Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Bývalá rytířka Jedi Ahsoka Tano zjišťuje, že zranitelné galaxii hrozí nové nebezpečí. (Disney+)

Diskuze

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

W.Dow , jim_clark65

Dámo a pane :), Vy si totiž oba pletete co píšu. Já nepíšu že je golden boy a legenda na poli scénaristiky, viděl jsem všechny jeho Star Wars počiny, a máme i hodně projektů co převyšují kvalitou to co stvořil on, ale říkám že v současném stavu, kdy to vede Kennedy, která je za mě nejvíc marný exec v celém Holywoodu, a má k SW vztah asi jako já k matematice, je Filoni opravdu naprostá spása. Můžeš to nazvat jednooký mezi slepými, můžeš 100x omílat jak něco převzal, jak má chybu tamhle a tamto, ale faktem je, že i kdyby šel na "cool" efekt, tak jeho projekty mají úspěch v SW fandomu, což mnoho lidí za posledních 10 let říct nemůže. Takže ano, jsem rád že se dostává na výsluní a že pravděpodobně povede větší část SW projektů, protože to znamená že bude aspoň nějaká kvalita. :)

na příspěvěk reagoval W.Dow, jim_clark65

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

W.Dow

"Nejprve na něm strašně trval jen aby o pár vteřin později k tomu použil naprosto jiného droida a i toho evidentně nepotřeboval? A stejně tak, to neumí skenovat ovzduší z lodi? Ne, celé to bylo jen aby mohl Grogu získat cool hračku a kašlat na nějakou konzistenci a inteligenci postav :D"

Jo, tohle pokud jsem něco nezapomněl nebo nepřehlédl, byla díra a kravina. A celkově je třetí série Mandaloriana slabší, o tom žádná. Ale stále si to docela užívám a zrovna dnešní epizoda byla fakt pecka :)

W.Dow

W.Dow (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Jako jo, něco na tom asi je. Nejsem znalá EU ale je pravda, že z jeho pozice je snadné se zalíbit fanouškům, prakticky když šáhne po čemkoliv z EU tak sklidí chválu už jen za to, že to tam je a použil to. Když se ale člověk zamyslí nad tím, co vyloženě přidal on a nevychází z EU, tak nevím jestli by to stále bylo tak hvězdné. Ovšem zde těžko říct, nevím co vše je z EU a co ne, takže to musí posoudit jiní.

na příspěvěk reagoval jim_clark65

W.Dow

W.Dow (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

No nevím, jestli zrovna to je nějaký pomyslný měřítko kvality :D Je lepší než Lucas? Možná ale myslím si, že dnes by měli lidi mít přece jen vyšší očekávání obzvlášť u značky jako SW. Hlavně ale Lucas největší zmatky udělal v prequelch, jinak to tak špatný vyloženě není na svou dobu a přišel s celým nápadem. Netvrdím tím, že by se mělo u SW jedna o Oskarové kandidáty nebo převratná díla, ovšem nějaká konzistentní logika by měla být základ storytellingu. Ano, nějakým chybám se nedá vyhnout nikdy ale neměli by ti logické díry mlátit doslova do obličeje.

S IG11 je to asi tak, jako kdyby se R2D2 obětoval pro Luka a ten by si následně z něho udělal chodítko. Jo, IG je méně ikonický přesto to nic nemění na tom, že takhle působí už vyloženě jako pustý fanservis a rádoby cool věc, zatímco předtím měl mnohem lepší tu sochu. Bylo to tak nějak v rámci toho co v sérii udělal "důstojnější" a více srdíčkové. Stejnou funkci mohl vykonat jakýkoliv jiný droid a proč vlastně IG potřeboval? Nejprve na něm strašně trval jen aby o pár vteřin později k tomu použil naprosto jiného droida a i toho evidentně nepotřeboval? A stejně tak, to neumí skenovat ovzduší z lodi? Ne, celé to bylo jen aby mohl Grogu získat cool hračku a kašlat na nějakou konzistenci a inteligenci postav :D Mám pocit že tohle v SW uměli. Prostě celý ten příběh je po scénáristické stránce hrozný bordel a působí to spíš jako nějak divně slepené nápady.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

W.Dow

Inak, čo povieš na tento názor ohľadom Filoniho? (pardon je to dlhšie):

"Dave represents everything you DON'T want in someone who is managing an existing franchise. He's the type of person who wants the benefits of working in an existing franchise without any of the restrictions or responsibilities that come with it.
A 'creative' who enters the world of an existing franchise like Star Wars inherits a fan base, prestige, budget, characters, and a world without putting in an ounce of effort. They don't have to try and weave important information into their stories while balancing things like pace. It's an enormous advantage.

It's not without some drawbacks and restrictions though. A new comer should have to fit their story within the pre-built framework. When a creative comes in and alters the framework it reduces it's value.  When the message to the fans is "everything matters until it doesn't" then fans start asking "then why should I care?"

People like Disney Dave are trying to game the system in two ways. First they wiped out the framework and designated it 'legends' so they can have their cake and eat it too. They don't have to fit their stories in that universe yet they can still inherit from it.  They can bring in a character from the EU and inherit the name recognition, prestige, character design, and even the worlds they come from without doing an ounce of work.  Any trait or backstory that doesn't fit their new story they just leave out.  It's uncreative LAZINESS.  What makes it even worse is that they try and spin it as some sort of great and wonderful olive branch to EU fans.  "Look, we're bringing XYZ back into canon.  Isn't that great?"

The second way they try to game the system they only do when they absolutely have to. When enough people start questioning a contradiction or a plot issue they use novelizations or comics to 'explain' the errors.  They don't present these things as corrections though.  They would have you believe that only the constraints of run time or budget prevented the inclusion of the corrective material in the first place.  Again, this is uncreative LAZINESS.  They want payoff without setup because setup delays the presentation of the next big set piece or action sequence.   These things are so cheap to produce compared to even a few seconds of screen time that it doesn't even matter if they sell.  They can point to the reference and dismiss the issue.  If the solution raises more questions don't worry about it.  It's just a comic book or they'll explain it more later in another book.  The point is they 'explained' the big screen production and that's all that really matters.

Sometimes they will take the time to place the explainer in the show itself as a bit of dialog.  A great example is in the Ahsoka episode in the Mandalorian.  How does Grogu know how to use the force?  Simple.  Ahsoka explains it.  He was training at the temple and someone rescued him and took him out of there before the Jedi temple was raided.  Case closed!  Who?  Why?  How?  What happened to this person?  As the wonderful Maz Kanata says, that's a story for another time.  What time?  Probably never since Grogu is off screen with Luke Skywalker now. 

If you are the type of person that wants a cohesive universe with consistent rules and logic then the current regime at Lucasfilm, Jon and Dave included, shouldn't be anywhere near it.  

If you're in it for the laser swords, mindless nonsense action, and nostalgia then yes, Star Wars is saved."

na příspěvěk reagoval W.Dow, Darth_AK

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

W.Dow

👍súhlasím, na konci spomínaš presne, to čo som písal aj ja: "On je ukázkový druh autora, co upřednostní rule of cool nad vše" 👍

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Ok, a nie je to tak, že on hlavne "čerpal" z EU? že si skombinoval veci z EU a vytvoril novú postavu, ktorú potom považoval za "svoju" s tým, že tam občas hodil aj legitímne postavy z EU aby "obšťastnil" aj čitateľov tohto média? :)

Lebo, tak ako spomínala W.Dow, on je veľmi "clunky", čo sa týka generálnej logiky a kontinuity, často sa aj drží postáv a bojí sa s nimi robiť nejaké rázne kroky (ako napr. pri smrti Ashoky). Určite nepíšem, že je to nejaký "antikrist" :D ale za "golden boya" by som ho určite nepovažoval, skôr je taká "z núdze cnosť", lebo považovať CW a Rebels ako za vizitku kvality jeho práce, to je dosť "questionable", a to sa mi CW celkom páčilo ale viem uznať, že kvalita bola veľmi diskutabilná, o Rebels radšej netreba ani diskutovať, to bolo celkom o ničom a vrcholne infantilné.  

na příspěvěk reagoval Darth_AK

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

W.Dow

Filoni je každopádně mnohem lepší vypravěč než Lucas, který má úžasne nápady, ale už je nedokáže správně aplikovat či převyprávět. 

Samozřejmě nikdo neříká, že je Filoni nějaký bůh scénáristiky nebo tak něco... ale SW univerzu pomohl a stále pomáhá dost. 

Dnešní epizoda byla jedna z nejlepších epizod Mandaloriana, s klidným svědomím za pět hvězd. Jen je škoda, že obecně tahle sezona opravdu kvalitami značně kolísá a k výsledku se strašně zbytečně trmácí. Ten nápad s Grogu v IG-12 je ale k nezaplacení, už jen kvůli tomu, že konečně mrňous může mluvit! A obětování IG-11 to nijak nepodkopalo, nevím proč to na tebe tak zapůsobilo. Vyčítat pak nějaké maličkosti a nesrovnalosti se zbytečně překombinovaným a přitom jednoduchým dějem u SW... no, to bychom tady asi mohli být hodně dlouho, kdyby člověk začal takto přistupovat i ke všemu, co vytvořil Lucas. 

na příspěvěk reagoval W.Dow

W.Dow

W.Dow (hodnocení, recenze)

jim_clark65 , Darth_AK

Jako nemyslím si, že je zrovna on nějaký skvělý vypravěč. Má celkem talent na to, vytvořit sympatické postavy a relativně s nimi pracovat, které si jde oblíbit, jako vypravěč a scénárista má ale strašný výkyvy a moc mu nejde nějaký konzistentní worldbuilding a dokáže naprosto ignorovat zřejmé věci. Podívejme se na Mandaloriana, kde celá ta linka s Mandalorem je strašně divná, Bo-Katan má domov ve stejné soustavě a jako jí, nebo tisíce jiných Mandalorianů nenapadlo přistát na planetě a zjistit jestli je toxická? Nebo, odmítne Mandovi pomoc a tam letět, jen aby ten tam byl zajat a Gorgu mohl letět pro ní a zachránit ho, a to vše jen proto aby jí mohl v jedné epizodě předat meč, přitom je to strašně krkolomné kdy ten co ho zajme, vlastně celou dobu prakticky nic nedělá a Grogu dokáže letět k Bo-Katan a zpět :D Z IG udělají chodítku pro Groga, které by mohl být z X jiných droidů a nepodkopalo by to aspoň tak jeho obětování v první sérii. O to víc mě udivuje, že na to mají tým scénáristů a přesto tam mají takové hlouposti. TCW mělo to samé, občas naprosto dokázal ignorovat logiku a upřímně? I Ten odchod Ahsoky a celá ta linka s Barriss Offee stojící za terorismem atd. dost skřípala.  On je ukázkový druh autora, co upřednostní rule of cool nad vše :D

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, jim_clark65, jim_clark65, Darth_AK

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

Víš jak se říká, sto lidí, sto chutí. Byla by nuda, kdyby se všem líbilo to stejné a naopak. Všechny lidi ale proto nikdy neuspokojíš, ať uděláš cokoliv. 

Podle mě byl závěr CW hodně emočně silný (zejména tím zpracováním, užitím zvuku nebo ambientu a pocitem zmaru a beznaděje), scény těsně před Rozkazem 66 z pohledu Ahsoky a pak úplnej závěr zůstanou už navždy nejvíc ikonickými momenty SW ságy. Stejně jako její souboj s Maulem ještě předtím a obléhání Mandalore, nicméně jo, tam jak říkáš Maul mohl umřít. Nicméně SW je jako Marvel, snaží se z postav vyčerpat i to úplně poslední a šetřit si je jak jen může, no. A alespoň jsme dostali jako náhradu za prodloužení jeho životnosti další ikonický moment v Rebels mezi ním a Obi-Wanem. A takové momenty, vybudované na dlouholetém vývoji a charakterizaci postav jsou to, proč je tahle sága tak legendární a milovaná. Aspoň to si myslím já. 

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

Ale takhle to fungovalo ještě lépe :-)

Jen souhlasím s tím, že v Rebels možná mohla umřít. Ale na druhou stranu, budu rád, když ji dají hrdinnější smrt (která nebude tak tragická jako kdyby ji zabil Anakin) někdy teď třeba v snaze zastavit Thrawna. 

na příspěvěk reagoval Blackhand47, J.e.r.e.c

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Prostě bez něho by prequel období nikdy nedosáhlo plného potenciálu. A pomáhá i hezky rozšiřovat období, které jsem vždy tak velmi chtěl rozšířené vidět - dvacetiletí mezi 3 a 4. 

I když jsem rád, že do toho období zasahují i mnozí další tvůrci, nejen on (Andor, a pak hlavně skvělé komiksy)

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Tak samozřejmě, že by ji nezabil před 66, ale narazil by na ni třeba při návratu z chrámu, když by se ona vrátila na Coruscant, aby ho zastavila, protože díky vzájemnému propojení cítila, že je na tom špatně atd. 

Stejně tak ten aftermath, ona by se vydala za ním, ve snaze ho obrátit, co já vím... Ty prostě operuješ s tím, jak to natočili a jak to máš zažité, ale ten konec mohl vypadat úplně jinak a vůbec si nemyslím, že by to bylo bůhvíjak náročné.

Když si vezmu, jak dokázali Ahsoku vlepit do Klonových válek, přestože v EP II a III o ní není jediná zmínka, tak tohle by byla proti tomu maličkost.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

A taky Filoni doplnil a extrémně rozšířil celý SW vesmír během republikového období a vytvořil hlubší charakterizaci a poskytl logičtější vývoj pro mnohé postavy. 

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Právě proto, že  byl schopen vytvořit samostatně postavy, co měli fanoušci rádi, a doplnit je vhodným mixem postav ze starého EU, co pokud jsou udělané správně, chtějí fanoušci zpět. Je to obří SW nerd a v ansáblu kolem něj je málokdo tak schopný. 

na příspěvěk reagoval W.Dow, jim_clark65

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Darth_AK

No, tak na tom se neshodneme, ale to nevadí. :)

Mafie 3 byla mnohem horší (jen prostředí a zasazení bylo asi zajímavější, zbytek opravdu katastrofa).

na příspěvěk reagoval Darth_AK

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Vysvetlí mi niekto, prečo by práve Filoni mal byť tým správnym človekom alebo "the chosen one"?  :)

Lebo jeho písanie by sa dalo zosumarizovať asi takto: "Was it cool? Yes. Does it make any sense? I don't fuckin know, you figure it out." , inak má až nezdravú obsesiu s Ahsokou do takej miery, že musel vymyslieť cestovanie časom (čo je už naozaj patetické, keď sa niekto "vpíše do kúta") a do toho rád čerpá z tej literatúry EU, na ktorú sa Disney tak povediac "vykašlalo" ale zjavne z nej musia začať čerpať, pretože to, čo vymysleli sami nie je niečo, čím by sa mohli pýšiť. Mne, ako nie príliš zainteresovanému sledovateľovi SW príde Filoni, ako celkom zúfalé riešenie, ktoré skôr možno narobí viac problémov, ako riešení.

na příspěvěk reagoval Darth_AK, W.Dow

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Byla to katastrofa. Reskin Mafie III co naprosto rozvrátil původní příběh, příšerný. Oh bože, jak já to nesnáším. I tu Mafii 3 mám radši. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

Nene, fakt ne, máš jméno po strašně super záporákovi, takže nechci být zlej, ale nesouhlasím :). Ve chvíli kdy Ahsoka odešla, už nebyla žádná možnost kdy by to dávalo smysl. Tím se zapsala jako jeden z ústředních kamenů tíhy na Anakinově srdci, což by v případě že by umřela před orderem 66 nedávalo smysl, takže takto to imho funguje lépe, a lidi by nepovažovali za uvěřitelné, že Anakin byl schopen během 2 hodin změnit názor a jít zabít do chrámu postavu, kterou jsme 6 řad sledovali. Co my víme, Anakin se po konci VII. série domníval že Ahsoka umřela, takže tam ani nebyl důvod, aby se ji vydal lovit. Ahsoka se mohla odstřihnout od Síly, atd. atd., zkrátka po tom všem co jsme zažili to tam nedáválo ani "tvůrčím záměrem" smysl.

na příspěvěk reagoval J.e.r.e.c

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Ten prostor tam mohli vytvořit, buď to vmáčknout mezi younglings a Mustafar, nebo to zakončit ve formě 4 epizod aftermathu třeba měsíc, rok poté. Tohle je čistě věc tvůrčího záměru, ale oni to tam mít prostě nechtěli.

na příspěvěk reagoval Darth_AK

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Předělávka Mafie 1 byla fajn, rozhodně to nebyla žádná katastrofa. Až na některé otřesné animace. :)

Ale samozřejmě, jiné remaky jako ty níže zmíněné jsou kvalitami ještě úplně jinde.

na příspěvěk reagoval Darth_AK

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Na tohle já hrabat nechci, potom jak dopadla předělávka Mafie 1, nechci žádnou svou oblíbenou hru už vidět upravovanou. Fujky. Ale chápu kam tím míříš. Já bych si klidně taky dal trojku (kotoru).

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

W.Dow

W.Dow (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Tak Luk a temná strana mi zase nepřijde nějak mimo jeho charakter, nejsem tedy nějak znalá starého canonu a vlastně teprve plánuji si přečíst Thrawn trilogii a jiné ty staré knihy co dotiskly, ale vzhledem k tomu že už ve staré trilogii měl tendence sklouzávat ke vzteku a málem Vadera zabil když zmínil Leiu. Ale netuším jak to v bylo v tom příběhu, jak říkám načteno mám celkem málo.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

W.Dow

Jo, ale to je tvůj pohled, že naplnila potenciál (nebo že se vyčerpala). Jiní to nevidí, stejně jako to nevidí Filoni. A nemusí za tím být jenom jeho simpování. To může hrát určitou roli, ale podle mě má Ahsoka ještě co ukázat. A počítám, že v Mandoversu se její pouť ukončí snad co nejuspokojivěji :)

Související novinky

Star Wars: Akolytka končí první sezónou

Star Wars: Akolytka končí první sezónou

21.08.2024

Část fanouškovské základny franšízy Star Wars následující novina rozhořčí, jinou část možná spíše potěší. Vedení Lucasfilmu hlasovalo pro zrušení potenciální druhé série seriálu Star Wars: Akolytka… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama