Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (114)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, ale ne v plné palbě. Je to škoda hlavně proto, že do něj bylo asi dost investováno a vypadá velice výpravně. Z toho je půlka filmu pomalá a točí se okolo pocitů pár postav, a to na úkor celkového dojmu. Něco vzdáleně podobného už tu bylo v sovětských válečných filmech. Tím ale neshazuji pocitovou stránku úplně. Ve válečné části jsou silné momenty. Například když anglický a německý voják (oba mladí kluci) stojí proti sobě, míří na sebe a oba váhají vystřelit. 70%. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dokoukat film do konce a vydržet u něj chce hodně silnou vůli, protože doslova 100 minut se neděje vůbec nic a je to jen nudná, táhnoucí se "válečná" konverzačka a na akci dojde až posledních 20 minut, což je drasticky málo. Děj se vleče, postavy nejsou dostatečně zajímavé ani charakteristicky vykreslené k tomu, aby s nima divák alespoň nějak sympatizoval a ve výsledku jsou mu úplně ukradené. Film bych jednoduše nazval jako dvě hodiny prázdnoty, protože výpovědní i filmová hodnota jsou prakticky nulové a zkrátka nemá co nabídnout, aby stál za zhlédnutí. Je mi záhadou, co se zdejším uživatelům líbí natolik, aby dali více než neuspokojivé 3 hvězdy a za mě je to ztracený čas a na poli podobného  žánru jsou daleko, daleko lepší kousky, které stojí za zmínku. Příběh pomalý, akce málo a ani ta není nijak vyčnívající nebo zapamatovatelná. A to mám podobné filmy rád... Nebrat. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem si tento film pustil hned po Narviku, abych tedy porovnal válečnou Evropskou tvorbu. Za mě je na tom Narvik o něco lépe, než tento film. Tady mě tolik nezaujali jednotlivé charaktery a jejich příběhy. Stejně tak tu menímě krásnou zimní krajinu Norska za bažinaté Nizozemsko (Litvu...), což prostě vizuálu tolik nedá. Válečná vřava jako taková je to stále velmi solidní, to ano, v tomto ohledu je to na špičkové úrovni, a je vidět, že rozpočet byl velmi štědrý, a určitě se u akčních scén nudit nebudete. K tomu se tu také objeví Tom Felton, který je ale spíš lákadlem pro zaoceánské publikum, a jeho stopáž ve filmu patří k těm menším. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Docela mě mrzí, že to bylo celkem bez emocí, příběhové linky neměly úplně lyrické ani epické vyústění. Víme akorát, že tu byla válka a že v Holandsku byli odbojáři, co to skopčákům zavařili. Ale abych si z toho odnesl v duši nějaké pojetí jednoho života, který mě zasáhl..? To úplně ne. Recenzi píšu s 14 denním zpožděním a stěží si vybavuji děj. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Většina hlavních nizozemských postav mluví nizozemským dialektem zvaným Zeeuws (zeelandština). (Johnny.ARN)
  • Spojenečtí vojáci pocházejí z Kanady a Velké Británie. Přesto mají vozidla zobrazená ve filmu hvězdu americké armády. (Johnny.ARN)
  • V listopadu 2019 bylo oznámeno, že Netflix bude také koproducentem, čímž se Bitva v ústí Šeldy stala prvním nizozemským filmem Netflixu. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama