Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (115)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mívám spíše v oblibě, protože z nich bývá vidět snaha o autentičnost. Takže i k tomuto jsem přistupovala s očekáváním... Ten film pro mě však naprosto zabily filtry a ztráta kontrastu. Jakoby znal jen hnědou, hnědošedou a hnědozelenou. Toto "ozvláštnění" způsobilo, že jsem si nedokázala najít vztah k postavám. Pořád jako by byli za nějakou ušmudlanou neproniknutelnou zástěnou. Dokonce jsem film v půlce vypnula, že se dodívám jindy, jak mě to štvalo, ale pokračovalo to i napodruhé. Rozčilovalo mě to tak, že jsem, přiznávám otevřeně, ten film nedokoulala. Totiž i za války byl svět barevnej. V létě víc, v zimě míň, ale byl barevnej. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jedna epizoda druhé světové války v jednom z nejdražších nizozemských filmů s linkmi anglického pilota, úřednice nizozemského městečka a jednoho nizozemského esesáka, které se protnou během 127 minut. Možná, že začátek je slabší, ale pak se rozjede napínavá, výpravná podívaná s několika výbornými bojovými scénami, přičemž ta na mostě má špičkové hollywoodské parametry se vším všudy. Témata vylodění spojenců, nizozemský odboj evokují filmy Zachraňte vojína Ryana (1998) a Černá kniha (2006) ,ale tohle mi sedlo snad víc. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem si tento film pustil hned po Narviku, abych tedy porovnal válečnou Evropskou tvorbu. Za mě je na tom Narvik o něco lépe, než tento film. Tady mě tolik nezaujali jednotlivé charaktery a jejich příběhy. Stejně tak tu menímě krásnou zimní krajinu Norska za bažinaté Nizozemsko (Litvu...), což prostě vizuálu tolik nedá. Válečná vřava jako taková je to stále velmi solidní, to ano, v tomto ohledu je to na špičkové úrovni, a je vidět, že rozpočet byl velmi štědrý, a určitě se u akčních scén nudit nebudete. K tomu se tu také objeví Tom Felton, který je ale spíš lákadlem pro zaoceánské publikum, a jeho stopáž ve filmu patří k těm menším. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Som celkom milo prekvapený. Je čím ďalej ťažšie natočiť kvalitný vojnový film, kde by nešlo iba o bombastické bojové scény. Oslovil ma najmä po dramatickej stránke. Tiež je tu niekoľko scénok, ktoré stoja za zamyslenie a ľahko sa vryjú do pamäte. Postavy boli sympatické a človek si k nim ľahko nájde cestu. Samozrejme, nie všetko vyšlo a nájdu sa tu aj nudné miesta, ale na slabší nadpriemer to určite má. 70/100 ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Kluzák Airspeed AS.51 Horsa, ve kterém postavy havarují, unese až 28 vojáků, 2 džípy a taženou houfnici. Neexistuje žádný důkaz, že by vojáci na palubě byli spojeni s nějakým nákladem nebo udělali místo nějakému nákladu, nebo vozidlům, která se nepodařilo získat zpět, nebo jakýkoli jiný důvod, proč chybí asi 20 vojáků, například že byli všichni zabiti, když havarovali. (Johnny.ARN)
  • Jedná se o druhý film z druhé světové války, ve kterém se objevil Tom Felton. Prvním je válečný snímek Against the Sun (2015), který popisuje boj o přežití tří vojáků, kteří v roce 1942 havarují s torpédovým bombardérem v Tichém oceánu a hledají japonské ponorky. (Johnny.ARN)
  • Německého těžkého kulometu MG-42 se spojenečtí vojáci všeobecně obávali. Dokázal vystřelit 1 500 ran za minutu a přezdívalo se mu „Hitlerova bzučící pila“, protože jeho palebná síla dokázala snadno roztrhat těla. Když se zvukař Herman Pieëte dozvěděl, že přeživší veteráni popisují jeho zvuk jako „trhání plátna“, přimíchal do zvukové stopy skutečné zvuky trhání plátna a papíru. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama