Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (118)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem si tento film pustil hned po Narviku, abych tedy porovnal válečnou Evropskou tvorbu. Za mě je na tom Narvik o něco lépe, než tento film. Tady mě tolik nezaujali jednotlivé charaktery a jejich příběhy. Stejně tak tu menímě krásnou zimní krajinu Norska za bažinaté Nizozemsko (Litvu...), což prostě vizuálu tolik nedá. Válečná vřava jako taková je to stále velmi solidní, to ano, v tomto ohledu je to na špičkové úrovni, a je vidět, že rozpočet byl velmi štědrý, a určitě se u akčních scén nudit nebudete. K tomu se tu také objeví Tom Felton, který je ale spíš lákadlem pro zaoceánské publikum, a jeho stopáž ve filmu patří k těm menším. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

válečných filmů v poslední době mnoho nevzniká a těch dobrých už vůbec ne,takže každá vlaštovka,byť průměrná se počítá a to je přesně tenhle případ.Na Bitvu v ústí Šeldy se celkem hezky kouká a samotná finální bitva je dobře natočená,stejně jako scény v letadle,jenže zbytek je lehce rozvleklá a zbytečně ukecaná nuda,která se sice snaží aby nám na postávách které představuje záleželo,ale to se bohužel nestalo a mě osobně většina z nich na konci úspěšně splývala.Přitom to mohl být super válečňák o ne tak známé,přesto důležité bitvě...60% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„V BITVĚ O ŠELDU PŘIŠLO O ŽIVOT 3231 SPOJENCŮ, 4250 NĚMCŮ A 2283 CIVILISTŮ…“   Několik osudů (dramatickejch příběhů), (nejen) vojáků z podzimu 1944, odehrávající se před (a při) bitvě o Scheldt. Ozdobou pak je samotná bitva – no, i když bitva… Dobrej válečnej film! Nesnaží se dokumentovat, ale jde spíš o to, co všechno se mohlo nebo odehrálo v těch dnech.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Nevím, co polští výsadkáři nemůžou zapomenout Anglánům.   /// Thx za titule „Petra Babuláková“.                   PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  * ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je vidět jak už z té války pomalu zůstávají jen nejasné obrysy. Zůstává protiválečný postoj, drama člověka. Už žádný tah na branku, tvrdá akce jak Spielberg. Teď už jen filozofujeme o individuálním prožitku. Válka je tu vlastně už jen kulisou sociálního dramatu. Ještě se ale chvílemi i v té akci, aby nebylo nůďo. Určitě lepší než 1917 nebo Dunkirk. 70% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Výroba filmu byla dokončena těsně předtím, než vstoupila v platnost druhá výluka kvůli pandemii covid-19 v roce 2020. Film byl původně naplánován na prosinec 2020 ve snaze zvýšit klesající výsledky nizozemských pokladen, ale opětovný nárůst počtu pacientů s covid-19 si vynutil uzavření kin v den plánované premiéry filmu. Producenti museli premiéru odložit na květen 2021. (Johnny.ARN)
  • Úvodní scéna filmu se odehrává 5. září 1944, v den, který byl později nazván „Dolle Dinsdag“ (Šílené úterý). Spojenecká vojska postoupila Belgií v rekordním čase a den předtím osvobodila Antverpy; šířily se zvěsti, že následující den osvobodí nizozemskou provincii Zeeland. V očekávání se německá armáda dala na plný ústup, zatímco obyvatelstvo s napětím očekávalo příchod Spojenců. Jak se ukázalo, marně, protože Spojenci neměli dostatek vojáků a zásob, aby mohli pokračovat v postupu na okupované území. (Johnny.ARN)
  • Britské výsadkové jednotky vykazují v první polovině filmu překvapivý nedostatek lehké disciplíny. Zapalování ohně, používání luceren a kouř z komínů by v potemnělém okupovaném Holandsku velmi snadno prozradily jejich pozici. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama