Reklama

Reklama

Proměna

  • USA Turning Red (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh filmu pojednává o třináctileté dívce Mei Leeové, která se samovolně proměňuje v obří červenou pandu, ale jen když příliš rozrušená, což je bohužel prakticky neustále. Dívku Mei navíc silně znervózňuje její až příliš starostlivá maminka Ming, která se od své dcery téměř nikdy nevzdálí. (Falcon)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (194)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Ten film je prostě zvláštní. Odehrává se v podivném mixu současnosti a přelomu ’90 a ’00, kde holky šílí z boybandů, frčí Tamagoči, CD toho boybandu je vzácnost a zároveň existuje internet a smartphony. Vždyť dnešní děti ani pořádně neví co to Tamagoči a CD je. Děj se točí kolem dospívání, vzdoru k rodičům a problémů úzkostné traumatizované matky, která ničí své dceři sociální život naprosto bizarním přehnaným způsobem. A je překvapená, že ve 13 je moc brzo na menstruaci (tak si vysvětluje skrývanou přeměnu v pandu). Našel jsem si, že průměr je 13 let, rozsah 10 až 15 let. Ale tuhle linku film jen nakousne a dál nerozvíjí. Podstatné je to, že matka malou Mei vůbec neposlouchá a nechce jí dovolit nic z toho co by chtěla. A má panický strach z přeměn Mei, protože ona sama je děsivé monstrum velikosti Godzilly s chováním Hulka. A tím traumatizuje Mei a přenáší na ni své strachy a neurózy. Turning Red (Proměna? Proč?) nepatří mezi vrcholnou Pixarovskou tvorbu, ale pořád příběh vypráví originálně, poutavě a působí mile. Je tu spousta zajímavých scén, detailů a super nápadů, takže si to mou pozornost udrželo i přesto, že se vše točí kolem snahy dostat se na koncert skupiny, která nejen ve mně evokuje Backstreet Boys. Začátek působí jako něco strašně stupidního pro malé holčičky, ale to rychle přejde. Příběh s drtivou převahou ženských postav se odehrává v pro mě vizuálně nezajímavém Torontu a nebýt tam tolikrát zobrazena kandská vlajka (proč vlastně?), ani by mi nedošlo, že jsme v Kanadě. Není to žádný zajímavý prokreslený fikční svět, jaké Pixar umí. Ten svět není nijak představený a není na něm co představovat. Kamarádky Mei jsou občas otravné a falešné. Na ničení obřím monstrem nedojde. A taky jste dlouho přemýšleli nad tím jaké etnicity hrdinka je? Často je tahle celovečerní prvotina nekonzistentní, hlavně ve vykreslení světa a v mixu prvků pro děti a dospělé. 70 % ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Disney nám naskočil na vlnu ,,filmov pre ADHD deti" vyrastajúce na Tiktoku, Instagrame a Youtube a ktoré nie sú schopné udržať pozornosť dlhšie ako na čas jedného reelsu či tiktoku. A to nie vyslovene týmto konkrétnym filmov, ale pri tomto filme už je to vyslovene do očí bijúce.⚪ Počas celého času niekto kričí, behá, skrátka robí čokoľvek, aby sa na obraze čosi hýbalo a náhodou sa nestalo, že by scenár dostal možnosť na jednu konverzačnú ,,tichú" scénu.⚪Rovnako všetky postavy majú tak schematické a prehľadné charaktery, ktoré by mali byť pre mladých asi cool typu: hláškujúca kamarátka, prehypovaná kamarátka, sarkastická kamarátka a podobne, čo na jednej strane dobre - veď ide stále o film pre deti a mládež - no celá táto snaha je skôr podobná memu ,,How do you do, fellow kids," kedy prestarnutí scenáristi premýšľajú, čo ešte zapracovať do scenáru tak, aby to bolo relevantné pre dnešné deti a vlastne sú úplne mimo.⚪ Celý ten ,,vysoko neprekuknuteľný" motív premeny ako parafrázy na pubertu a konflikt s rodičmi a okolím je skôr lacný a nie zaujímavo zapracovaný, takisto som vôbec nepochopila, prečo postavy, pochádzajúce očividne z Číny sú nakreslené s normálnymi europoidnými črtami, akoby už i zobrazovanie typických fyziognomických čŕt bol prejav rasizmu. Tak hlavne, že už sú i u Disneyho medzi okoloidúcimi zobrazované postavy s hijabom a hlavné postavy neveria v Boha, ale len vo svojich predkov. Gratulujeme.⚪ ()

Reklama

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Živelně roztomilý pohled na holčičí dospívání okořeněný špetkou čínské mystiky. Bohužel ale nemá tolik děje, aby to ospravedlnilo stopáž, a navíc ho do vod průměrnosti sráží obvyklý otravný disney-family závěr o tom, jak se nakonec rodina (v tomto případě jen její ženská část) semkne a bude si odpouštět křivdy současné i minulé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakoniec viac záležitosť pre rovesníčky hlavnej hrdinky, než celorodinný film. Turning Red ma tak najviac upútal prostredím Toronta, na ktoré mám krásne spomienky. Finále v Sky Dome, Čínska štvrť a CN Tower. A príbeh adekvátny pre cieľovú skupinu. Čiže animák, ktorý na jeden krát poteší, ale nikdy ho už vidieť nepotrebujem. Asi ani s potencionálnymi potomkami v budúcnosti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ryze ženský animák. A já nejsu žena, takže to nedokážu moc objektivně zhodnotit, i když je to podané tak, aby ty jejich pocity pochopil každý. Osobně jsem se tu ale tak jako tak neměl s kým ztotožnit a vlastně jsem si ani žádnou z postav nedokázal oblíbit, spíš naopak, lezly mi všechny na nervy. Větší problém mám ale s tím, že to působí nesmírně chudě a že to strašně postrádá zajímavou zápletku, humor, silné scény a kromě toho motivu s proměnou v pandu červenou ani nic zapamatovatelného. A nápady typu "použití anime prvků v disneyovském animáku" apod. mi přišly taktéž protivné, stejně jako fakt, že skoro každý chlap tu je metrosexuální sexsymbol nebo úplný idiot nebo taky to, že je to zase další animák o Asiatech. Nic proti, ale těch za poslední roky vznikla hromada a čínská kultura a postavy jsou nejen u Disneyho a Pixaru asi dost populární, když jí musí dát hlavní roli i zde, byť se to odehrává v Torontu. To poselství beru, ale celý ten svět je vytvořený strašně laxně, jako by nad scénářem ani nikdo moc nepracoval a ani nechtěl, protože je to od Disneyho a Pixaru a to si úspěch získá i bez jakékoli snahy... Závěr je asi nejzajímavější (+ možná taky ještě ta část, ve které holky získávaly peníze na koncert), ale taky působí až moc na sílu. A animace sice samozřejmě je dokonalá a je fascinující vidět, jak se animátoři nadřeli na chlupech pandy, ale nadhodnocovat animák od nejslavnějšího animačního studia na světě mi přijde naprosto zbytečné, jelikož se to od nich očekává - stejně jako od Marvelu dokonalé efekty apod. Celkově za mě teda velké zklamání a od Disney/Pixar nejslabší animák za celkem dlouhou dobu. Lepší 2* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Dvě sochy pand před chrámem se jmenují Bart a Lisa podle postaviček ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989). (BMW12)
  • Zatmění Měsíce skutečně nastalo 26. května 2002, tedy den po událostech, které se odehrály v závěru filmu. Z oblasti Toronta však nebylo dobře viditelné. (BMW12)
  • Upíří román, který Priya nosí s sebou, je parodií na knižní sérii „Stmívání“ od Stephenie Meyer. (BMW12)

Související novinky

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Reklama

Reklama