Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi se většina dřeva z horských lesů dopravovala na pily po řekách. Voraře postupně vytlačily nákladní automobily a železnice, oni však stále vzpomínají na dny své slávy a romantiku vodních putování. Dvěma zkušeným starým plavcům Váňovi a Šindelářovi se podařilo prosadit návrat ke starému způsobu alespoň pro jednu cestu. Sehnali si partu podobných nadšenců a vory svázané z klád se mohou vydat po říčním proudu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film je ukážkou, ako môže dopadnúť herec, ktorý patril za prvej republiky k tým najlepším ( J. Marvan). Film som si nahral s tohto dôvodu, aby moje deti vydeli v čom vyrastali naši rodičia. Fanatiznus a to myslím každý je strašná vec. Ten vnuk bol úplne sfanatizovaný!!!! Je to dokument o 50tych rokoch. 35%. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Milá komedie s vynikající plejádou našich herců od předválečných po právě začínající - to je největší plus filmu. Naopak je tu mírně nadneseno budovatelské úsilí 50. let, které někdy zabíhá do schématičnosti. Parta dědků se dá dohromady a po třiceti letech zachraňuje národní bohatství před zkázou, když dokáží doplavit přes všechny těžkosti kmeny k daleké pile a sklidí za to bouřlivé ovace (asi nejslabší scéna filmu je ta závěrečná, ale to s tenkrát nosilo). Pro mne je ten film klasikou české komedie 50. let, promítal se nesčetněkrát a předchozími generacemi byl velmi oblíben, takž čtyři hvězdičky. Marvan hraje svým typickým způsobem, stěží jsem poznávat v roli nahluchlého voraře Jiřího Plachého v jednom z jeho posledních filmů před sebevraždou. A usmát jsem se musel Theodoru Pištěkovi v roli stranického předsedy, když ho máme v paměti jako bodrého měšťanostu nebo sedláka... ()

Reklama

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Pokud si odmyslíme viditelnou agitaci, vyjde nám (podobně jako u Pětistovky) příběh doby. Neboť jsem se živě zajímala o voražství a plavení dřeva, příběh, zobrazení i mluva je prakticky přesná. Jen zde mohlo být více detailů, týkajících se řemesla plavení dříví. Dejte tomuto filmu šanci a nebuďte jen pózéři odmítající něco, co minulosti vůbec tak nevyznělo. (Pokud se někdo ozve, že jsem přesvědčená komunistka, měl by si nejdříve zamést před vlastním prahem nebo mě lépe poznat.) ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Z filmu mě dost bolely ruce. Když skončíš šichtu, jdi na brigádu ať se máme všichni dobře. Pokud vlastníš motorku, jsi rázem vyvrhel, nedej bože abys se zálibou koukal na děvčata v plavkách, proutníku jeden. Dosti tragické. Samozřejmě, že záběry na přírodní scenérie jsou krásné, pan Marvan a jeho kolegové jsou vynikající herci, ale ta ideová pitomost to všechno přebije. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Děsivá agitka na kterou už tehdy museli někteří citlivější diváci opovržlivě reagovat. Je prodchnutá kolektivizací, budovatelským nadšením, láskou ke všemu sovětskému (...to je omyl dědo, co myslíte, že by udělali v Rusku, prokopali by kanál k nějakému jezeru a naplnili by tuhle řeku, až by praskla. Jo holečku, dneska už se i přírodě poručit dá. Je tam i František, hodný opovržení. Odnášel si malý smrček z lesa. Kradl ze společného, kouřil v lese (teda na louce) a vůbec si často myslel něco jiného než většina. Třeba že v neděli by mohl hrát fotbal a ne stavět kravín. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Je to jeden z posledních filmů, který zachycuje Otavu před budováním vodní nádrže Orlík. Profesionální voraři, kteří zaskakovali za herce, byli pracovníci lesního závodu Čížová u Písku. (hetta)
  • Komparz dostal honorár 100 Kčs, čo boli na vtedajšiu dobu dosť veľké peniaze. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama