Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

choze 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film zbožňoval, dnes musím zdrženlivěji konstatovat, že přes všechny klady o absolutní špičku nejde. Pořádně smát jsem se začal až u neuvěřitelně absurdně komického finále, kdy se konečně vrátila na scénu paní Štubová (geniálně podaná jak na začátku Helenou Růžičkou tak na konci Ivou Janžurovou) a krásně aristokraticky povznesený král v brilantním podání Jiřího Sováka. Musím smeknout před tvůrci, kteří dokázali tak mistrně zauzlovat zápletku o tolika postavách a postavičkách a také před herci, kteří do jednoho odvádí strhující výkony, speciálně slovy nepopsatelná Iva Janžurová. Její paní Štubová, naše nejslavnější masová vražedkyně, by si zasloužila nejméně tolik filmů jako Jason Voorhees. Jiří Sovák, Miloš Kopecký a Vladimír Menšík dokonale oživují svoje vedlejší postavy, Jiří Hrzán, Eduard Cupák a Jan Libíček příjemně přihrávají a Olinka Bérová koupající se ve vaně a halící se po roztrhání svých modrých šatiček Janžurovou do gobelínu je sexy jako nikdy. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Ivy Janžurovej, ktorá mi ešte v žiadnom filme nebola tak veľmi sympatická. Presne tento typ starých českých filmov mám rad - neotrelé nápady, absurdné situácie, výborní herci, nejaký ten sci-fi light motív, vtipné hlášky (moja obľúbená, tá od Kopeckého - "Abych z vás neudělal nezaměstnaného!") 7,5/10 ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Moja asi najmilovanejšia česká komédia. Dokážem sa na ňu dívať znova a znova. Skvelý humor, sci-fi základ (na ktorom česká kinematografia dokázala stavať nevídané komédie), vtipné repliky smiešnych postavičiek, prekladané bláznivým situačným humorom, výborné výkony všetkých hercov, neprekonateľný Jiří Hrzán, sexi Olga Schoberová (a vôbec - všetci totálne hviezdia) ...no proste špica! Do klenotnice hlášok pridám aj jednu z mojich obľúbených: "Somnambule! ...Abych z vás neudělal nezaměstnaného..." ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tothle je snad nejbláznivější komedie ze všech, kde se nikdo nevyzná kdo je kdo. Výborný herecký koncert Ivy Janžurové v roli herečky Evelyn Kelettiové a umělé ženy nejdříve s mozkem astrologa Hampla a později vražedkyně Štubové. Co vše se rozjede, když se král Rosebud IV. (krásně sarkastický Jiří Sovák) rozhodne zrušit armádu. To se samozřejmě nelíbí armádním špičkám a tak úkolu na odstranění krále je pověřen plukovník Steiner (výborný Eduard Cupák). Děj filmu je neustále v pohybu, nikdy se nezastaví, ale přímo kvete radostí ze života, bublá a klokotá, gejzíry vtipných nápadů přímo tryskají ven. I když je někdo mrtev, neznamená, že nemůže oživnout v někom jiném a tak se nemůžeme divit, že si astrolog Stuart Hampl (koktající Jiří Hrzán) vezme za manželku nejen půvabnou herečku Molly (Olga Schoberová), ale také jejího snoubence, plukovníka Steinera, když se předtím z něj stává dvojnásobná vdova. Další vynikající role: bratranec Rosebuda, král Oscar XV. (František Filipovský), generál Omar Otis a zároveň premiér (Čestmír Řanda), bývalý voják, nešťastník a kuchař Bobo (Jan Libíček), továrník Keletti (Otto Šimánek), jeho prohnaný sekretář (Lubomír Kostelka), kriminálník Koko Bluhm (Vladimír Menšík), profesor Sommer (Miloš Kopecký), vražednike Štubová (Helena Růžičková) a herec Gugenheim (JIří Lír). Nádherně zurčivá bláznivá komedie, která se se svým vtipem nikdy nezastaví. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne a mierou vtipnosti niekde medzi Agentom a Špenátom, ale nakoniec sa prikláňam k štyrom hviezdam. Takmer non stop bláznivá zábava s perfektnými komediálnymi výkonmi našej hereckej top špičky, pri ktorej sledovaní by uznanlivo pritakávali aj Laurel a Hardy. No a nehovorte mi, že Janžurová nie je kráľovnou českej komédie. Jej divadelný výstup je spoločne s reštauračnou špenátovou scénou vrcholným momentom českých crazy komédií. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Na filmu spolupracoval legendární filmový a televizní pyrotechnik Jiří Berger. Kromě jiných scén měl rozstřelit Ivě Janžurové (Evelyna) na hlavě diadém. Režisér mu volal dva dny předem a říkal, že si má vzít něco na střílení, protože Iva nechce mít na hlavě pyrotechniku. A tak si od kamaráda půjčil malorážku. Když ji Iva spatřila, zvolala: „Ježišmarja, to ne!“ Ale nakonec si ozdobu na hlavu nasadila a Jiří z 15 metrů střelil. Režisér na to: „Ivo, děkuju ti, bylo to krásné.“ A ona: „Ne, pojedeme to ještě jednou, zahrála jsem to blbě, měla jsem strach.“ (sator)
  • Scéna, kde Stuart Hample v těle Ivy Janžurové jede ukradeným novinářským kabrioletem pro své mapy do vily generála Otise (Čestmír Řanda), se točila v ulici Na Zátorce v pražské Bubenči. Vila stojí na adrese Na Zátorce 590/12, je majetkem Ruské federace a sídlí v ní exekutorský úřad. (jis)

Reklama

Reklama