Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

V seriálu Akolytka se při vyšetřování šokujícího zločinu postaví uznávaný mistr Jedi (Lee Jung-jae) proti nebezpečné bojovnici z minulosti (Amandla Stenberg). Jak se objevují další stopy, vydávají se po temné stezce, kde zlověstné síly odhalují, že vše není tak, jak se na první pohled zdá... (Disney+)

Diskuze

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Darth Bane by samozřejmě byl úplně v pohodě adaptovatelný a nejen jednička, vždyť ve dvojce je hned několik totálně epických obrazů a soubojů (bitva na létajících drexlech na Onderonu, pokus o únos kancléře, konfrontace s shadow assassins a Hettonem, final mega-fight v pevnosti). Koneckonců, nedávno jsme viděli ještě x-krát introspektivnější Dunu, kde zdrojový materiál tvoří ze 3/4 dialogy a vnitřní úvahy/monology a většina akce se odehrává mimo záběr. Bane je proti tomu permanentní akční řežba.

Musel by se toho ale chopit někdo z podobného kvalitativního ranku jako Villeneuve, což je utopie. Takže já naopak doufám, že za současné chaotické situace nechá Disney Banea na pokoji, protože by to s pravděpodobností rovnající se jistotě pohnojili jako prakticky všechno, na co sáhnou.

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

 Netušíte někdo s kým Vernestra mluvila v E8 než se vydá na Brendok? 

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Darth_AK , Merengues9

aby bylo jasněji, já neříkám, že Baneova trilogie je nezfilmovatelná. akorát říkám, že takové adaptace by musely projít značnou proměnou oproti předlohám a i tak by výsledek nebyl komerčně moc atraktivní. a to by ve Star Wars neprošlo. pod touhle značnou se točí divácké projekty. jakmile to nemá masový apel, dostalo by to stopku ještě ve fázi scénáře. tak zní alespoň má skromná spekulace.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

Pán prstenů se za nezfilmovatelný považoval ne proto, že by v něm převažoval vnitřní život postav nad externí akcí, ale kvůli epickému záběru a velikosti fikčního světa, jehož představení je nutnou podmínkou, aby to fungovalo i narativně, a neúměrné popisnosti. prostě to mělo moc široký záběr a filmové možnosti byly limitující. samozřejmě buďme rádi, že tyhle skeptiky vyvedl Jackson z omylu. ale nesrovnávejme to. to je fakt úplně jiný literární materiál.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Darth_AK

první kniha má nejlepší potenciál na zfilmování, pravda. ale pořád celá kompletně stojí na tom, že čtenář důvěrně pozná postavu Banea a její vývoj. a to se ti do scénáře přepíše jen obtížně. a divák ti nebude fandit nějakému anonymnímu Sithovi. a pokud diváka nezajímá protagonista... inu, viděli jsme, jak reagovali mnozí třeba právě tady u Akolytky. řekli, že protagonistka je nudná a nezajímavá a s touhle tezí smetli úplně všechno ostatní, co seriál přinesl. s Banem bys měl totéž v rudě červené.

a ano, na konci máme spoustu bitev. ale myšlenková bomba je naprostá kravina, kterou ti diváci taky nespolknou. nic proti autorovi, ten v druhé polovině knihy v podstatě adaptoval příběh napsaný někým jiným v komiksech a tu kravinu s "bombou" prostě podědil. ale do filmu by to nikdo soudný dávat neměl.

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Eodeon , Darth_AK

Jak píše Darthak, první knížku není problém zfilmovat tak aby byly všichni spokojeni a bylo to věrný předloze. 

Vnitřní Baneovi úvahy u obou sequelů by šly zredukovat tak aby ty co nakonec řekne Zannah jí rovnou řekl (tudíž i divákovi) a ty co si nechává pro sebe tak by to určitě nějak šlo udělat. Pokud Jackson dokázal zfilmovat Pána prstenů tak jsem přesvědčen o tom, že i tady by to šlo. Samozřejmě by nějaké věci museli být jinak, ale to už je úděl filmových adaptací. 

Otázka je spíš taková jestli by diváci zkousnuli, že hlavní postavy jsou záporáci. V první knize se dá ještě nějak s Desem soucítit, ale jakmile je z něho Darth Bane tak už je to vyloženě záporná postava u které není ani náznak sympatií. 

na příspěvěk reagoval Eodeon, Eodeon

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

Eodeon

Abych trochu pomohl Merovi, ty intriky jsou poměrně průhledné, a minimálně první kniha fakt funguje poměrně dobře, bez ohledu na velký filozofický důraz. Výcvik v akademii, Baneova ztráta a znovunalezení svojí Síly, akci může obstarat 7 bitev o Ruusan co se souběžně dějí a souboje na meče jsou jen při výcviku 4 nebo 5, včetně soubojů se světelným bičem atd. Nehledě na to že už ta koncepce sama o sobě svádí k naprosto epickému konci s myšlenkovou bombou a s tím jak Bane najde Zannah. Další knihy už nejsou tak dobře zfilmovatelné a nebylo by to ono, ale minimálně první je na film jak dělaná. 

na příspěvěk reagoval Merengues9, Eodeon, Eodeon

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

já si prostě neodpustím jednu věc. Také by dost pomohl přestat do všeho "pod tlakem" cpát ženský. Ať už ve štábu, tak už postavou.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Merengues9

Mohli by zfilmovat Mezigalaktickou výpravu. I když vlastně ne.... tam jim chybí Thravnova trilogie. Ale příběh to mělo perfektní.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

no jako šlo, všechno jde, ale nebylo by to ono. za mě právě ta introspekce, ty Baneovy úvahy a vnitřní monology, to rozjímání nad temnou stranou Síly, to všechno komplikované plánování a filozofování, tedy všechno to, co by se z případné seriálové nebo filmové adaptace muselo vypustit, je na těch knihách to nejlepší. a když osekáš to nejlepší, tak jaký má smysl to filmovat? :)

na příspěvěk reagoval Darth_AK, Merengues9

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Tak slo by to, jen by to nemelo byt jako ostatni vsechny SW serialy, ale spis jako Andor. Ktery ale moc lidi nebavi, aspon co mi prijde. 

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

samá introspekce, samé intrikaření, samé meditování nad podstatou temné strany Síly, naprosto žádné vizuální stimuly a žádná akce, mínus jeden dva souboje na knihu... hm, já tedy vidím důvodů spoustu. muselo by se to drasticky přepsat.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

to je dobrý námět na knihu a ještě k tomu jen takovou, kterou píše zatraceně dobrý autor, ale ve filmu by to moc nefungovalo.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Ydrosten

Ydrosten (hodnocení, recenze)

Merengues9

Ano, tak nějak jsem to myslel. Pořád je to období x - y a všechno se pohybuje mezi tím.

Já bych chtěl vidět úplný začátek, kdo, kde, jak oběvil sílu, kdy to celé začalo, kdo byly zakladatelé obou řádů, atd. Sakra lore je roztahaný přes několik tisíc let a my se pořád plácáme v období plus mínus 50 let. 9 filmů, 20 seriálů a pořád jsme na jednom místě.

A další chystaný film (podle boční lišty) bude jen pokračovat kde 9 skončila, takže nulový posun.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Merengues9 , Merengues9

Ber SW svět jako každý jiný filmový/seriálový svět, mohou se tady tak odehrávat různé příběhy, ať už romantické anebo hororové, problém spíše tkví v tom že Disney je Disney, ti asi tohle nepochopí. 

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Tak jinak, chce se to oprostit od Impéria, Rebelů, republiky... Mando je sice po tom všem, ale vliv Impéria je tam pořád značný. 

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

ne nutně. Star Wars se odehrávají v galaxii, kde jsou řádově miliony obydlených planet. klidně může být natočeno tisíc filmů odehrávajících se ve stejný den a nevyčerpá se to. v settingu problém není.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Ydrosten to napsal pěkně debilně, ale je fakt, že až na Acolyta se pohybujeme pořád ve stejných mantinelech a co si budeme povídat, to je už zkrátka vyčerpaný. SW se potřebuje vydat i někam jinam ať už hodně do minulosti nebo budoucnosti. 

na příspěvěk reagoval Eodeon, tomas.malo, Ydrosten, SeTTi

Ydrosten

Ydrosten (hodnocení, recenze)

Tak oni konečně po 50 letech zabrousí jinam než ke Skywolkrovic familii a totalně to podělaj.

Takže se nad dalším pokusem jít do minulosti dál a dál, zavře voda a příště u vnuků a dědiců Solů a Skywolkerů. A ještě teda asi i "Rey Skywolkerové"

Děkujeme ...

na příspěvěk reagoval Knowho

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Říkam si, že kdyby to měl pod palcem jiný režisér, producent a střihač, tak by to třeba nebyla taková slátanina, která dostává zaslouženou sodu. Lineárně odvyprávěný děj by tomu rozhodně pomohl. Stejně jako vystříhání toho sysla.

Akira777

Akira777 (hodnocení, recenze)

Je smutné kam to dospělo, fakt jsem doufal něco v dobrého. Myslím, že pro mě SW zemřelo, když George Lucas tohle prodal Disney. Jediný dobrý snad jsou v tom seriálu jen ty boje, ale to je asi tak vše. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

TheDarKnig nedokáže rozeznat sarkasmus, ani kdyby ten sarkasmus byl velký jako slon Africký a seděl mu v místnosti. 

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Rypicong

Hm, jo takhle. Tak z tohohle typu smajlíku sarkasmus rozeznat nedokážu, protože já ho používám velmi často jen pro zdůraznění toho, že diskutuji v klidu a pohodě. :)

Sarkasmus na internetu se rozeznává obecně docela těžko, nejlepší je proto napsat na konec takto pojatého příspěvku /s jak to vídám na redditu. :)

Související novinky

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

09.11.2022

Zatímco v těchto dnech na Disney+ stále ještě bojuje o diváckou přízeň Andor, což se mu podle vesměs pozitivních reakcí diváků poměrně dobře daří, mezitím už začíná i natáčení jednoho z dalších… (více)

Reklama

Reklama