Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmadvacetiletém zimním spánku se probudí čarodějnice Bludimíra a rozhodne se uloupit králi kouzelný měšec, z něhož se sype tolik zlata, kolik panovník potřebuje. Zálusk na něj má i princ Velemír z Dolního království. Přijíždí požádat krále o ruku jeho dcery, princezny Blanky. S pomocí Ohnivce, který zabrání Meluzíně, aby prozradila králi chystanou loupež, se Bludimíře podaří měšec uloupit dřív, než ho získá Velemír. Po návratu však zjistí, že k němu potřebuje ještě králův kouzelný prsten. Promění se v krasavici a jede zpátky na zámek, odkud právě odjíždí Velemír, který o princeznu ztratil zájem, když zjistil, že měšec zmizel. Král slíbí ruku princezny tomu, kdo ho najde. Začnou po něm pátrat nejen zlodějíčci Chytrouš a Bystrouš, v šatech, které ukradli Velemírovi, ale také princ Petr z Horního království, který se naopak převlékne za kominíka. Při pronásledování Ohnivce se dostane do komnat princezny. Mladý kominík se jí zalíbí. Přestože osvobodí Meluzínu a dozví se od ní, kde hledat měšec, zdaleka nemá vyhráno. Nejprve se ocitne ve vězení a pak ho Bludimíra promění v kus ledu. Naštěstí je tu všemocná láska, která dokáže zlomit každé kouzlo. (TV Nova)

(více)

Recenze (180)

Peabody

všechny recenze uživatele

Docela slušné, tady akceptuji i německé herce, ke kterým bývám velmi kritický. Princezna je ale vyloženě pěkná a král je snesitelný. Pan Rašilo vypadá dobře a ti dva k sobě dobře ladí, jejich vztah je uvěřitelný. Hlas Simony Stašové nechápu, ale je pochopitelně dobrá. Myslím, že tady se skutečně podařilo uhájit poetiku českých pohádek, určité lehčí pojetí, tedy ne seversky děsivé a i macourkovské nebrání se smrtelně vážně. Zase to ale není trapní pitvořerní,. které se objevilo o něco později v rámci svobody.  Rozhodně v kontextu jiných koprodukcí je to dobré. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že Kouzelný měšec byla jedinou pohádkou letošních Vánoc, kterou jsem si užil. Dřív se mi nikdy moc nelíbila, zdála se mi moc temná. Ale dětství je v nenávratnu a s ní i kouzlo pohádek. "Temnota" se mi teď naopak libí. Ve finále to dělá jen nepohádková hudba Petra Hapky. Oproti současným pohádkám, tato ještě nepostrádá svou osobitost, opravdovost a hlavně vtip. Je to natřískané herci ze staré školy, v čele s Milošem Kopeckým, Stelinkou, panem Lakomým, mihne se Gabriela Wilhelmová, Zindulka, Nárožný a ani mladší a kupodivu i němečtí herci nejsou špatní. Mám své výhrady, konec je takový nijaký, ale celkově ještě hodně fajn pohádka, která nenudí. ()

Reklama

atmen 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku mám rád. Z těch porevolučních se nejvíce blíží k těm klasickým jako jsou Tři oříšky pro popelku, S čerty nejsou žerty. Je škoda, že snímek vzniknul v koprodukci s Německem, díky tomu je film zbytečně temný a ponurý, také ho kazí nevýrazní němečtí herci. Jedinou vyjímkou je princezna v podání T. Ruland. Na každém záběru, kde je s kominíkem S. Rašilovem je vidět vzájemné jiskření, které by mohli závidět i tvůrci romantických komedií...V porovnání s dnešní produkcí je toto o dvě třídy výše... ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla malá, tak jsem ji měla hrozně ráda, přestože byla taková lehce děsivá - zvláště ta hudba. A lidi tam přeměňují v hrábě a nechávají je zatuhnout, je tam Meluzína, děsivý ohnivec a vůbec.. dost nezvyklé, ale o to je to právě fajn. Teď když už jsem starší zjišťuju, že to není zas tak úplně ono.. ale z nostalgie si ty 4* zaslouží. ()

Linsang 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná pohádka z dob, kdy čeští filmaři pravidelně spolupracovali s našimi německými sousedy a vzniklo hned několik výpravných a především kvalitních pohádek (Jezerní královna, Pták Ohnivák...). Vtipný děj, řada hlášek (rozpáral mi pradědečka...) krásné exteriéry, příjemní herci (Saša Rašilov je prostě k nakousnutí), zlo bylo potrestáno, dobro zvítězilo, on a ona se vzali, zkrátka, co jiného si přát? ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Film bol natáčaný v Telči, Kokoříne, Okoři a Pruhoniciach. (dyfur)
  • Natáčení probíhalo i na nádvořích zámku Náměšť nad Oslavou a v jeho zahradě. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama