Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon a kreace Ivy Janžurové v téhle crazy komedii jsou geniální. Mám rád tyhle sci-fi šílené komedie, kdy si (třeba jako v tomhle filmu) postavy vyměňují mozky bez sebemenších zdravotních zádrhelů, což umožňuje směřovat humor do jakýchkoliv poloh, kde by normální filmy beroucí v potaz vědu a logiku musely být velice omezené. Kéž by se něco takového točilo i dneska. S nadsázkou, s vynikajícími herci v každé pidiroličce a s šílenou originálností. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pane, vy jste vdova! je jednou z těch komedií, na jejichž reprízy jsem se v době, kdy mi televizor zprostředkovával pouze čtyři programy (ČsT 1, 2 a TVP 1, 2), vždycky těšil. Dnes jsem se po letech podíval na film znovu a zjistil jsem, že na mě jeho humor stále spolehlivě funguje. Vědecký pokrok byl obrovský, děj byl dostatečně ujetý a všechno ještě vylepšoval Jiří Sovák svými hláškami, jejichž humor byl tak suchý, až se od nich prášilo. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

V roce 1970 to s českou komedií nevypadalo dobře. Nové vlně definitivně odzvonilo, Martin Frič byl stále mrtvý, Zdeněk Podskalský definitivně rezignoval na vlastní vkus a točil čím dál loajálnější komunální satiru. Za vraty Barrandova netrpělivě uslintávali uvědomělí komouši Trapl, Sequens a Kachlík, připraveni točit ty nejpodřadnější ódy na Veřejnou neBezpečnost, budování paneláků a bodré soudruhy v odpovědných funkcích. Ale pánové Macourek a Vorlíček se nedali rozhodit a přišli s něčím úplně jiným. Crazy komedie o koktavém astrologovi, transplantacích mozků a vražedném potenciálu telecího masa dala řadě herců a dalších spolupracovníků ukázat, co skutečně umějí. A přišel film, který ucpal huby malověrným. Film TAK NEUVĚŘITELNĚ skvělý, že nad precizností všech jeho složek by poklesla čelist i Billymu Wilderovi. Nejlepší český film v historii si víc než kterýkoli jiný zaslouží 100 % ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-PANÍ ŠTUBOVÁ, HRÁLA JSTE NĚKDY NĚCO? -JO. -JAKOU ROLI NAPŘÍKLAD? -MOCHOMŮRKU. V DĚTSKÝ BESÍDCE. Absurdní situace, černý humor, vědeckofantastično, neuvěřitelné komické herecké výkony - to vše v rychlém sledu naservírované tak brilantně, že divák ani na chvíli nezapochybuje, že má na talíři svěží, originální a velice směšné jídlo... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček .. Když pominu všechny ty skvělé pohádky, je tohle nejlepší film z dílny Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Prapodivný mix komediálního žánru se sci-fi nápady byl silnou stránkou mnoha českých děl a tohle je jedna z nejsvětlejších ukázek skloubení těchto žánrů. S přispěním výtečného hereckého obsazení mne napadají jen samá slova chvály. Absurdita dotažená do krajnosti, dokonale skloubená s unikátním černým humorem .. vražedná kombinace! 100%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Cvik "k poctě zbraň" prováděný Bobem (Jan Libíček) je naprosto smyšlený. Základem tohoto cviku je koš (šavle nebo kordu) před obličejem a následně k pravé noze, nikoliv před sebe a dolů. (HJ-FILIP)
  • Film sa mal začať natáčať v novembri 1969, ale natáčanie potom prebiehalo až o pol roka neskôr, od mája do júla 1970. Na serviske premietnutej 13. júla pre riaditeľa štúdia, ústredného dramaturga a vedúceho skupiny a produkcie bol film schválený, ale odporúčané bolo niekoľko strihových úprav. Na projekcii ďalšej kópie 25. septembra bol film schválený. Riaditeľ Barrandova Miloslav Fábera mal k filmu ale ešte pripomienky, a to v októbri 1970. Podľa záznamu ich mal s Vorlíčkom prerokovať Novotný. Tieto úpravy boli pravdepodobne zanesené do filmu. Na zdržaní finálnej kópie sa čiastočne podieľali aj technické dôvody (odloženie zvukových postsynchrónov, neskoré dodanie kreslených titulkov) a zlý odhad počtu dní potrebných na dokončovacie práce. Prvá kópia tak bola vyrobená až 21. októbra 1970. Kópia bola uvedená až 3. novembra a premiéra filmu potom 17. januára 1971. (Raccoon.city)
  • Scéna, kde Stuart Hample v těle Ivy Janžurové jede ukradeným novinářským kabrioletem pro své mapy do vily generála Otise (Čestmír Řanda), se točila v ulici Na Zátorce v pražské Bubenči. Vila stojí na adrese Na Zátorce 590/12, je majetkem Ruské federace a sídlí v ní exekutorský úřad. (jis)

Reklama

Reklama