Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (113)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když se objeví nadějně vypadající film ze druhé světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nějak jsem si ani nevytvořil vztah k postavám během filmu a dostavil se i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to být o dost lepší - takhle to je jen průměrný válečný film, na který si časem (v záplavě mnoha lepších snímků z období největšího válečného konfliktu natočených v minulosti) ani nevzpomenu...6/10. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na Netflixe som natrafil na vojnový film, pozdával sa mi a hneď, bez skúmania čo je zač a koľko má percent som sa do neho pustil. Prečítal som si pár recenzí a väčšina očakávala veľkolepý vojnový film s veľkými bojovými scénami, veď aj samotný názov láka slovom bitva. Mne to schémou troch prelínajúcich príbehov, pomalším tempom a dokonca aj hudbou pripomínalo Nolanov Dunkirk. Ani ten nesedel každému. Peniaze na vraj najdrahšom holandskom filme jednoznačne sú vidieť. Ja som si film užil, fakt som ani na sekundu nemrkol na hodinky a užíval som si dobrý príbeh, atmosféru a kvalitné herecké výkony. Najviac ma zaujal príbeh nemeckého vojaka prelínajúci sa s príbehom odbojárky. V záverečnej scéne som si hovoril, že to nemôže byť love story, pretože by mi to nejako nesadlo s realistickým zobrazením. Nie že by k takýmto románikom nedochádzalo, známe sú tisíce prípadov, na tú tému existuje aj dokument, nespomínam si na názov. Film končí tak ako má vojnový film končiť, takže celkovo z mojej strany veľká spokojnosť a konečne po dlhšej dobe ozaj dobrý vojnový film z 2. svetovej... Idem proti davu a dám taký nekompletný plný počet. 90%. ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to evropský film, to vypadá vlastně docela fajn. Ale bohužel se tu místy uhýbá takové televizní filmovosti na úkor realističnosti. Budete si říkat "proč tam leze?", "proč se neschová?", "proč mu to říká!" Postavy s tajnými dokumenty v kabelce chodí sem a tam přes checkpointy, paragáni v nepřátelském území přes noc chlastají a zapalují ohně, nikdo nestaví hlídky a Američan, který se dostane ke kanadské jednotce, vyfasuje jejich uniformu. Nechci být zlej, ale libovolné dva díly Band of Brothers o válce řeknou víc než tohle. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Přibližně v čase 10:30, při útoku tanku T-34/85, jsou dva záběry zrcadlově obráceně. Při jízdě přes plot střelec sedí a střílí zleva a poklop řidiče je vpravo. V dalších záběrech už je vše, tam kde má být. (mikulin)
  • Hlavní hrdina Marinus van Staveren (Gijs Blom), nizozemský dobrovolník v divizi Waffen-SS Das Reich, nemá na sobě správnou uniformu. Uniforma, kterou má na sobě, patří Wehrmachtu, nikoli Waffen SS. (Johnny.ARN)
  • Spojenečtí vojáci používají pušku Lee-Enfield Mark III s krátkým zásobníkem. V této fázi války by měli používat pušku Mark 4. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama