Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

V seriálu Akolytka se při vyšetřování šokujícího zločinu postaví uznávaný mistr Jedi (Lee Jung-jae) proti nebezpečné bojovnici z minulosti (Amandla Stenberg). Jak se objevují další stopy, vydávají se po temné stezce, kde zlověstné síly odhalují, že vše není tak, jak se na první pohled zdá... (Disney+)

Diskuze

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

ty se neustále míjíš s pointami. když bylo dané téma, zda je realistické za okolností, jaké jsou, věrně adaptovat Baneovu trilogii do komerčně úspěšné divácky atraktivní filmové adaptace, vymazal sis celý kontext a začal spekulovat, zda by to bylo možné jakkoliv, kdykoliv a za jakýchkoliv okolností. nuže, zákonitě jsi dospěl k jinému závěru. ale bavme se, prosím, realisticky.

nyní zazněla teze taková, že přesvědčení, že scházející kreativní dohled na ságou a přílišná tvůrčí volnost pro režiséry výraznou měrou přispěla k nepříznivému přijetí sequelové trilogie u fanoušků vedla k nápravě téhle situace a jmenování Filoniho do funkce 'chief creative officer', neznamená, že tam není širší kontext. v každém internetovém pokecu o pěti příspěvcích nutně dojde k nějakému zjednodušování. a mohli bychom tu samozřejmě špekulovat celé roky, jaké ještě všechny další možné důvody třeba mohly mít vliv na to, proč se nějakým hypotetickým fanouškům ten či onen film a seriál nelíbil. ale já jsem, čistě za sebe, přesvědčený, že hlavní důvod, a dost možná příčina, od které se odvíjí i většina ostatních důvodů, je v absenci strategického tvůrčího plánování na ploše celé značky Star Wars. na sequelové trilogii byla ta nedomyšlenost v plánování na ploše "pouhé" trilogie až bolestivě evidentní. opět má spekulace, ale možná to byl záměr. třeba úmyslem bylo vytěžit element spontaneity, třeba byla racionalizací přílišná důvěra v tvůrčí schopnosti režisérů a scenáristů. oni to ostatně všechno byli mistři svého řemesla a důvěra byla na místě. no a přesto. víme, jak to dopadlo. z toho je prostě nutné vyvodit nějaké závěry. inu, stalo se.

na Akolytce stejný problém nepozoruji. jiné ano. ale rozhodně ne krátkozrakost. tvůrci zjevně chtěli, aby seriál fungoval i v rámci téhle jedné sezóny, a přesto je tam tolik foreshadowingu, až je evidentní, že se od počátku plánovalo s dalekým přesahem za těch pouhých osm epizod, které jsme zatím mohli vidět. skoro bych naopak řekl, že se plánuje až příliš ambiciózně, jelikož tou ambicí zjevně není nic menšího, než v rámci jediného seriálu (neberu v potaz tie-in romány, komiksy apod, které poslední dobou prostě nemají relevanci) zpracovat přelom dvou celých epoch dějin Star Wars univerza, tedy důvody konce éry Vrcholné republiky a nástup situace, jakou známe z prequelů, čili přerod v éru Vzestup Sithů. a to je nemalá ambice, co si budeme povídat. proto také ta úmorná expozice v první polovině seriálu. proto jsme si na pořádné rozjetí museli tak dlouho počkat. tvůrci pořád jen budovali základy, jelikož je potřebují mít zatraceně pevné, jestli na nich chtějí vystavět to všechno, co tak nápadně naznačili, že plánují. čili tady vidím až extrémní kontrast ve strategickém tvůrčím plánování oproti sequelům. které do poslední scény posledního filmu trilogie vlastně nevěděly, čím chtějí být a co chtějí divákům říct. s trochou nadsázky řečeno. :) krom toho se mi z Akolytky jeví zjevné, že tvůrci se namáhali našprtat expandované univerzum, zatímco tvůrci sequelů neviděli nic za hranice filmové hexalogie. leda Trevorrow vypadal, že má možná rozhled, ale to pohořelo, takže je to v posledku jedno.

já měl s Filonim dlouho problém také. dokud jsem ho považoval za příčinu všeho toho, co jsem na TCW shledával špatným. než jsem zjistil, že ty konkrétní věci, co mi vadily, vůbec nepocházely od něj, a když už, byl spíš tím, kdo moderoval závažnost jejich dopadů. a ano, tvé očekávání, že bude do popředí tlačit projekty vycházející z jeho minulých prací, je logické. osobně nemám nic proti. ale chápu, pokud chce někdo raději vidět něco jiného, než neustálé callbacky k Rebels a TCW.

ale ono je to logické i z jiného důvodu. ono se těm Filoniho projektům dost dobře nejde vyhnout. protože po dekanonizaci dřívějšího expandovaného univerza je v kánonu pusto a prázdno právě s výjimkou Filoniho animované tvorby, která ze dne na den v roce 2015, či kdy to bylo, změnila status z poznámky pod čarou v dílo, které, čistě kvantitativně, tvoří většinu kanonické součásti světa Star Wars. a většinu toho, co tvoří Star Wars, budou tvůrci jen těžko obcházet. leda by opravdu, jak ty navrhuješ, výrazně posunuli situování jinam. časově i geograficky.

ale má to smysl otevírat úplně nové epochy fikčního světa, když je po dekanonizaci problém zmapovat i to období kolem filmové trilogie, kde se náhle všechno jeví tak zkratkovitě? boje s imperiálním zůstatkem jsme měli dříve relativně dobře pokryté v desítkách románů překlenujících období třiceti let. nyní máme zmínku o bitvě o Jakku, kde se totéž vyřídilo během pár minut. opět odpusť trochu nadsázky. kde jsme dříve měli velmi podrobně zpracovaný nástup Nové republiky, se nyní dočkáváme takových zkratek, jakože První řád, kdovíkdesevůbecvzal, zničí planetu Hosnian, a ze dne na den Nová republika zmizí z galaxie. tohle všechno potřebuje důkladně podchytit v expandovaném univerzu, takže jsem osobně spíš rád, že se například tolik projektů odehrává v post-endorském období. tyhle mezery nutně potřebují vyplnit. tam je potřeba se soustředit. Stará republika může počkat. plus si myslím, že v Lucasfillmu možná nechtějí naštvat komunitu hráčů TORu tím, že by natočili něco, co jim kompletní lore za touhle MMO s definitivní platností spláchne do nevidím. ale to už je jen dohad.

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Eodeon

"historicky daná zkušenost je taková, že dát schopnému režisérovi příliš velkou tvůrčí svobodu nad Star Wars projektem končí špatně"

O téhle jediné větě by se daly vést polemiky na x stránek. Špatně pro koho, fanoušky, nezaujaté diváky, vedení Disneyho nebo samotné režiséry? Tkvěly problémy filmů či seriálů skutečně v příliš velké tvůrčí svobodě nebo naopak právě v tom, že jim Disney tu svobodu dát nechtěl a tak vznikaly třecí plochy, končící jejich odvoláváním, přeobsazováním, přetáčením atd? Každý ten film či seriál měl svoje vlastní, často velmi komplikované porodní bolesti, a takhle je šmahem hodit do jednoho pytle, je příliš zjednodušující.

Btw. koukám, že zrovna Akolytce jsi dal plný kotel - neměla snad Hedland při její tvorbě spoustu svobody, natočit si, co chce?

Je pravda, že "umělecký ředitel", který by dohlížel na kontinuitu, lore a podobné věci (víceméně suplent Lucase) tomu chyběl, ale zrovna s Filonim mám jako s tvůrcem, který své příběhy "ukončuje" zásadně cliffhangerem a protahuje je prakticky donekonečna, docela zásadní problém. Plus obavy, že bude tlačit především to svoje, tj. Clone Wars a Rebels, což jsou pro mě skoro ty nejméně zajímavé věci z SW vůbec.

Problém SW od Disneyho rozhodně nevidím v tom, že by byly příliš odvážné, právě naopak! Vždyť se neustále točíme v období nějakých +/- 100 let a narážíme dokolečka na ty samé ksichty, včetně vykopávek jako Temuera Morrison. A když měla Akolytka konečně zabrouzdat do úplně jiného období, vzdáleného stovky let, bác ho, na konci vystrčí nos Plagueis.

Jako kdyby si nevěřili, že cokoliv skutečně nového a přes pupeční šňůru z x postav nespojeného s tím, co vytvořil Lucas, může fungovat samo o sobě. Možná to chtějí dělat jako Marvel, ale tam byl ten filmový vesmír postaven úplně jinak (a navíc teď taky dost drhne).

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

to nemá co dělat s kompetencí vedení. historicky daná zkušenost je taková, že dát schopnému režisérovi příliš velkou tvůrčí svobodu nad Star Wars projektem končí špatně, a z toho se Lucasfilm, věřme tomu, poučil, a nebude opakovat stejné chyby, ať už bude ve vedení firmy kdokoliv, protože ten kdokoliv by zdědil stejnou výchozí pozici jako kdokoliv jiný.

a to, že se Lucasfilm poučil, je znát právě na jmenování Filoniho uměleckým ředitelem, protože tohle přesně dosud chybělo a tohle přesně bylo dosud důvodem, proč filmové projekty dopadaly tak... rozpačitě, když použiju eufemismus, protože tomu chybělo nějaké zastřešující umělecké plánování, které by zohledňovalo Star Wars fikční svět jako celek, namísto soustředění jen a čistě na rámec jednoho konkrétního filmu/seriálu, bez ohledu na širší kontext. teď ta úloha existuje, relativně odnedávna, a jestli si myslíš, že bys byl schopný do ní obsadit někoho vhodnějšího než je Filoni, Lucase samozřejmě nepočítaje, tak jsem zcela upřímně zvědavý na tvé návrhy, koho by sis tam tedy představoval...?

na příspěvěk reagoval J.e.r.e.c

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Eodeon

Byl by to špatný krok teď, když Disney vede SW tak, jak je vede. Pokud by byli "zítra" odejiti KK a Filoni a dohled nad SW by dostal do rukou někdo schopnější, můžou to klidně "pozítří" začít točit.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

J.e.r.e.c

tak samozřejmě, pokud máš geniálního autorského tvůrce s ohromnou tvůrčí svobodou, tak je zfilmovatelné cokoliv, i můj dnešní ranní nákupní seznam, ale taková situace po debaklu se sequelovou trilogií u myšáka nehrozí, jak sám nakonec dodáváš, takže realisticky jsme zpět u toho, že adaptace Baneovy trilogie by byla špatný krok. tady moc není co řešit.

na příspěvěk reagoval J.e.r.e.c

ESNYR

ESNYR (hodnocení, recenze)

Pokud to povede myšák, není šance že by se šlo do Sitskej válek, bitev o moc a minulost vzdálenější než pár let. A bude to ta parta blbů ždímat tak dlouho až jim fandové nakopou prdele a začnou to posílat do odpadů cíleně.

Tady našel někdo odvahu jít do minulosti a posral to, protože mu chybí 6 nerdů a 8 geeků, kteří by mu poradili čemu se vyhejbat a co by měl vypíchnout. Nemám problém za vším dnes vidět ženy a všechno jen černý ale doprdele už se konečně začněte starat o lore a přestaňte se srát do příběhů které jen rozkurvují celý ten svět.

J.e.r.e.c

J.e.r.e.c (hodnocení, recenze)

Darth Bane by samozřejmě byl úplně v pohodě adaptovatelný a nejen jednička, vždyť ve dvojce je hned několik totálně epických obrazů a soubojů (bitva na létajících drexlech na Onderonu, pokus o únos kancléře, konfrontace s shadow assassins a Hettonem, final mega-fight v pevnosti). Koneckonců, nedávno jsme viděli ještě x-krát introspektivnější Dunu, kde zdrojový materiál tvoří ze 3/4 dialogy a vnitřní úvahy/monology a většina akce se odehrává mimo záběr. Bane je proti tomu permanentní akční řežba.

Musel by se toho ale chopit někdo z podobného kvalitativního ranku jako Villeneuve, což je utopie. Takže já naopak doufám, že za současné chaotické situace nechá Disney Banea na pokoji, protože by to s pravděpodobností rovnající se jistotě pohnojili jako prakticky všechno, na co sáhnou.

na příspěvěk reagoval Eodeon

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

 Netušíte někdo s kým Vernestra mluvila v E8 než se vydá na Brendok? 

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Darth_AK , Merengues9

aby bylo jasněji, já neříkám, že Baneova trilogie je nezfilmovatelná. akorát říkám, že takové adaptace by musely projít značnou proměnou oproti předlohám a i tak by výsledek nebyl komerčně moc atraktivní. a to by ve Star Wars neprošlo. pod touhle značnou se točí divácké projekty. jakmile to nemá masový apel, dostalo by to stopku ještě ve fázi scénáře. tak zní alespoň má skromná spekulace.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

Pán prstenů se za nezfilmovatelný považoval ne proto, že by v něm převažoval vnitřní život postav nad externí akcí, ale kvůli epickému záběru a velikosti fikčního světa, jehož představení je nutnou podmínkou, aby to fungovalo i narativně, a neúměrné popisnosti. prostě to mělo moc široký záběr a filmové možnosti byly limitující. samozřejmě buďme rádi, že tyhle skeptiky vyvedl Jackson z omylu. ale nesrovnávejme to. to je fakt úplně jiný literární materiál.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Darth_AK

první kniha má nejlepší potenciál na zfilmování, pravda. ale pořád celá kompletně stojí na tom, že čtenář důvěrně pozná postavu Banea a její vývoj. a to se ti do scénáře přepíše jen obtížně. a divák ti nebude fandit nějakému anonymnímu Sithovi. a pokud diváka nezajímá protagonista... inu, viděli jsme, jak reagovali mnozí třeba právě tady u Akolytky. řekli, že protagonistka je nudná a nezajímavá a s touhle tezí smetli úplně všechno ostatní, co seriál přinesl. s Banem bys měl totéž v rudě červené.

a ano, na konci máme spoustu bitev. ale myšlenková bomba je naprostá kravina, kterou ti diváci taky nespolknou. nic proti autorovi, ten v druhé polovině knihy v podstatě adaptoval příběh napsaný někým jiným v komiksech a tu kravinu s "bombou" prostě podědil. ale do filmu by to nikdo soudný dávat neměl.

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Eodeon , Darth_AK

Jak píše Darthak, první knížku není problém zfilmovat tak aby byly všichni spokojeni a bylo to věrný předloze. 

Vnitřní Baneovi úvahy u obou sequelů by šly zredukovat tak aby ty co nakonec řekne Zannah jí rovnou řekl (tudíž i divákovi) a ty co si nechává pro sebe tak by to určitě nějak šlo udělat. Pokud Jackson dokázal zfilmovat Pána prstenů tak jsem přesvědčen o tom, že i tady by to šlo. Samozřejmě by nějaké věci museli být jinak, ale to už je úděl filmových adaptací. 

Otázka je spíš taková jestli by diváci zkousnuli, že hlavní postavy jsou záporáci. V první knize se dá ještě nějak s Desem soucítit, ale jakmile je z něho Darth Bane tak už je to vyloženě záporná postava u které není ani náznak sympatií. 

na příspěvěk reagoval Eodeon, Eodeon

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

Eodeon

Abych trochu pomohl Merovi, ty intriky jsou poměrně průhledné, a minimálně první kniha fakt funguje poměrně dobře, bez ohledu na velký filozofický důraz. Výcvik v akademii, Baneova ztráta a znovunalezení svojí Síly, akci může obstarat 7 bitev o Ruusan co se souběžně dějí a souboje na meče jsou jen při výcviku 4 nebo 5, včetně soubojů se světelným bičem atd. Nehledě na to že už ta koncepce sama o sobě svádí k naprosto epickému konci s myšlenkovou bombou a s tím jak Bane najde Zannah. Další knihy už nejsou tak dobře zfilmovatelné a nebylo by to ono, ale minimálně první je na film jak dělaná. 

na příspěvěk reagoval Merengues9, Eodeon, Eodeon

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

já si prostě neodpustím jednu věc. Také by dost pomohl přestat do všeho "pod tlakem" cpát ženský. Ať už ve štábu, tak už postavou.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Merengues9

Mohli by zfilmovat Mezigalaktickou výpravu. I když vlastně ne.... tam jim chybí Thravnova trilogie. Ale příběh to mělo perfektní.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

no jako šlo, všechno jde, ale nebylo by to ono. za mě právě ta introspekce, ty Baneovy úvahy a vnitřní monology, to rozjímání nad temnou stranou Síly, to všechno komplikované plánování a filozofování, tedy všechno to, co by se z případné seriálové nebo filmové adaptace muselo vypustit, je na těch knihách to nejlepší. a když osekáš to nejlepší, tak jaký má smysl to filmovat? :)

na příspěvěk reagoval Darth_AK, Merengues9

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Tak slo by to, jen by to nemelo byt jako ostatni vsechny SW serialy, ale spis jako Andor. Ktery ale moc lidi nebavi, aspon co mi prijde. 

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

samá introspekce, samé intrikaření, samé meditování nad podstatou temné strany Síly, naprosto žádné vizuální stimuly a žádná akce, mínus jeden dva souboje na knihu... hm, já tedy vidím důvodů spoustu. muselo by se to drasticky přepsat.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

to je dobrý námět na knihu a ještě k tomu jen takovou, kterou píše zatraceně dobrý autor, ale ve filmu by to moc nefungovalo.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Ydrosten

Ydrosten (hodnocení, recenze)

Merengues9

Ano, tak nějak jsem to myslel. Pořád je to období x - y a všechno se pohybuje mezi tím.

Já bych chtěl vidět úplný začátek, kdo, kde, jak oběvil sílu, kdy to celé začalo, kdo byly zakladatelé obou řádů, atd. Sakra lore je roztahaný přes několik tisíc let a my se pořád plácáme v období plus mínus 50 let. 9 filmů, 20 seriálů a pořád jsme na jednom místě.

A další chystaný film (podle boční lišty) bude jen pokračovat kde 9 skončila, takže nulový posun.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Merengues9 , Merengues9

Ber SW svět jako každý jiný filmový/seriálový svět, mohou se tady tak odehrávat různé příběhy, ať už romantické anebo hororové, problém spíše tkví v tom že Disney je Disney, ti asi tohle nepochopí. 

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Tak jinak, chce se to oprostit od Impéria, Rebelů, republiky... Mando je sice po tom všem, ale vliv Impéria je tam pořád značný. 

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Merengues9

ne nutně. Star Wars se odehrávají v galaxii, kde jsou řádově miliony obydlených planet. klidně může být natočeno tisíc filmů odehrávajících se ve stejný den a nevyčerpá se to. v settingu problém není.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

Ydrosten to napsal pěkně debilně, ale je fakt, že až na Acolyta se pohybujeme pořád ve stejných mantinelech a co si budeme povídat, to je už zkrátka vyčerpaný. SW se potřebuje vydat i někam jinam ať už hodně do minulosti nebo budoucnosti. 

na příspěvěk reagoval Eodeon, tomas.malo, Ydrosten, SeTTi

Ydrosten

Ydrosten (hodnocení, recenze)

Tak oni konečně po 50 letech zabrousí jinam než ke Skywolkrovic familii a totalně to podělaj.

Takže se nad dalším pokusem jít do minulosti dál a dál, zavře voda a příště u vnuků a dědiců Solů a Skywolkerů. A ještě teda asi i "Rey Skywolkerové"

Děkujeme ...

na příspěvěk reagoval Knowho

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Říkam si, že kdyby to měl pod palcem jiný režisér, producent a střihač, tak by to třeba nebyla taková slátanina, která dostává zaslouženou sodu. Lineárně odvyprávěný děj by tomu rozhodně pomohl. Stejně jako vystříhání toho sysla.

Akira777

Akira777 (hodnocení, recenze)

Je smutné kam to dospělo, fakt jsem doufal něco v dobrého. Myslím, že pro mě SW zemřelo, když George Lucas tohle prodal Disney. Jediný dobrý snad jsou v tom seriálu jen ty boje, ale to je asi tak vše. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

TheDarKnig nedokáže rozeznat sarkasmus, ani kdyby ten sarkasmus byl velký jako slon Africký a seděl mu v místnosti. 

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Rypicong

Hm, jo takhle. Tak z tohohle typu smajlíku sarkasmus rozeznat nedokážu, protože já ho používám velmi často jen pro zdůraznění toho, že diskutuji v klidu a pohodě. :)

Sarkasmus na internetu se rozeznává obecně docela těžko, nejlepší je proto napsat na konec takto pojatého příspěvku /s jak to vídám na redditu. :)

Související novinky

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

09.11.2022

Zatímco v těchto dnech na Disney+ stále ještě bojuje o diváckou přízeň Andor, což se mu podle vesměs pozitivních reakcí diváků poměrně dobře daří, mezitím už začíná i natáčení jednoho z dalších… (více)

Reklama

Reklama