Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zábavná a nesmírně vynalézavá komedie. Nechápu proč jsme dřív, dokázali natočit takovéhle skvosty a teď při dnešních možnostech se česká komedie utápí v odpadu.. A dokonce i pan Vorlíček v současné době už zblbnul. (u něho se to dá vysvětlt věkem a nechci mu samo sebou nic vyčítat. Ovšem správný úmělec by měl vědět, kdy nastal čas ukončit kariéru.) Vy všichni dnešní rádoby komici, pohleďte na film Pane vy jste vdova. Musím uznat, že sem tam nějaké hlušší místo tam je. Taky mi nepřipadal film doslova bez chyby. Ale tvůrčí nápady jsou zde famózní. Nestává se příliš často, že bych u komedie chválil, že má nepředvídatelnou zápletku, která často překvapuje. Ale u Pane vy jste vdova! tohle zmínit musím. To že se z Janžurové stane Stuart Hampl jsem vážně nečekal. Nikdy se nedá příliš určit kam se příběh bude posouvat. Ale vůbec těžké se v něm orientovat. Ty záměny, operace a vůbec celkově nápaditý scénář, mě bavil víc něž zde tolik vychvalované hlášky. Opravdu nahlas jsem se nesmál až zas tak často, ale bylo to solidní. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scenáristická šílenost, která je i po těch letech stále docela zábavná, byť třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku ze stejného roku je podle mě neskonale vtipnější. Má to prostě dokonalé obsazení a herecké výkony (a Olga Schoberová je bohyně), a vzhledem k tomu, že už je většina tvůrců po smrti, to má i značnou nostalgii. Btw. v dětství mi ten film ale přišel dost strašidelný a šokovalo mě, s jakým klidem tam všechny postavy přijímají tak příšerné věci, jako je useklá ruka nebo hlava, o smrti ani nemluvě (což je tam i tematizováno ve scéně, v níž se astrolog nechá s ledovým klidem popravit, a poskoci, kteří ho drží, jsou tímto klidem udiveni), a vlastně mě to zaráží dodnes a nepřijde mi to moc k smíchu, protože svět, v němž by šlo tvořit dvojníky lidí z telecího a transplantovat jim mozky z mrtvol, zní jako noční můra, a nelze si u toho nevzpomenout na Frankensteina a jeho umělého člověka. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček sa u mňa spája s filmami Kdo chce zabít Jesie?, Dívka na koštěti a predovšetkým Pane, vy jste vdova, na ktorej sa dobre zabávam už 40 rokov. Jeho o triedu slabšie filmy o agentovi W4C, špenáte a vodníkoch ma už príliš neoslovili a filmy dokumentujúce úpadok jeho tvorivej invencie som už pre istotu ani nepozeral. Tento film spája moje dve záľuby (humor a sci-fi), s chuťou si v ňom zahrali výborní herci a na rozdiel od väčšiny českých komédií nestojí a nepadá na hláškach. Pri dnešnej projekcii som si už iba všimol, že pekelným strojom v Olinkinej topánke bol minibudík, ktorý som si pred mnohými rokmi doviezol z Kijeva. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne a mierou vtipnosti niekde medzi Agentom a Špenátom, ale nakoniec sa prikláňam k štyrom hviezdam. Takmer non stop bláznivá zábava s perfektnými komediálnymi výkonmi našej hereckej top špičky, pri ktorej sledovaní by uznanlivo pritakávali aj Laurel a Hardy. No a nehovorte mi, že Janžurová nie je kráľovnou českej komédie. Jej divadelný výstup je spoločne s reštauračnou špenátovou scénou vrcholným momentom českých crazy komédií. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Další z klenotů české (československé) komediální tvorby. Má sice pomalejší rozjezd, ale v jednu chvíli se přestane hlídat a začne ujíždět zběsilým tempem až do bláznivého finále. Snad kromě pana Hrušínského zde byla obsazena celá tehdejší herecká špička, která odvedla výbornou práci, navíc pod taktovkou Václava Vorlíčka (byl jsem hodně překvapenej, když jsem si po zhlédnutí snímku nepřečetl jméno pana Lipského, který má na svědomí všechny ostatní crazy komedie z té doby). Co dodat? Snad jen, že to bude za 5* a nemůžu jinak, než doporučit. "Abych z vás neudělal nezaměstnaného!"; "Ona dostala provaz, ale má kliku, umírá na játra"; "Zavři oči brouku!" ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Pre scénu, kde priemyselník Kelleti príde o život, bola pri vile vyhĺbená jama, do ktorej si Otto Šimánek vliezol, okolo krku mu bolo postavené debnenie a zasypané hlinou a vysadené ružami. Natáčanie niekoľkých sekúnd deja, kedy Kelletiho zoťatá hlava s vyčítavým výrazom leží v záhone, trvalo necelú polhodinu. Až pri vyhrabávaní vyšlo najavo, že v hline boli červené mravce a Otto Šimánek tak musel vydržať mnoho desiatok ich bolestivých a pálivých uhryznutí do krku, ktorý mal následkom toho celý červený. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama