Reklama

Reklama

Pohádka o putování

  • Sovětský svaz Skazka stranstvij (více)

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Děsivý a krutý, ale také dojemný a krásný pohádkový příběh, který vystupuje z hloubky mých dětských vzpomínek stejně, jako zlato ze země v této úžasné koprodukci. Další vzácný objev něčeho pěkného, co bylo dlouho téměř na hraně zapomnění. Už první chvilky, kdy oklamaní hladoví sirotci čekají s otevřenými ústy na koláček, jsou předzvěstí smutného, ale výjimečného filmu. ()

after.rain 

všechny recenze uživatele

Nočná mora z detstva sa vrátila! Videl som to ako malý, psychikou to otriaslo vcelku kvalitne, len som si nevedel okrem Orlandovho mena, vynálezu krídel a morovej epidémie spomenúť na nič. Po rokoch som to videl znova a udrelo to presne takou istou silou! Neskutočne temná záležitosť, v tom najlepšom slova zmysle... ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Velmi ponurá, depresivní, přesto ale krásná dojemná pohádka. Zejména scéna s morovou ženou a Orlandova smrt zanechá u většiny diváků nesmazatelný dojem. Ovšem i další dějové linie, jako zazdění ve věži a následný útěk na plachtách je velmi emotivní. Nemluvě o předposlední scéně, kdy Marta úpí v žaláři, vzpomíná na Orlanda a vyčítá Majovi jeho zkažený charakter. A když Maj v závěru kreslí křídla, o nichž se mu nějakou zvláštní telepatií zdálo, jednomu by se málem chtělo brečet. Pouze dějová linie s drakem mě nijak zvlášť neoslovila, nějak mi do filmu nepasuje. Zřejmě proto, že v tomto takřka hororovém dramatu působila až moc pohádkově, i když co se triků týče musela dát tvůrcům největší práci. Po delším uvážení zvyšuji ze 4 * na 5 a přidávám mezi oblíbené filmy. 90% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Skvělá hororová pohádka, kterou jsem viděl asi 3 krát před 20 lety a byl jsem z ní hodně na větvi. I po tolika letech stále působí jako úžasná nenudící podívaná, s tenkrát ještě hodně dobrým českým dabingem. Orlando, namluvený Mirkem Moravcem, je prostě nezapomenutelný, stejně tak jako zpropadený vrah a lupič propůjčený hlasem Jiřího Holého. SPOILER!!! Scéna, která se mi navždy vryla do paměti, když Orlando umírá a přicházejí k němu lidé zabalení v různých kožešinách s velkými hrably v rukou a upalují ho, je prostě nezapomenutelná. Orlando je vůbec asi nejlepší postava ve filmu a jeho přirovnání lidského těla k Zeměkouli je prostě úžasný! A ten konec, to je nádhera sama o sobě! Kult kultů!!! ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Některé filmy, které člověk viděl v dětství a má na ně úžasné vzpomínky by skutečně už do smrti neměl znovu vidět. To co mě v dětství uchvátilo a zanechalo nesmazatelnou vzpomínku (zejména scéna s morem) už dnes vůbec tak hrůzně nepůsobí. V dětské vzpomínce ta pasáž s morovým průvodem zabírala dost velkou část filmu, ve skutečnosti je to velmi kraťoučká scéna. Ale i tak je natočena zajímavě a působivě. Celkově je film dost ponurý, rozhodně bych jej pohádkou nenazval. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)
  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama