Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (119)

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý a naturalisticky vybavený film o ne příliš známých bojích  na území Niederlandu. Rozhodně stojí za to shlédnout, aby mohli být později narození informováni a uvědomili si jedno, že za svobodu od německého fašismu se muselo krvavě platit. A líto nám může být nejen spojenců, ale i místního obyvatelstva a konec konců i obyčejného německého vojáka, s jakým jsme se třeba  v tomto filmu seznámili. Válka je vůl..... ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, ale ne v plné palbě. Je to škoda hlavně proto, že do něj bylo asi dost investováno a vypadá velice výpravně. Z toho je půlka filmu pomalá a točí se okolo pocitů pár postav, a to na úkor celkového dojmu. Něco vzdáleně podobného už tu bylo v sovětských válečných filmech. Tím ale neshazuji pocitovou stránku úplně. Ve válečné části jsou silné momenty. Například když anglický a německý voják (oba mladí kluci) stojí proti sobě, míří na sebe a oba váhají vystřelit. 70%. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších Holandských filmů přistál na Netflix a fanoušky Válečných filmů určitě potěší, byť nejspíš nikomu dech nevyrazí.Osudy tří hrdinů se odehrávají na pozadí válečného konfliktu, o kterém většina nejspíš ani neslyšela. Film má pomalejší tempo, ale je skvěle natočen i dobře zahrán, došlo i na pár napínavých momentů a divák má zájem se dozvědět, jak to celé nakonec dopadne.Film vrcholí 30 minutovou válečnou přestřelkou, které sice chybí pořádné Rko, ale natočená je parádně a ostudu oproti konkurenci určitě nedělá. Docela zamrzí, že Emoce zde příliš nefungují, takže dalo se z toho vytřískat určitě více, ale letos velká konkurence na poli válečných filmů z 2. světové nebyla, tak buďme rádi alespoň za tohle.Příběh 4/5, Akce 3/5, Humor 1/5, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 6/10. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Tento velmi nákladný válečný film má jistě svoje kvality. Ať se bavíme o monumentálnosti některých scén, nebo velmi precizní kamerou. Trochu mi vadilo, že během filmu jsem nedokázal občas rozeznat, kdo je Němec a Holanďan, protože mají dost podobné jazyky. Ale to je asi jenom moje blbost a mezery ve vzdělání. Co se týče poutavosti, tak musím rozhodně ocenit odvahu ukončit život většině hlavních postav. Tohle je válka a hlavní hrdinové nemají ochranný štít jako u většiny filmů. Tady se umírá a to ve velkém. Možná je škoda, že jsem ve filmu nepoznal mnoho známých tváří. Není potřeba brát do filmu veliké hvězdy, ale jak tomu bylo třeba u 1917, tak tam se herecké hvězdy třeba jenom mihly. Tohle mi tady trochu chybělo. Ale alespoň jsem mohl poznat nové herecké tváře, které mi připravily kvalitní válečný film z bitvy o které jsem v životě neslyšel. Stejně je to maras. Člověk sleduje hrůzy války na obrazovkách, ale když si uvědomí, že se tohle vážně dělo a ti lidé trpěli, tak z toho běhá mráz po zádech. Měli bychom být vděční za to, v jaké době žijeme. Covid je proti válce směšný. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Po technicko-filmárskej stránke má film strašne veľa chýb, ktoré mu nemôžem odpustiť. Či to bola nedostatočná príprava, zlý konsulting alebo nedostatok peňazí, nevedno. Obsahovo je to ale fajn. Síce zbytočne dlhé, ale ten príbeh upúta. Nie je to čierno biele, je tu niekoľko postáv, okolo ktorých sa to točí, na všetkých troch zúčastnených stranách. Treba aj tie bojovky pochváliť, na Holanďanov dobré. Ešte by mohli natočiť poriadne bitku o Arnhemský most, prípadne spracovať niekoľko ďalších príbehov, čo sa tam udiali počas Market Gardenu. Objektívne tri, ale jedna upotená navyše za dostatok nemeckej techniky. 4 z 5 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Kluzák havaruje první den operace Market Garden – 17. září 1944. Útok přes hráz u Walcheranu se uskutečnil 30. října 1944. To znamená, že trvalo pět týdnů, než se sestřelené paraskupiny dostaly ze Schoouwenu do Bevelandu. (Johnny.ARN)
  • Úvodní scéna filmu se odehrává 5. září 1944, v den, který byl později nazván „Dolle Dinsdag“ (Šílené úterý). Spojenecká vojska postoupila Belgií v rekordním čase a den předtím osvobodila Antverpy; šířily se zvěsti, že následující den osvobodí nizozemskou provincii Zeeland. V očekávání se německá armáda dala na plný ústup, zatímco obyvatelstvo s napětím očekávalo příchod Spojenců. Jak se ukázalo, marně, protože Spojenci neměli dostatek vojáků a zásob, aby mohli pokračovat v postupu na okupované území. (Johnny.ARN)
  • Žádný z pilotů kluzáků nemá odznak Pilotní křídla, přestože jsou kvalifikovaní piloti. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama