Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

slord 

všechny recenze uživatele

Netflix prekvapil veľmi príjemným filmom, ktorý dokázal udržať moju pozornosť do konca. Ralph Fiennes a Carey Mulligan hrajú veľmi dobre, atmosféru to má výbornú a celé to dokresluje fajn hudba. Väčšinu filmu sledujeme zanietené odhaľovanie histórie, pri ktorom aj vy máte chuť zahrabať si v zemi. Zbytočné mi však prišlo zaoberanie sa romantickou linkou vedľajších postáv. Tempo to malo síce pomalšie, ale napriek tomu to dokázalo zaujať. 7,5/10 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivé, ale tak přirozeně a nevtíravě. Ano, hrají tam takové ty trademarkové klavíry, ale nikdy jsem neměl pocit, že by mě film vydíral. Naopak výtvarná stránka je vkusná a podporující dění na plátně. Dialogy mimo obraz, kdy jen sledujeme to mezitím, vše jen podtrhují. Fakt jsem nečekal, jak až moc romantické to bude. Velmi mi to sedlo i díky super hercům. Dokonce i ten chlapeček byl fakt fajn. Jako myslel jsem, že se mi to bude líbit, ale ne až tak. ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Absolútna dokonalosť, skvelé zachytenie atmosféry miesta a doby. Stručné, ale hlboké úvahy o plynutí času a o mieste človeka na Zemi. Kam sa plavila táto loď? Ku hviezdam, či smerom nadol ku koreňom Yggdrasilu? Mám silné tušenie, že v mojom osobnom rebríčku v roku 2021 už Vykopávky nič neprekoná. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Skvělý, komorní a herecky excelentní náhled do světa vykopávek a archeologie. Ralph Fiennes zde až minimalisticky ztvárňuje starého, zkušeného Bassila Browna, na kterého historie téměř zapomněla. A je skutečně radost jej sledovat v každé vteřině. Ať když zrovna mlčí, nebo kope. Celý děj je protkán linkou blížící se druhé světové války, a ona stísněnost z ní skutečně roste a je výborně využitá pro celou linku vykopávek, které změnily pohled na britské dějiny. Jakoby ta současná velká historie blížícího se střetu národů byla jen zrnkem v hlíně nánosu, který se před námi odkrývá. A to bez patosu a přehnané dobrodružnosti ala Indiana Jones. Moc krásná filmová práce a velký palec nahoru. 80%  ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná kamera, hudba, obsazení, historická výprava a příběh, který by mě jinak asi moc nebavil, natočený tak, že mě bavil. V současné filmové "okurkové" sezóně solidní počin. Pomalé, komorní, vcelku předvídatelné, což ale nebylo na škodu. Mně se to líbilo. C. Mulligan mi typově spadla do obrazu mé oblíbené Jessicy Lange a na to já slyším, v minulosti na mě působila tak nějak nijak, ale tady mě velmi přijemně překvapila. Ralph jako stárnoucí vykopávka- senzační jako vždy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Peggy Preston (Lily James) byla součástí týmu profesionálních archeologů vedených Charlesem Phillipsem z university v Cambridge, který převzal po Brownovi vedení vykopávek. Mezi další členy této skupiny patřil například odborník na prehistorii jeho rodného Walesu W. F. Grimes (Arsher Ali), dále archeolog Osbert Guy Stanhope Crawford nebo Peggyin manžel Stuart Piggot. Právě oni otevřeli pohřební komoru, kde nalezli množství pozoruhodných anglosaských artefaktů (z nichž je asi nejproslulejší bohatě zdobená helma), nikoli však tělo. Kdo zde byl původně pohřben se stále nepodařilo s jistotou určit, ale jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů je král Rædwald, vládce království Východní Anglie cca v letech 599–624, popřípadě jeho syn Eorpwald. (J.F.B.)
  • Rory Lomax (Johnny Flynn) je fiktivní postava. Skutečnými fotografy vykopávek byli Mercie Lack a Barbara Wagstaff. (Will_X)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama