Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na Netflixe som natrafil na vojnový film, pozdával sa mi a hneď, bez skúmania čo je zač a koľko má percent som sa do neho pustil. Prečítal som si pár recenzí a väčšina očakávala veľkolepý vojnový film s veľkými bojovými scénami, veď aj samotný názov láka slovom bitva. Mne to schémou troch prelínajúcich príbehov, pomalším tempom a dokonca aj hudbou pripomínalo Nolanov Dunkirk. Ani ten nesedel každému. Peniaze na vraj najdrahšom holandskom filme jednoznačne sú vidieť. Ja som si film užil, fakt som ani na sekundu nemrkol na hodinky a užíval som si dobrý príbeh, atmosféru a kvalitné herecké výkony. Najviac ma zaujal príbeh nemeckého vojaka prelínajúci sa s príbehom odbojárky. V záverečnej scéne som si hovoril, že to nemôže byť love story, pretože by mi to nejako nesadlo s realistickým zobrazením. Nie že by k takýmto románikom nedochádzalo, známe sú tisíce prípadov, na tú tému existuje aj dokument, nespomínam si na názov. Film končí tak ako má vojnový film končiť, takže celkovo z mojej strany veľká spokojnosť a konečne po dlhšej dobe ozaj dobrý vojnový film z 2. svetovej... Idem proti davu a dám taký nekompletný plný počet. 90%. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s Trevorom. Bojové scény ja síce nemusím, ale tento nenápadný film ponúka naozaj dobrý zážitok a príbehy v pozadí a tým sa stáva naozaj jedným z najlepších kúskov na Netflixe. Aj mne sa páčila tá ukážka, že na oboch stranách sa našli ľudia takí, aj onakí. Prisluhovači systému a ľudia, ktorým sa to vyslovene bridilo, lenže nátlak a doba nepustí. Som rád, že sa tu dal priestor zabudnutej udalosti, ktorá mala na priebeh vojny ale veľký vplyv. Prináša zároveň nádej, že sa o druhej svetovej vojne nemusí točiť stále to isté. Tých osudov a príbehov bolo tak veľa, že je z čoho vyberať. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Vždy když se objeví nadějně vypadající film ze 2. světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém tak i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nevytvořil jsem si ani nějaký vztah k postavám a díky dlouhé stopáži se dostavil několikrát i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to prostě být o dost lepší. Když se třeba mrknete na dokumenty, tak zjistíte, že šlo o docela velkou 5ti týdenní operaci převážně kanadských jednotek, plné vyloďování (pomocí obojživelných pásových vozidel buvol) a mnoha těžkých bitev, díky kterým mohli následně spojenci obsadit životně důležitý přistav v Antverpách (pro zásobování západní fronty). Toto filmové zpracování však přináší divákovi bohužel jen průměrný zážitek, na který si časem (v záplavě mnoha daleko lépe zpracovaných snímků z tohoto období) já ani nevzpomenu...6/10. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Zvukový design filmu byl rozsáhlý: průměrný holandský celovečerní film té doby obsahoval asi 500–600 samostatných zvukových stop, zatímco tento film jich má více než 1 700. Některé zvuky obstaral Charles Maynes, který byl střihačem zvukových efektů u filmu Hvězdná pěchota (1997) a zvukovým designérem u filmu Dopisy z Iwo Jimy (2006). Zvuk ruského tanku T-34 musel být také zakoupen, protože existovala pouze jedna jeho dobrá nahrávka. (Johnny.ARN)
  • Spojenečtí vojáci používají pušku Lee-Enfield Mark III s krátkým zásobníkem. V této fázi války by měli používat pušku Mark 4. (Johnny.ARN)
  • Vzhledem k tomu, že se jedná o nizozemský film s omezeným rozpočtem 14 milionů eur, ušetřil režisér Matthijs van Heijningen jr. tím, že bitevní scénu zkoušel pouze s herci a kaskadéry, bez štábu. To mu umožnilo důkladně připravit choreografii akce ještě předtím, než se roztočily kamery, a scénu se mu podařilo natočit za pouhé tři dny (úvodní scéna filmu Zachraňte vojína Ryana se natáčela šest týdnů). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama