Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Diskuze

Elessar.

Elessar. (hodnocení, recenze)

Neviem nejaké tamvé mi to príde ten trailer, nejaké temné drama? Ktovie do akej miery sa budú držať predlohy, to by potom dávalo väčší zmysel

na příspěvěk reagoval Ingtar2

BaronDevil

BaronDevil (hodnocení, recenze)

Zacinam premyslet nad tim, jestli nejsem rasista... Jako doufam ze ne, ale cim dal vic se pozastavuji nad tim, kdyz vidim herce v nekterych rolich. Viz napriklad chystany D'artagnan a ted Ariel... Me to prijde teda spis usmevny (jako fakt se tomu smeju, kdyz takovy trailer vidim), ale zaroven si rikam, jestli uz to vlastne taky neni rasismus...

na příspěvěk reagoval ESNYR

Wyrdas

Wyrdas (hodnocení, recenze)

Smutný úpadek doby... po trpaslících, co pod horou v zemi chytají po generace pigment, přes pouštní elfy až po... nah, škoda slov... to nemůžou natočit nějakou z tisícovky pohádek z černého kontinentu? Z jejich pověstí a podobně? Musí doslova prznit něco, co už je? Dát najevo, že bylo nutné změnit dílo? Urazit původní tvůrce? Nebo je to jen absolutní neschopnost natočit něco nového (což vidíme třeba ve Star Wars universu) a tak recyklujeme úspěšnou pohádku, dáme ji hype nenávisti - jasně, že propadne... ale vydělá. Protože hromada lidí to bude chtít vidět na vlastní oči... 

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Jaeger

No, růže je v prví řadě synonymem krásy a je popisována/považována za královskou květinu. Takže v první řadě využil autor tento význam. Nicméně ale i rozmanitostí barevné škály u růže možná autor chtěl i vyjádřit, že vlastně barvu kůže své postavil vůbec neřešil.. Protože kdyby chtěl květinou skutečně nastínit její barvu pleti asi by použil květinu která to jasně říká.. sněženka, kopretina, konvalinka..
Btw a takový Triton měl dle římského básníka Ovidiem modrou  barvu kůže..

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Jaeger

Souhlasím s tím, že je plno úžástných příběhů z celého světa, a je velká škoda, že se na to nezaměřují, nebo zaměřují ale ve velmi malém procentu. Ale nebrala bych to jako způsob rasizmu.. Spíše tady hraje ekonomická stránka.. Omývání stejných příběhů,  které už jednou fungovaly.. vsadit na známou značku.. ona i ta vlna protestů funguje jako reklama, což je zas ušetření..

Jaeger

Jaeger (hodnocení, recenze)

VikkyASH

tvoja logika je neprelomitelna, ked Andersen napisal, ze Ariel ma mat hebku plet ako ruzovy lupen, to automaticky znamena ze musi byt cervena alebo biela alebo zlta. Tvojou logikou by znamenalo, ze ked by napisal, ze jej dych vonal po ruziach, by si jej namiesto jazyka hladal ruzovy piestik. ppci

na příspěvěk reagoval VikkyASH

Jaeger

Jaeger (hodnocení, recenze)

VikkyASH

tak nech disney kurva spravi rozpravku o Mame Yate,  ci v centralnej afrike nevedia odovzdat pribeh pre cely svet, ktory by bol pozeratelny? Toto je rasizmus od disney, ukazuje ze africania su podludia, ktori nemaju pribehy, na ktore by sa ludia vo svete pozreli.

na příspěvěk reagoval VikkyASH

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Barracuda_

Čím disney propaguje rasismus?

Růže jsou bílé, žluté, oranžové, růžové, červení, vínové, tmavě červené a tmavě vínové, kombinace více barev.. Tak jakou barvu z těch Anderson myslel, když psal, že měla barvu růže? 

na příspěvěk reagoval Jaeger

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Všechny příběhy odrážejí danou dobu.. tedy jak společenskou, tak politickou, náboženskou.. to není nic nového.. Tento odraz společnosti i pomáhá společnost posouvat. Jen si vem jak vypadaly filmy většinu filmové tvorby.. protagonisté byli bílý a pokud se tam objevil někdo jiného vzhledu/etnika tak měl podřadnou či negativní roli. Nevidím nic špatného na to dát prostor všem. Zvláště když tyhle filmy jsou ze zemí, kde společnost není homogenní.. 


Názory typu, že jsou tyhle věci na sílu.. no tohle si mysleli i lidé když skončila rasová segregace a dali se afroameričanům práva a prostor.. Až bude pro lidi stejně nedůležitá barva kůže, tak jako je barva vlasů, pak už to skutečně nebude o určitém druhu rasismu. Protože oč je barva kůže důležitější než barva vlasů..? Nikdo tu neřeší vlasy..  Barvu vlasů nikdo neřeší protože to pro ně není důležité.. A tak by to mělo být i s pletí. Jenže jak docílit, aby to bylo pro lidi normální a běžné když je běžně nebudou vidět..
  
Vycházet z nějaké mytologie automaticky neznamená, že si to autor nemůže přetvořit k obrazu vlastnímu.. Nemluvě o tom, že ten nešťastný příběh byl pravděpodobně odrazem jeho sexuální orientace a s tím spjatých problémů té doby..
Žít dnes, tak by se Ariel asi zamilovala do princezny..
Každopádně to nejdůležitější co v tom  článku zaszní - Overall, ‘The Little Mermaid’ is a stunning example of the enduring and adaptable nature of folkloric and legendary tales. Je ten fakt, že folklorní příběhy se přizpůsobují kultuře a době kdy je vyprávěná..

na příspěvěk reagoval jim_clark65

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Prometheus69

Nevím jak to bude v této verzi, ale barvu pleti nedědíš jen po jednom otci.. dokonce genetika umí být natolik zábavná, že rysy rodiče (tedy i pigment) nepřenese hned na přímého potomka.. Obvyklé to je třeba u barvy očí, vlasů, ale jsou případy, kdy ve smíšeném páru dítě mělo barvu jen po jednom rodiči a až u další generace - tedy vnoučete smíšeného páru, se genetika projevila na plno.. 

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

No co..? Černé mořské víly se v mytologii skutečně vyskytují (Mami Wata, Yemaya, La Sirene..). Co se týče originální předlohy od Andersona, tak k její pleti či vzhledu říká jen, že měla barvu růže.. a ty mají mnoho barev..

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

VikkyASH

VikkyASH (hodnocení, recenze)

Prometheus69

Nemuselo to být s lidskou ženou.. co se týče mytologie a barvy pleti mořských víl tak si vygoogle třeba tyto: Mami Wata,  Yemaya nebo La Sirene a mnoho dalších.. fenomén mořských panen je vlastní více kulturám vč. afrického kontinentu.. Takže ano, černé mořské panny skutečně v mytologii existují.. 
Budeme-li brát kreslenou předlohu, sestry Ariel si stejně nejsou moc podobné takže já si bych si i typla, že každá má jinou mamču, byť v kontextu to tak nevyznívalo.. 
Pokud jde o originální předlohu, Anderson zmiňuje k jejímu vzhledu jen to, že měla barvu růže.. A růže mají mnoho barev..

na příspěvěk reagoval Jaeger

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Milky.

bylo by fajn, kdybys po tomhle příspěvku začal moralizovat a odsuzovat ty, kteří se tvému bravůrnímu vtipu, nezačali hystericky řechtat. 

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

meti

Jestli žiješ v domění že starší Disney filmy, sou krásný, ňuňu a já nevim co ještě, tak pak tedy dovol abych se zasmál, protože to je tedy vtip. 

meti

meti (hodnocení, recenze)

Spíš než exoticky spolzenym pulcem bych čekal, že se lidi začnou drbat na hlavě z obsazení tristniho režiséra (a scenaristky).

Čím jsem starší, tím více oceňuji kvalitu starších snímků. Nové zpravidla vypinam po deseti minutách. 

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

LexMurphy

LexMurphy (hodnocení, recenze)

Mne by farba pleti ani tak nevadila. Veď je to celkom pekná baba a v pohode by som ju oprel, keby ma chcela 😊, ale serie ma tá "logika" tvorcov. Každá rozprávka vznikla na určitom mieste v určitom čase a mala by si teda zachovať charakteristické črty daného miesta a času, pretože keď si ju každý upraví podľa svojho uváženia, tak v tom bude čoskoro veľký bordel. Takže ak sa dej Malej morskej víly odohráva niekde v Severnom mori pri Dánsku v 19. storočí, tak šanca, že Ariel bola mulatka je asi taká, ako že v nemeckom lese zožral babičku s Karkulkou tiger ussurijský!

Prometheus69

Prometheus69 (hodnocení, recenze)

PKD

Tak já na to teda nepůjdu už jen proto že Ariel mě možná bavila jako seriál ale, stejně jako Kráska zvíře jsem vynechal filmy... Jediný co jsem snad viděl je animovaný Mulan a Hercules (ty princeznovský ze starých dob) většinou jsem se soustředil jen na serie. Mě ta stará Disney animace přišla tehdy i teď strašně infantilní. 

No a teď mi infantilní přijdou naopak úplně všechny herecký verze. 

Takže i tady vynechám. 

Jedinné co se Disney fakt povedlo byl Aladin... Ale, tam jaksi ani nebylo co dowokovat. 

Jiny byl ve výsledku stejně modrej a Smith do té role... Grimastického Genie i dobře zapadnul. 

 

Tady vidim už z počátku velmi slabý scénář, těžící pouze z podmořských scenérii a motivace Ariel mít nohy. Kuli princi který jí nakonec stejně zklame. (No oni jsou dvě verze, v jedné je zlej princ a v druhé zlá princezna která po princi taky pase) No a to mi přijde dneska už trochu málo. 

 

Takže mě nějaká černá holka s ocasem moc netrápila. No doposud... Posledním trailerem mě Disney přesvětčil o tom kudy se to bude všechno dál ubírat a na čem jim vlastně nejvíc záleží... Což logicky není divák.  

Úplně vidim jak se v Americe snese ta kritika ze strany černožské komunity. 

Cože? Jenom 10% filmu je černých? Plus nějakej ten komparz. S tím se počítá. 

na příspěvěk reagoval PKD

Prometheus69

Prometheus69 (hodnocení, recenze)

VikkyASH

Ta byla určitě člověk... Logicky ne? 

Na to narážíš? 

Úplně vidim ten další pokus o prequel kde se Disney bude snažit vše vysvětlit novým storry mladého Tritona který také zatoužil mýt nohy... Kuli nějaké africké buchtě. 

Která mu ve finále zanechá tři dcery a nějak epicky zhebne. 

Tak to bude něco, to je přesně to na co jsme čekali a toužebně to očekáváme... No jenže to má háček. 

A přijde na tyhlety prequeli si Disney na tohle woke na sílu zláme vaz a přestane tyhle kraviny dělat. 

No jenže do té doby tahle společnost skončí a mi zničíme sami sebe. Díky kuli těmhle woke sračkám a že to dovolíme. 👍

na příspěvěk reagoval VikkyASH

Prometheus69

Prometheus69 (hodnocení, recenze)

Zrovna když jsem si začal zvykat na to že je Ariel prostě jen jiná, že má jen jinou barvu... Ostatně ryby jsou taky různé a různých barev. 

Ale kurwa ryby mají RODIČE STEJNÝ! 

No a pak přijde král a Urschula a mě spadne brada... Jako vážně? 

Takže v celím filmu je jenom jedna černá postava? Tedy postavy a to Tritonovy dcery? 

Jako vážně Disney? 

Zase na sílu? 

Vážně? 😡🤬

na příspěvěk reagoval PKD, VikkyASH

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

VikkyASH

Usudzujúc, kto bol Andersen a z čoho mohol čerpať mi príde nanajvýš vhodné predpokladať, že to je podľa severskej mytológie.

Tu : https://www.mythosblog.org/post/the-influence-of-folklore-on-the-little-mermaid je to viac rozpísané = "Andersen admitted that the book was based on Friedrich de la Motte Fouqué’s, ‘Undine’ in an attempt to provide a more hopeful ending to the German novella. ‘Undine’ tells the story of a water spirit who marries a human knight in order to gain a soul. After many years, a careless word from her husband forces Undine to become a spirit once more, separated from her husband. Regretful and mourning, her husband is later killed, and poor Undine is left to forever mourn him.  
While neither ‘Undine’ nor ‘The Little Mermaid’ are based on one specific myth, there are many elements of European folklore and legend woven throughout the stories. 

V originále dokonca nemá ani meno a aj príbeh + jej ambície sú celkom odlišné. To nič nemení na tom, že je to chápané v rámci folkóru Európy. Čo sa týka Ariel, ktorá je "IP" od Disney boli pri jej stvárnení veľmi konštantní, a až dnes to v rámci určitej "woke" agendy zapadá do rámca účelového "race-swappingu". Tu nejde vôbec o to, že by to bolo biologicky nemožné mať čiernu morskú pannu, ale ide o to, ako bola po celý čas Ariel stvárnená a, že až teraz v rámci istej ideológie sa to bude meniť = to mi trocha zaváňa orwellovým 1984 :D .

na příspěvěk reagoval PKD, VikkyASH

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama