Reklama

Reklama

Sokolovo

Československo / Sovětský svaz, 1974, 129 min

Režie:

Otakar Vávra

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Ladislav Chudík, Vladimir Samojlov, Jurij Solomin, Bohuš Pastorek, Martin Štěpánek, Lev Ivanov, Jiří Pleskot, Hannjo Hasse, Vladimír Ráž, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Válečný velkofilm se odehrává v letech 1942 - 1943 a líčí historii vzniku vojenské jednotky v Sovětském svazu a účast českých a slovenských vojáků v bojích na východní frontě. Titul byl koncipován jako součást historické trilogie, jejíž další části tvořily "Dny zrady" a "Osvobození Prahy". Nákladný film byl natáčen na autentických místech Ukrajiny a přechodný nedostatek sněhu byl nahrazován umělými prostředky. V květnu 1975 se konaly četné slavnostní premiéry. Po odchodu Martina Štěpánka do zahraničí se už Sokolovo neuvádělo. Nezdálo se vhodné, aby národního hrdinu hrál emigrant. Film je dvoudílný, ale uváděn byl vcelku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ve druhém díle jsou stranické zásahy silnější - především v rozdělování cílů západního x východního odboje (což bohužel přebírají někteří nadšenci i dnes, jen obráceně) a v oněch provoláváních slávy KSČ v Lidicích. Technicky natočeno na úrovni dobového průměru, ale samotný průběh bitvy je vylíčen docela reálně, rozhodně nejde o gerojské umírání s rudou vlajkou v ruce a nadšením v očích. BTW zjistil jsem, že když se "soudruhu" oslovujou Rusové, nevadí mi to, u Čechoslováků to ale tahá za uši. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený válečný snímek. Je docela příznačné, že zatímco si pročítám komentáře, tak mi reklama na ČSFD nabízí jakýsi festival filmů o sexuálních deviantech. Věřím, že filmy glorifikující úchyly zde budou mít vyšší hodnocení než tento krásný válečný film o statečnosti našich vojáků. Taková už je totiž (pokroucená) doba. ()

Reklama

groz122 

všechny recenze uživatele

Už jen ze základních údajů vám film říká "Nůůůdáááá" a má pravdu. Na děj který film vypráví je scénář moc dlouhý. Takovýchto filmů jsou tucty. Nejdřív vše vypadá vážně a dramaticky a pak si po celou dobu trvání filmu vyndaváte špínu zpoza nehtů. Nemůžu přímo vytknout herecké výkony, či oko kamery, ale můžu vinit producenty a scénáristy. Když se film táhne, tak se přímou úměrností stává nudným. Nevím, co víc k tomu napsat Na rok 1974 zhruba průměr. 45% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Takze vladnuca moc v byvalom Ceskoslovensku /KSC/ uspesne prijala prvy diel Vavrovej volnej trilogie Dny Zrady - Sokolovo - Osvobozeni Prahy. Vavra bol vzdy konformista, a tak sa uz prvym dielom trilogie vladnucej moci zavdacil. To mu pochopitelne uvolnilo ruky, aby sa mohol natocit druhy diel. Ten dostal nazov Sokolovo, a pribehovo je o vzniku bojovych jednotiek ceskoslovenskych vojakov na Vychodnom fronte. Ze Otakar Vavra bol genialny a talentovany reziser, je zbytocne sa zmienovat /dokazal to napriklad kultovym strasidelnym Kladivom na Carodejnice/. Takze sa dostavam k filmu, ktory je sice ideologicky dostatocne zatazeny, ma v sebe dostatok ideologickeho hnoja /prilis do oci bijuca podpora ZSSR a tamojsich sudruhov ......LOL/, ale technicky ide o vysoko nadpriemerny a rezisersky vyborne zvladnuty film. Akurat, ze jediny talentovanejsi herec tu bol snad len Chudik /trilogia Smrt Prichadza v dazdi az Volanie Demonov/ , za ktorym taky Kvietik /Boxer a Smrt/ nestihal, ani keby chcel. Zahranicni herci taktiez fajn, ale film je prilis dlhy : 128 min je teda sakra dost. Vavra nechava hercov casto a dost zbytocne recnit, najma uprostred filmu. To pre mna nie je dobre, a vzdy som tieto recnenia dost mal na haku. Bolo by ich treba trochu zostrihat. Ale zase vojnove sceny /tanky, protitankove dela / boli fajn. Celkovo : ideologicky je to cisty hnoj, ale technicky a rezisersky vyborne zvladnuty film. Slabsi vsak, ako Dny Zrady. Jo a na kecy miestnych dementalov o tom, ja je to ideologicky zatazene, na to sa vam vyserem, vystim : 80 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Je fakt, ze ve srovnani s filmem Dny zrady je Sokolovo o neco slabsi. Ceskoslovenske postavy v Londyne jsou az groteskne podane, nadseni vojaku u Sokolova je taky neprirozene. Nemyslim si, ze by nekdo pred svou smrti zarval, " at zije KSC ", snad jen Gottwald, ktery me opet nadchl- tak nejak si ho predstavuji:-))! Z hercu jinak nikdo nijak nezaujal. Na druhou stranu nutno pochvalit vypravu ( na nase pomery velkolepa ), kameru a nekolik zaberu, treba splaseny kun s polni kuchyni, tank, ktery neudrzi led... Strasne me ale iritovaly pady mrtvych vojaku, neskutecne trapne. I kdyz, jak uz jsem zminil, mely valecne sceny nekolik hezkych momentu, celkove by film zapadl do slabsiho prumeru mezi sovetskymi valecnymi filmy. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (23)

  • ČSĽA poskytla v období jesene 1973 až júna 1974 filmárom vojenskú techniku a na víkendové termíny aj 700 vojakov základnej služby. (marlon)
  • Tento nákladný film se točil na autentických místech na Ukrajině a přechodný nedostatek sněhu byl nahrazován umělými prostředky. (Karlos80)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Reklama

Reklama