty bláznivé situace a dialogy, zběsilým, přesto stále jasně čitelným propletemcem záměn, omylů a postaviček, které se proplétají absurdní zápletkou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Který blbec mě zastlal do postele? Copak jsem nějaký termofor?" Již několikrát jsem uchránil svůj krk před kontaktem s břitvou tím, že jsem při erotické výzvě předvídavě nezavřel oči. Patrně proto jsem se nemohl stát dvojnásobnou vdovou a stále trvám na tom, že zrušit armádu je ekonomicky prozíravý tah. Hvězdy mi zkrátka ještě nikdy nezalhaly a co se týká ztřeštěných komedií, tak nadšeně hlasuji pro jakýkoli úlet. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Film se také mohl jmenovat "Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou!" nebo "Pane, vy jste dvojnásobná vdova". Pracovní název pak zněl "Kdo chce zabít krále?". (alonsanfan)
  • V titulcích není uvedena Helena Růžičková (Fanny Stubová). Tvůrci na ni prý zapomněli, což se herečky zprvu dotklo. "Ale pak na mě vždycky cikáni na ulici volali ,zavři očka, brouku!' a dělali ten známý pohyb pod krkem, jako že někoho podřezávám, a mně bylo jasné, že s tím filmem jsem nadobro spojená," uvedla Růžičková. (carott)

Reklama

Reklama