Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +4* další bláznivá komedie z dílny Vorlíčka a Macourka se na našich obrazovkách objevuje stále často a tak nikoho nebude zajímat co tu jeden z mnoha uživatelů vypisuje, když to všichni znají, že? :-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon a kreace Ivy Janžurové v téhle crazy komedii jsou geniální. Mám rád tyhle sci-fi šílené komedie, kdy si (třeba jako v tomhle filmu) postavy vyměňují mozky bez sebemenších zdravotních zádrhelů, což umožňuje směřovat humor do jakýchkoliv poloh, kde by normální filmy beroucí v potaz vědu a logiku musely být velice omezené. Kéž by se něco takového točilo i dneska. S nadsázkou, s vynikajícími herci v každé pidiroličce a s šílenou originálností. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pane, vy jste vdova! je jednou z těch komedií, na jejichž reprízy jsem se v době, kdy mi televizor zprostředkovával pouze čtyři programy (ČsT 1, 2 a TVP 1, 2), vždycky těšil. Dnes jsem se po letech podíval na film znovu a zjistil jsem, že na mě jeho humor stále spolehlivě funguje. Vědecký pokrok byl obrovský, děj byl dostatečně ujetý a všechno ještě vylepšoval Jiří Sovák svými hláškami, jejichž humor byl tak suchý, až se od nich prášilo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček sa u mňa spája s filmami Kdo chce zabít Jesie?, Dívka na koštěti a predovšetkým Pane, vy jste vdova, na ktorej sa dobre zabávam už 40 rokov. Jeho o triedu slabšie filmy o agentovi W4C, špenáte a vodníkoch ma už príliš neoslovili a filmy dokumentujúce úpadok jeho tvorivej invencie som už pre istotu ani nepozeral. Tento film spája moje dve záľuby (humor a sci-fi), s chuťou si v ňom zahrali výborní herci a na rozdiel od väčšiny českých komédií nestojí a nepadá na hláškach. Pri dnešnej projekcii som si už iba všimol, že pekelným strojom v Olinkinej topánke bol minibudík, ktorý som si pred mnohými rokmi doviezol z Kijeva. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zábavná a nesmírně vynalézavá komedie. Nechápu proč jsme dřív, dokázali natočit takovéhle skvosty a teď při dnešních možnostech se česká komedie utápí v odpadu.. A dokonce i pan Vorlíček v současné době už zblbnul. (u něho se to dá vysvětlt věkem a nechci mu samo sebou nic vyčítat. Ovšem správný úmělec by měl vědět, kdy nastal čas ukončit kariéru.) Vy všichni dnešní rádoby komici, pohleďte na film Pane vy jste vdova. Musím uznat, že sem tam nějaké hlušší místo tam je. Taky mi nepřipadal film doslova bez chyby. Ale tvůrčí nápady jsou zde famózní. Nestává se příliš často, že bych u komedie chválil, že má nepředvídatelnou zápletku, která často překvapuje. Ale u Pane vy jste vdova! tohle zmínit musím. To že se z Janžurové stane Stuart Hampl jsem vážně nečekal. Nikdy se nedá příliš určit kam se příběh bude posouvat. Ale vůbec těžké se v něm orientovat. Ty záměny, operace a vůbec celkově nápaditý scénář, mě bavil víc něž zde tolik vychvalované hlášky. Opravdu nahlas jsem se nesmál až zas tak často, ale bylo to solidní. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)
  • Rozhodnutí zrušit ve filmu armádu bylo dle vyjádření režiséra Václava Vorlíčka protestem proti okupaci v roce 1968. Z filmu také nakonec vypadla politicky "nevhodná" scéna, v níž při tenisu debatuje Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) s Rosebudem IV. (Jiří Sovák) právě o důležitosti armády. (rakovnik)
  • Na filmu spolupracoval legendární filmový a televizní pyrotechnik Jiří Berger. Kromě jiných scén měl rozstřelit Ivě Janžurové (Evelyna) na hlavě diadém. Režisér mu volal dva dny předem a říkal, že si má vzít něco na střílení, protože Iva nechce mít na hlavě pyrotechniku. A tak si od kamaráda půjčil malorážku. Když ji Iva spatřila, zvolala: „Ježišmarja, to ne!“ Ale nakonec si ozdobu na hlavu nasadila a Jiří z 15 metrů střelil. Režisér na to: „Ivo, děkuju ti, bylo to krásné.“ A ona: „Ne, pojedeme to ještě jednou, zahrála jsem to blbě, měla jsem strach.“ (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno