Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čaroději druhé kategorie Rumburakovi se ve světě lidí nevede nejlépe. Přes den poletuje po světě jako havran a lidské podoby si může užívat jen v noci. Největším a vlastně jediným jeho potěšením je půvabná krasobruslařka Helenka Trojanová, která každé ráno trénuje na zimním stadiónu. Naopak největší nepříjemností je inženýr Zachariáš, zavilý nepřítel zvířat, který po něm každý den střílí, a navíc se vytrvale dvoří Helence. Rumburak by se chtěl vrátit do říše zvířat, to by si však musel vzpomenout na odpovídající zaklínadlo. Zdá se, že největší šancí je spolupráce s počítačem, přezdívaným Kecálek. Znovunalezené zaklínadlo se však dostane do rukou Zachariáše, který se s jeho pomocí rozhodne nechat zmizet všechna zvířata. (TV Nova)

(více)

Recenze (167)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Rumburak už není pohádkou pro děti jako Arabela. Je to především pohádka pro dospělé, a to se mi líbí. Konečně jsem viděl ty monstrózní počítače ze 70. a 80. let, které vypadaly jak veliké kredence. Umí ale jen jedno, a to tvořit slova. Poté je Kaiser naučí mizet lidi a hlavně zvířata, takže je celá pražská ZOO bez zvířat. A jak podotkla jedna rejpavá ženská k vnoučeti: "Pojď, jdeme si stěžovat!" [4992. hodnocení, 80. komentář, 55%] ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Chabý pokus o neoficiální pokračování Arabely. Na druhou stranu je to pořád lepší než druhá série Arabely a je tady krásná Eva Jeníčková a slizký Oldřich Kaiser (kterého v mnoha ohledech chápu v jeho počínání). Havelka je taky v pohodě a tím asi tak plusy končí - ještěže to má jen hodinu a půl a není to seriál. Závěrem - Hubero Kororo. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nižší kvalitu bych i odpustil. Pochybnou návaznost jsem taky neřešil. A dokonce mi nevadilo, že se příběh odehrává v překvapivě šedivé Praze, a o pohádkové říši je jen sem tam zmínka. Peněz asi nebylo nazbyt. Ale nápad udělat z Rumburaka kladnou postavu přejít nemůžu. Vychován skvělým seriálem o Arabele v něm vidím arcizloducha (což ostatně potvrdil i v pokračování), a žádné sympatie k němu necítím. Bohužel scénář ano a tak jsem mu se skřípěním zubů musel fandit. Snad i proto mě tenhle film nikdy neuchvátil. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Deprimující outsiderovský epilog k Arabele mě již v dětství oslovil (spíše než svou /zevšednělou/ fantaskností či /neúčinným/ humorem) osamoceností, jurodivostí a mimoběžností většiny postav, díky níž celek připomíná spíše zlý sen než pohádkové podobenství o vítězném boji dobra nad zlem. Neútěšnou atmosféru zesiluje nesmělý ekologický akcent: samo téma ochrany přírody je však v souladu s opatrnickým tlením osmdesátých let (jejichž hnusnou šeď film věrně tlumočí) spíše zlehčováno, když se vykládá jako staropanenské tmářství, pionýrské chovatelské hobby či jako fanatismus pošetilých kantorů. Namísto vysněného probuzení však přichází happyend v podobě socialistického coniunctio oppositorum: pohádka a skutečnost se slučují v cudném erótu před obrovským mluvícím počítačem. A někde tady započal Vorlíčkův Untergang... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som vždy tak nejak podvedome držal palce Rumburakovi, takže samostatný film, venovaný práve jemu, ktorý znamená jeho rehabilitáciu, ma potešil. Jedná sa o typických Macourka a Vorlíčka s niekoľkými luxusnými bláznivými gagmi, takže určite by som očakával vyššie hodnotenia. Kedysi som bol nadšený, dnes, videné po dlhých rokoch, celkom milo prekvapený funkčnosťou jednotlivých fórikov. Jasné, že je to stále v klasickom českom crazy duchu a nič originálne tu už nie je, ale je to aspoň v rámci známej mytológie a na čele s charizmatickým Lábusom. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Scény z tréninku krasobruslení se natáčely na zimním stadionu ve Slaném. (henrycruel)
  • Titulní hrdina Rumburak (Jiří Lábus) je jedinou postavou, která se objevila také v původním seriálu Arabela (od r.1979). (Olík)
  • Škola, kam chodili Vilík (Lukáš Bech) a Jakub (Michal Ryneš), je Gymnázium Jana Keplera v Praze. (SONY_)

Reklama

Reklama