Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Veľa holandských filmov s obdobia druhej svetovej som nevidel, neviem či som vôbec aj nejaký videl, no musím uznať, že Bitka v ústí Šeldy sa im podarila. Rozpočet je tam vidno, výprava, kostýmy, dekorácie, rekvizity, všetko vyzerá pekne autenticky a akcia je až prekvapivo dobrá a závere aj väčšia ako som čakal. Mínusom bohužiaľ je, že mi postavy moc neprirástli k srdcu. Tak či ide o príjemné prekvapenie. 75% - 4* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je vidět jak už z té války pomalu zůstávají jen nejasné obrysy. Zůstává protiválečný postoj, drama člověka. Už žádný tah na branku, tvrdá akce jak Spielberg. Teď už jen filozofujeme o individuálním prožitku. Válka je tu vlastně už jen kulisou sociálního dramatu. Ještě se ale chvílemi i v té akci, aby nebylo nůďo. Určitě lepší než 1917 nebo Dunkirk. 70% ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Vždy když se objeví nadějně vypadající film ze 2. světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém tak i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nevytvořil jsem si ani nějaký vztah k postavám a díky dlouhé stopáži se dostavil několikrát i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to prostě být o dost lepší. Když se třeba mrknete na dokumenty, tak zjistíte, že šlo o docela velkou 5ti týdenní operaci převážně kanadských jednotek, plné vyloďování (pomocí obojživelných pásových vozidel buvol) a mnoha těžkých bitev, díky kterým mohli následně spojenci obsadit životně důležitý přistav v Antverpách (pro zásobování západní fronty). Toto filmové zpracování však přináší divákovi bohužel jen průměrný zážitek, na který si časem (v záplavě mnoha daleko lépe zpracovaných snímků z tohoto období) já ani nevzpomenu...6/10. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Rok a půl jsem se těšil, že dostanu pořádnou válečnou nálož. Navíc když se jedná o nejdražší holandský film. Nemůžu se však zbavit dojmu, že do toho Heijningen nepraštil se vším všudy. Bitva v ústí Šeldy, neboli také v angličtině Zapomenutá bitva. Zapomenutá dá se říct opravdu je. Prostý člověk, jenž se o tuto tématiku nezajímá, tak se s touto bitvou setká poprvé a samotná, v češtině dostupná, literatura vesměs snad neexistuje. Už proto jsem byl tak neskutečně natěšen, že se tuto událost rozhodl někdo zfilmovat. Antverpy, jenž byly spojenci osvobozeny, se nemohly naplno a bezpečně využívat, dokud nebyly protější, vzdálenější břehy vyčištěny od nepřítele, a které byly pod neustálou nepřátelskou palbou. Ale dost historie. Sledujeme osudy tří lidí. Holandskou příznivkyni odboje, holandského kolaboranta bojujících v řadách Německa a pilota kluzáku se svoji posádkou. No a hned tady nastává kritický okamžik. Na tu stopáž je to místy děsně, ale děsně utahaný. Pokud bychom sledovali pouze příběh z jedné strany ( kolaborant ) a druhé, například jen odbojářky, mohlo to být rozhodně daleko zajímavější. Takhle se tu přeskakují scenérie jednotlivých postav, někdy jen na pár minutek a mě to prostě nebavilo. Navíc to putování přeživších po mokřadech a zatopených pláních ze sestřeleného kluzáku, to je prostě zabitých 20 minut. Já dle traileru doufal, že budeme svědky válečné vřavy, která s námi pořádně zalomcuje. Taky jsem čekal nějaký, alespoň trošičku globálnější pohled na celou operaci, nějaký rozbor. Nic takového rozhodně nečekejte. S Bitvou o Šeldu to má společný opravdu jen název. Pokud by někdo film pojmenoval jinak, asi bych si netipl, že se o tuto bitvu vážně jedná. Akce je tady pramálo ale zase stojí zato a jsou velmi dobře natočeny. Chválím i kameru, která je obzvláště při bojových scénách skvělá, a za kterou by se nemusel stydět ani Deakins s Kaminskim. Po technické stránce snad nemám výhrady. Od techniky po uniformy, tady si tulipáni dali záležet. Ten rozpočet jde značně cítit. Za víc jak tři hvězdy ale prostě hodnotit nemůžu. Škoda, čekal jsem, že vystřelím z gauče jak u Černé knihy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších nizozemských filmů přece nemůže dopadnout špatně. Spíš mě překvapuje, že ty peníze padly zrovna za příběh z druhé světové války, což v dnešní době už moc nebývá zvykem. Obecně to ale bylo krásně velkolepé a atmosférou přesně tak válečné jako když jsem poprvé viděl Bratrstvo neohrožených nebo Zachraňte vojína Ryana. Jen s tím dodatkem, že tu nesledujete děj postav, ale regulérní příběh bitvy. Na můj vkus je to málo emotivní a víc praktické, ale budiž. Na evropské poměry i tak jednoznačně velkolepé. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Sinclair (Jamie Flatters) začíná britskou puškou Lee-Enfield č. 4. V určitém okamžiku po připojení ke Kanaďanům má u sebe pušku Lee-Enfield No. 1 Mk. III, kterou nese do bitvy. Během bitevních scén je střídavě zobrazován s jednou puškou, pak s druhou. (Johnny.ARN)
  • Kluzák havaruje první den operace Market Garden – 17. září 1944. Útok přes hráz u Walcheranu se uskutečnil 30. října 1944. To znamená, že trvalo pět týdnů, než se sestřelené paraskupiny dostaly ze Schoouwenu do Bevelandu. (Johnny.ARN)
  • Kluzáky krátce používaly ke komunikaci s vlečnými letouny vysílačku, ale jak je vidět ve filmu, kromě hmotnosti a spolehlivosti to není nejjasnější způsob komunikace a představuje riziko odhalení nepřítelem. Dlouho před operacemi z roku 1944, které jsou ve filmu ukázány, vedl mezi kluzákem a vlečným letadlem další tenký drát, který sloužil k ovládání interkomunikujícího telefonu, po němž se bezpečně a soukromě dorozumívali. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno