Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Archeológ sa v roku 1938-9 púšťa do historicky dôležitého výkopu Sutton Hoo, ktorý je miestom dvoch včasnostredovekých cintorínov, ktoré pochádzajú zo 6. až 7. storočia, hlavnou korisťou je helma Rædwalda z Východného Anglicka. Filmu chýba a dynamika. Chápem, že kopať sa nedá rýchlejšie no predsa, životopisný film by mohol mať aj väčšie tempo. Takže ak čakáte niečo strhujúce, nedočkáte sa, ale ak máte radi romantické vsuvky, tak niečo sa tu vyskytne. Ja môžem pochváliť len veľmi dobrú prácu kamerou a peknú hudbu v prechodových pasážach. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film o archeológii, konkrétne o nájdení anglosaskej pohrebnej lode a pokladu v mohyle Sutton Hoo. Skvelý Ralph Fiennes ako Basil Brown, výborná Carey Mulligan, výborná atmosféra, zlovestné ozveny blížiacej sa druhej svetovej. V druhej polovici to síce rozriedia trochu zbytočné vzťahové melodrámy, ale aj tak kvalitka a povinnosť pre všetkých milovníkov histórie, o archeológoch ani nehovoriac. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezký, lyricky vyprávěný film, ve kterém někdo odhodlaný realizuje největší archeologický objev, někdo nenaplněný nachází životní lásku a někdo pro někoho nesmírně důležitý.... Za tónů klavíru, pocitů úzkosti ze začínající války a nenucených západů slunce a existenciálních myšlenek spojených s uměním a jeho věčností. Všichni herci TOP a místy pro ozvláštnění atypický střih, kteří nemůže říct že by se nelíbil, ani ani obráceně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám podobné příběhy děsně rád. Historie, archeologie, podle pravdy. Nějak bych podobnému filmu neměl problém napálit klidně pětihvězdu. Navíc, když na první pohled vidím, že hlavní role tu ztvárnili Ralph Fiennes a Carey Mulligan. Jen škoda, že ve druhé polovině film začal být těžce o ničem. Jako kdybyste koukali na záběry pěkné anglické krajiny a přitom se nedělo vůbec nic. Rádoby poetika bez poetiky. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Skvělý, komorní a herecky excelentní náhled do světa vykopávek a archeologie. Ralph Fiennes zde až minimalisticky ztvárňuje starého, zkušeného Bassila Browna, na kterého historie téměř zapomněla. A je skutečně radost jej sledovat v každé vteřině. Ať když zrovna mlčí, nebo kope. Celý děj je protkán linkou blížící se druhé světové války, a ona stísněnost z ní skutečně roste a je výborně využitá pro celou linku vykopávek, které změnily pohled na britské dějiny. Jakoby ta současná velká historie blížícího se střetu národů byla jen zrnkem v hlíně nánosu, který se před námi odkrývá. A to bez patosu a přehnané dobrodružnosti ala Indiana Jones. Moc krásná filmová práce a velký palec nahoru. 80%  ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film zpracovává události kolem vykopávek raně středověkého pohřebiště Sutton Hoo v anglickém Suffolku, kde v květnu roku 1939 objevil na pozemcích Edith Pretty (Carey Mulligan) archeolog-samouk Basil Brown (Ralph Fiennes) s pomocí zahradníka Johna Jacobse (Joe Hurst) a hajného Williama Spoonera unikátní příklad tzv. pohřbu v lodi ze 7. století. Dřevo 27 metrů dlouhé a 4,4 metru široké lodi se sice z velké části nedochovalo, avšak její tvar zůstal dokonale obtisknut do písku. (J.F.B.)
  • Většinu předmětů objevených v lokalitě Sutton Hoo dnes nalezneme v Britském muzeu, kam je Edith Pretty (Carey Mulligan) ještě v roce 1939 věnovala jako dar celému národu. (J.F.B.)
  • Ačkoli Carey Mulligan bylo v době natáčení filmu 34 let, skutečné Edith Pretty bylo 56 let, když v roce 1939 začaly výkopové práce v Sutton Hoo. (Piercee)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama