Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duben 1940. Oči světa jsou upřeny na Narvik, malé město v severním Norsku, které je zdrojem železné rudy potřebné pro Hiterovu válečnou mašinérii. Během dvou měsíců nelítostné zimní války utrpěl Hitler svou první porážku. (joss11)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (58)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ajeje, to sem se zas nechal jednou napálit. V době, kdy se spíš věnuju serošům sem si chtěl střelit válečnej film. Vůbec mi nevadilo, že je to film z Norska. Jasný, nečekám od podobnejch filmů, že se tam bude od začátku do konce střílet a že to bude plejáda akčních prvků. O to víc bbych čekal silnej příběh... No, příběh byl silnej asi tak jako dvakrát přelejvaný a louhovaný kafe. Strašný. Co bylo ale ještě horší než příběh byli herci, to sem teda nechápal. Proč hlavní roli hraje herečka, která na plátně fakt nevypadá dobře. Do toho všeho happyend jako americký romantický komedii. Severský filmy můžu, ale tohle je strašnej brak. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Válečných filmů ze severu se během posledních pár let objevilo docela dost a mezi špičku řadím filmy Max Manus, Bombardování a Kříž cti. Narvik je spíše takovým průměrným válečným dramatem, na kterém bych pochválil hlavně dvě věci - pro mě neznámý fakt, že Norům se podařilo, byť na velmi krátkou dobu, porazit německé jednotky a získat tak město zpátky a za druhé bych vyzdvihnul i to, jak tvůrci filmu pokládají divákovi jasnou otázku, jak se dívat na postavu Ingrid - jestli ji brát za kolaborantku (tlaky ze strany spojenců, práce v hotelu pro němce) nebo jako osobu, která se jen snaží ochránit svou rodinu ve velmi těžké době. Najde se tu i pár bojových scén, ale nic velkého. Solidní válečný příspěvek od netflixu, ale kvůli kvalitnější konkurenci si na tento film časem nejspíše ani nevzpomenete...6/10. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nebudu předstírat, že jsem od snímku s názvem Narvik neočekával něco úplně jiného, tvůrci se ale válečným akcím téměř nevěnovali a rozhodli se podívat na tehdejší události očima obyčejných Norů. Pokud jde o mě, myslím, že se jim to povedlo. Neutrální Norsko mělo smůlu v tom, že byla jeho neutralita trnem v oku zlým nacistům i hodným obráncům evropské demokracie. Ve finále obě strany norskou neutralitu v podstatě ignorovaly a korunu všemu nasadilo německé Cvičení na Vezeře. Nacisté ve výsledku dosáhli svého, protože "neutrální" Švédové mohli nadále (a mnohem) snáze podporovat německé zbrojení a jen velkoadmirál Erich Roeder měl zřejmě žaludeční obtíže, protože jeho Kriegsmarine utrpěla v kampani ztráty, z nichž se už nevzpamatovala. Mně se ale líbilo právě to, že se tvůrci soustředili hlavně na osudy lidí, kteří do toho všeho spadli jen proto, že žili zrovna v Narviku. Oceňuji také to, že se norští filmaři zaměřili na morální dilema hlavní hrdinky. U mě to měla dobré, já jsem na jejích rozhodnutích nenašel nic špatného, zato se mi zvedal kufr z moralizujícího davu. Z mého pohledu sice nešlo o zradu (ani jedné straně nešlo o dobro Norska jen o vlastní zájmy), ale i kdybych to tak bral, dovolím si parafrázovat známý citát: "Z hlediska vyššího principu mravního zrada na zrádci není zradou." Oni se sice Britové i Francouzi později snažili, ale Mnichov jim neodpustím. / Poučení: Za války nemá civilista mezi dvěma ohni velkou životnost. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[60%] Narvik se nedá moc kritizovat, hlubší zápory tam nevidím, ale jako celek to moc nefunguje. Jen jednotlivé scény, především ty akční. Co se týče postav, je to takové chladné jak psí čumák, zejména ta ženská ústřední postava. V mnoha scénách mi to nepřišlo němci tak kruté jak by to mělo být, ale asi to bylo točené mírným a trochu jiným úhlem pohledu. Po technické stránce je to docela slušné, světlé chvíle film má, ale víc bych v tom neviděl. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film, ktorého vývoj som sledoval asi od začiatku. A tešil som sa neho, preto skončil aj v topke na videnie v minulom roku. To som síce nestihol, Shitflix ho z nejakého dôvodu kúpil, našťastie. Vôbec to nie je zlé, na romanticko-historický film. Pretože to presne je. Drámy je tam máličko, bojovky tiež pomenej, postavy a ich konanie je predvídateľné a záver mi vycucal krv úplne najviac. Ako celok to ale funguje, nie je zbytočne natiahnuté, má to spád, bočné linky potlačené a snehové podmienky výborné. Boli to mocní chlapi, keď tam behali len v uniformách a svetríkoch bez zimnej výstroje a prišlo im to normálne. Vikingovia no. Lepší priemer. 3 z 5 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Prvá veľká porážka nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. (Johnny.ARN)
  • Film sa natáčal v Osle, Narviku, Rjukane a Norddalsbruae. (MikaelSVK)
  • Postavy Ingrid Tofte a Gunnar Tofte sú fiktívne postavy, ale príbeh je absolútne pravdivý. Eystein Røset, jediný žijúci nórsky vojak z bojov v severnom Nórsku, sa zúčastnil predbežného premietania s rodinou a po filme povedal: „Presne tak sa to stalo.“ (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama