Reklama

Reklama

Proměna

  • USA Turning Red (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh filmu pojednává o třináctileté dívce Mei Leeové, která se samovolně proměňuje v obří červenou pandu, ale jen když příliš rozrušená, což je bohužel prakticky neustále. Dívku Mei navíc silně znervózňuje její až příliš starostlivá maminka Ming, která se od své dcery téměř nikdy nevzdálí. (Falcon)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (193)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Ten film je prostě zvláštní. Odehrává se v podivném mixu současnosti a přelomu ’90 a ’00, kde holky šílí z boybandů, frčí Tamagoči, CD toho boybandu je vzácnost a zároveň existuje internet a smartphony. Vždyť dnešní děti ani pořádně neví co to Tamagoči a CD je. Děj se točí kolem dospívání, vzdoru k rodičům a problémů úzkostné traumatizované matky, která ničí své dceři sociální život naprosto bizarním přehnaným způsobem. A je překvapená, že ve 13 je moc brzo na menstruaci (tak si vysvětluje skrývanou přeměnu v pandu). Našel jsem si, že průměr je 13 let, rozsah 10 až 15 let. Ale tuhle linku film jen nakousne a dál nerozvíjí. Podstatné je to, že matka malou Mei vůbec neposlouchá a nechce jí dovolit nic z toho co by chtěla. A má panický strach z přeměn Mei, protože ona sama je děsivé monstrum velikosti Godzilly s chováním Hulka. A tím traumatizuje Mei a přenáší na ni své strachy a neurózy. Turning Red (Proměna? Proč?) nepatří mezi vrcholnou Pixarovskou tvorbu, ale pořád příběh vypráví originálně, poutavě a působí mile. Je tu spousta zajímavých scén, detailů a super nápadů, takže si to mou pozornost udrželo i přesto, že se vše točí kolem snahy dostat se na koncert skupiny, která nejen ve mně evokuje Backstreet Boys. Začátek působí jako něco strašně stupidního pro malé holčičky, ale to rychle přejde. Příběh s drtivou převahou ženských postav se odehrává v pro mě vizuálně nezajímavém Torontu a nebýt tam tolikrát zobrazena kandská vlajka (proč vlastně?), ani by mi nedošlo, že jsme v Kanadě. Není to žádný zajímavý prokreslený fikční svět, jaké Pixar umí. Ten svět není nijak představený a není na něm co představovat. Kamarádky Mei jsou občas otravné a falešné. Na ničení obřím monstrem nedojde. A taky jste dlouho přemýšleli nad tím jaké etnicity hrdinka je? Často je tahle celovečerní prvotina nekonzistentní, hlavně ve vykreslení světa a v mixu prvků pro děti a dospělé. 70 % ()

Silence 

všechny recenze uživatele

V jádru sice jednoduchá, ale veskrze sympatická a trefná coming of age metafora pandou. Je to takový ten novodobý Pixar na půl plynu, což znamená, že hranice originality se nikam neposouvají, ale animací jde stále o nadprůměr. Dobře známý vizuál studia tentokrát šmrncnutý asijskými přísadami podpořený již několikrát adaptovaným, ale stále dobře zpracovaným, příběhem pojednávajícím o dospíváním mladého člověka a adaptace jeho vztahů s rodiči v návaznosti na tuto snahu o nabývání vlastní svobody a nacházení vlastního místa ve světě. Příjemné. 7/10 ()

Reklama

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Holčičí multikulti blbůstka s minimem humoru a nefunkčním světem. To musí krucinál ale úplně pořád Disney vychovávat? To nemůže natočit něco prostě jen zábavného? Matriarchální rej tetiček, babiček a především matky, která je vysloveně na přesdržku a to dost na sílu a nelogicky . No a dcera není schopná říct cokoliv a jen kýve jak idiot, jak objevné. Celkem zábavné byly její kamarádky, animace ušla, i když nic extra, ale je to prostě nudné. Téma dospívání a osamostatnění tam smysl dává, ale šlo to určitě udělat zábavněji. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Třináctiletá Mei je průměrná puberťačka, která se kvůli rodině a hlavně mamince snaží nosit ze školy samé jedničky a nezlobit. Nebo alespoň nezlobit, když ji vidí máma. Jenže jednoho dne se probudí jako obří panda červená a zjistí, že staré rodinné prokletí je teď její problém. Pokud nechce vypadat jako obří zvíře, musí držet svoje emoce na uzdě. A pro třináctiletou holku není nic těžšího. Nová Pixarovka sice nepřekvapí co se týče příběhu, opět jde o střet rodičů, dětí a jejich pohledů na budoucnost, ale pořád je to velmi vtipné, dojemné a zábavné. Pixar tyhle věci zkrátka umí a i když tentokrát s originalitou šetřil, pořád je to mezi animáky první liga. Nebojte se vyrazit do kina, novou revoluci ale od Proměny nečekejte. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pixar utržený ze řetězu a zároveň snaha posunout žánr dětských animáků o kousek dál do žánru coming of age. Je to ztřeštěné, velmi intenzivní, často dost vtipné, místy solidně cringe, ale krásně to vystihuje dospívání, kdy se rozlítaná nálada mění doslova z minuty na minutu. Ze začátku to bylo trochu protivné, což s ohledem na hlavní hrdinku, se kterou cloumaj hormony, do příběhu celkem sedí a po chvíli jsem si zvykl. Jen ta mytologie okolo pandy, jakkoli se dá velmi zřetelně vyčíst, že se jedná částečně i o jakousi metaforu, byla postavena dost na vodě. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Po Carlu Fredricksenovi z Vzhůru do oblak (2009) a Joe Gardnerovi z Duše (2020) jde o třetí film Pixaru, jehož hlavní hrdina nosí brýle. (ČSFD)
  • Dvě sochy pand před chrámem se jmenují Bart a Lisa podle postaviček ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989). (BMW12)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (BMW12)

Související novinky

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Reklama

Reklama