Reklama

Reklama

Piknik na Hanging Rock

  • Austrálie Picnic at Hanging Rock (více)
Trailer

Obsahy(1)

Několik vysokoškolaček se vydá na den svatého Valentýna roku 1900 k Hanging Rock. Sopeční skalní masiv je svým neodolatelným kouzlem magicky přitahuje. Tři dívky s učitelkou vylezou na skály a nikdy už se nevrátí. Jedna z pohřešovaných se po čase vrátí, ale je pomatená a své zážitky nedokáže vysvětlit. Weir nechává diváka v nejistotě, co se ve skále stalo; klade důraz na tajuplnou atmosféru znepokojivé tísně plné erotického náboje.

Od začátku 70. let vnáší australský film po desetiletích hollywoodského vlivu do filmové tvorby opět své vlastní rysy. Tento film si získal mezinárodní publicitu. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poetický příběh vyprávěný čarovnými obrazy s precizními kompozicemi je plný slunce, a přesto z něj čiší chlad. Tajemnou atmosféru podtrhává hudba (Bruce Smeaton) a především dva hudební nástroje - klavír a Panova flétna (Gheorge Zamfir). V temných pasážích střídá hudbu táhlý ruch v podobě jakéhosi hukotu. Symboly jsou buď v obraze (letící hejna papoušků, labuť, potok, barva oděvů a doplňků) nebo se o nich mluví(rudý mrak nad hlavou, ohnivá koule letící směrem od skal). Kam během výletu pod skálu zmizely dívky i vychovatelka? Propadly se do skal? Byly uneseny? Nemají v tom prsty mimozemšťané? Nebo vkročily branou do jiného světa? Pátrání po nich je zoufalé a zdá se beznadějné. Lambertová v roli Mirandy byla krásná a tajuplná, z Robertsové v roli ředitelky školy vyzařovala ledová hrůza. Pomalý film, pomalé záběry, hypnotická hudba. Nic pro milovníky akce. Věděl jsem, do čeho jdu, a tak jsem spokojený. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

První polovina, která je perfektní ve všech směrech, mě namlsala jako už dlouho nic, ale co se to k čertu dělo v té druhé? Měl jsem pocit, že se řeší všechno kromě toho, co mě zajímá. Kam až se lze ve skalách dostat? Kde všude policie pátrala? Co dělali chlapci po "nálezu"? Jaké byly teorie vyšetřovatelů? Vážně jsem naivně nečekal, že mi Weir hned začne servírovat nějaká vysvětlení na stříbrném podnose, ale problémy nesympatické ředitelky s tichou holkou ze sirotčince a k tomu jedna indicie každých deset minut jako bonus? Pro mě dost nezajímavé a nezachránila to ani ta tuna symboliky. Nakonec tedy slabší čtyři, ale hlavně za ty neuvěřitelně pohlcující scény ve skalách. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jako většina ostatních tvrdím, že začátek úžasný, ale postupem času to ztrácí tempo, což je největší a v podstatě jediná výtka. Úvod filmu je jedním z nejlepších, co jsem kdy viděl - recitování Poea (Sen ve snu), do toho geniální soundtrack Bruce Smeatona, záběry na australskou krajinu a panenské dívky v bílém, jak po ní hopsají. Výborný mysteriózní film s místy až hororovou atmosférou. Bez přehánění. A jsem rád, že jsme se nedozvěděli, jak to vlastně celé bylo. O to víc si můžeme domýšlet a o to víc se můžeme bát. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Petera Weira mám poměrně hodně rád, ale ne jeho rané období (soudě podle Poslední vlny a Pikniku na Hanging Rock). Tahle velice rozvláčná a prázdná story z přelomu 19. a 20. století z prostředí australské pouště mi opravdu nesedla. Počínaje prostředím užvaněného kurníku a konče vytrvalou snahou o mysteriózní atmosféru (občas povedenou, abych jenom nehanil). Ne, pro mne je tohle daleko od definice zajímavého, či jakkoli podnětného filmu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Krásné mladé holky v nepochopitelně mysteriozním příběhu snímaném krásnou kamerou - za kterou stojí Peter Weir. Ten bude jednou ke konci své kariery točit strašné pecky, ale tady se teprve rozjížděl, a je vidět že vedení příběhu ještě moc pevně v rukách nemá, a vlastně ani neví kam přesně ho chce vést a o čem vyprávět. Můžu jen dumat nad tím jaké by bylo, kdyby se onoho mysteriozna za zmizením děvčat chopil takový David Lynch, nebo jak jinak by ty holky s podobně krásnou kamerou a podobně měkkým světlem snímal David Hamilton. Věřím že od obou by z "Hanging Rock" byl o dost zajímavější film. 6/10 ()

Galerie (109)

Zajímavosti (11)

  • Navzdory tvrzením nebyl film natočen podle skutečného příběhu. (džanik)
  • Školu paní Appleyardové (Rachel Roberts) představuje sídlo Martindale Hall, které najdeme nedaleko městečka Mintaro ve státě Jižní Austrálie, vzdáleného přibližně 126 km od Adelaide. Dům v georgiánském slohu si nechal postavit v letech 1877–1880 příslušník významné rodiny ovčích farmářů Edmund Bowman Jr. (1855–1921) podle návrhu londýnského architekta Ebenezera Gregga. Dnes je stavba spolu s okolními pozemky pod správou jihoaustralského Ministerstva pro životní prostředí a vodu (Department for Environment and Water) a otevřená veřejnosti. (J.F.B.)
  • Dvanáct studentek bylo hráno Jihoaustralankami. Režisér Peter Weir chtěl do příběhu z přelomu 19. a 20. století obsadit dívky, které nebyly tolik ovlivněny moderní dobou. (džanik)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama