Reklama

Reklama

Piknik na Hanging Rock

  • Austrálie Picnic at Hanging Rock (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Několik vysokoškolaček se vydá na den svatého Valentýna roku 1900 k Hanging Rock. Sopeční skalní masiv je svým neodolatelným kouzlem magicky přitahuje. Tři dívky s učitelkou vylezou na skály a nikdy už se nevrátí. Jedna z pohřešovaných se po čase vrátí, ale je pomatená a své zážitky nedokáže vysvětlit. Weir nechává diváka v nejistotě, co se ve skále stalo; klade důraz na tajuplnou atmosféru znepokojivé tísně plné erotického náboje.

Od začátku 70. let vnáší australský film po desetiletích hollywoodského vlivu do filmové tvorby opět své vlastní rysy. Tento film si získal mezinárodní publicitu. (Quentin T.)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (152)

gumli 

všechny recenze uživatele

Film niekde uvádzajú ako skutočnú udalosť,ale doteraz sa všetko patranie skončilo neúspechom.Pravda je asi celkom iná.Tento film je natočený podľa románu Joan Lindsay a vyšiel v roku 1967.Skalný útvar Hanging Rock je ale skutočný,je to geologický útvar vo Victorii v Austrálii.Ale v skutočnosti v pôvodnom románe,v poslednej kapitole mal ozajstný koniec,ale pred zverejnením knihy bol odstránený samotnou spisovateľkou.Ďalšie riešenie vyšlo v ďalšom vydaní v roku 1980,ale len hypotetické,ktoré riešila Yvonne Rousseau.Aj kniha sa už volala trochu ináč.Už nie Picnic At Hanging Rock,ale The Murde rs At Hanging Rock.A v roku 1987 vyšla posmrtne kniha od tej istej spisovateľky kniha pod názvom The Secret Of Hanging Rock,kde v poslednej kapitole,osemnástej,je záhada vyriešená.Ale ja to neviem,ani neviem či takáto kniha bola v Čechách alebo na Slovensku vôbec vydaná.Film sám o sebe je veľmi pekný,hudba tiež,kamera výborná.No a dej filmu je už dostatočne okomentovaný inými uživateľmi. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Videný Director´s Cut. Je veľmi príjemné vidieť film, ktorý je od začiatku do konca krásne premyslený, bez toho, aby sa snažil odhaliť čo i len kúsok niečoho, čo by nás v tom príbehu nasmerovalo k nejakému uspokojivému koncu. Weir mystifikuje ako blázon. A ide mu to parádne. Jeho autorská poetika je výrazná a obohatená o nejaký ten symbolizmus(mravce, labuť). Film ako taký rozpráva o jednej nevysvetliteľnej udalosti a o tom ako zasiahne najbližšie okolie. Rôzne postavy ponúkajú rôzne pohľady na celú udalosť. Či už je to mladá učiteľka, vyšetrovateľ alebo mladík so sluhom. Každá z postáv má k celej veci čo povedať a čo ukázať, bez toho, aby skutočne niečo povedala a ukázala. Ten film možno zostarol v rámci súčasných trendov, kedy sa tvorcovia snažia viac šokovať alebo byť výraznejšie nepríjemnejší, ale v rámci toho v akom roku film vznikol si stále udržiava pútavú atmosféru a niekoľko zaujímavých kameramanských nápadov. Celkovo je mi tá poetika bližšia. A čo sa vlastne stalo, nech si každý vysvetlí po svojom. Myslím, že film dáva obrovský priestor na akúkoľvek interpretáciu. Aj takú čo je ukotvená v realite a aj takú, čo je trošku nadprirodzená. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Technická paráda, která ale u mě dojíždí na jedné jediné věci. Co se tam teda kurva vlastně stalo? Moje teorie je, že se tam holky zfetovaly a roztřískaly se někde na skalách a zapadly do průrvy, takže je pak záchranáři nemohli najít. Ale skoro dvě hodiny bylo na tohle téma moc, takže pouze průměr. 60% ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Ono to má hutnou mystickou atmosféru... Ta by se sakra dala krájet! A ty obrazy? Skály, jenž žhnou podivným světlem, připomínají skřivené lidské tváře... Podivný šramot... Člověka až mrazí, neustále hledá nějaké logické východisko, něco, čeho by se jeho rozum mohl zachytit. A pak ono prohlášení, že jde o film podle skutečných událostí! Což je ale i největší slabinou filmu. Stačí trochu zapátrat a divák zjistí, že si z nás režisér dělá šoufky. Piknik totiž NENÍ natočet podle skutečných událostí, je to prachbídná fikce + jak mnozí zmiňují, druhá polovina filmu za tou první lehce zaostává. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Je až neskutečné jak působivou mysteriozní atmosféru dokáže Peter Weir navodit pomocí hudby a kamery na poměrně malém prostoru prostředí australské přírody.Příběh chovanek internátní školy,které se za záhadných okolností ztratí během pikniku ve skalách je prostoupený mnoha vizuálně krásnými a poetickými záběry,později se přidává také pocit tajemna,které se však ve druhé polovině vytrácí a příběh se začne věnovat spíše vztahům v internátní škole,které jsou ale dostatečně zajímavé,takže ani pak mě film nezačal nudit.A nakonec mi vlastně ani nevadilo,že záhada zůstala v podstatě nevyřešena. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (11)

  • Do role Paní Appleyardové byla původně obsazena Vivien Merchantová. Cestou do Austrálie ale onemocněla a postavu tak nakonec ztvárnila Rachel Robertsová. (džanik)
  • Navzdory tvrzením nebyl film natočen podle skutečného příběhu. (džanik)
  • Školu paní Appleyardové (Rachel Roberts) představuje sídlo Martindale Hall, které najdeme nedaleko městečka Mintaro ve státě Jižní Austrálie, vzdáleného přibližně 126 km od Adelaide. Dům v georgiánském slohu si nechal postavit v letech 1877–1880 příslušník významné rodiny ovčích farmářů Edmund Bowman Jr. (1855–1921) podle návrhu londýnského architekta Ebenezera Gregga. Dnes je stavba spolu s okolními pozemky pod správou jihoaustralského Ministerstva pro životní prostředí a vodu (Department for Environment and Water) a otevřená veřejnosti. (J.F.B.)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama