Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 201)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Velice originalni a uzasny film. Tenhle film je trosku podobnej EdTv, jenze EdTv je jen takovej odvar oproti tomuhle. Carrey je v roli naprosto dokonaly a presto, ze se vlastne ve filmu nic akcniho nebo tak nejak nedeje tak neodtrhnete oci od obrazovky. Proste skvele natoceno, skvele vymysleno, skvele zahrano a s vybornou hudbou. Jediny co bych filmu vytknul, je, ze by mohl byt trosku delsi, at uz co se tyka Carreyho postupneho uvedomovani, ze neco neni v poradku, tak i toho co se stalo pote co se Truman dostal do opravdoveho sveta. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Carrey kupodivu je i charakterní herec, kdo by to od něj po Masce, Ace Venturovi a spol. čekal? Příběh Truman Show je krásný jako Natascha McElhone a herecký výkon Eda Harrise opravdu úctyhodný. Jako komedii bych Truman Show rozhodně neoznačil, ale emocí vzbuzuje až až...ve spojení s hudbou Philipa Glasse to vše a spousta dalších, spíš už nudných technických věcí, vytváří jen těžko zapomenutelný film...výtvarné zpracování závěru filmu je pak nezapomenutelné docela určitě, i když skvělí herci na tom mají také svůj nezanedbatelný podíl...prostě takhle rozhodně jo:) ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy Jim Carrey začal pracovat i na vážnějších a hlubších projektech (např. Muž na Měsíci) a ne pouze na šílených komediích. Ze škatulky crazy komika mu pomohl vystoupit i tento geniální snímek. TRUMAN SHOW, pod taktovkou přesného Petera Weira, je naprosto unikátní filmový počin, který nemá pro svoje neotřelé a originální téma v rámci žánru sobě rovného. Celoživotní reality show, ze které se čím dál víc osvícený Truman snaží vystoupit, uměle vybudovaný fiktivní svět, jedna velká láska, zatracení i svoboda. Je tady vše. Kromě vynikajícího Carreyho stojí ještě za pozornost charismatický záporák Ed Harris. Kultovní film, který vřele doporučuji, pokud ho ještě někdo neviděl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $125,618,201Tržby Celosvetovo $264,118,201Jim Carrey vo svojej prvej veľkej vážnej úlohe a moc mu sadne, je vidieť že tento herec má talent a nie len na sprosté vtípky ale aj na charakterné herectvo. Tento krát dokáže zo svojich grimás ťažiť a film vďaka jeho prejavu povyšovať na silnú drámu človeka uväzneného vo svete nekonečného biznisu a oblbovania ľudí. Film je aj takou predpoveďou toho čo prišlo vo veľkom v novom storočí a to priblblé non-stop sledovanie ľudí cez kameru zavretých v nejakom tom priestore. Našťastie tieto úbohé sledovacie porady už takmer vymizli z obrazoviek TV. /videl v kine: 95%/ ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Dobré ráno. Tak teď na to koukám s šestiletým odstupem a Truman mě dostal znovu. V době kdy u nás vybouchl reality show boom, je pro nás film aktuálni a hlavně více pochopitelný. Stali jsme se diváky Truman show, prožívali jsme pláč, smích a situace všeho druhu. Trošku mi vadila stereotypnosst, což kdybych to sledoval v realu, tak by mě omrzelo, i když člověk nikdy neví. Díváme se totiž na Truman Show, takže pokud by jsme se neviděli: Dobré odpoledne, dobrý večer a dobrou noc. :) ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • Režisér sa priznal, že počas nakrúcania dostával aj rôzne technicky nerealizovateľné nápady. Napríklad si predstavoval, že by mohli nainštalovať priemyselné kamery do každého kina, v ktorom sa mal jeho film premietať. Uprostred premietania mal premietač akoby vypnúť film a na plátne sa mali ukázať pohľady na divákov. (Raccoon.city)
  • Ve filmu je použito poměrně velké množství triků - např. upravený obzor, umělá obloha či počítačově dostavené náměstí. Většina záběrů na město je také vizuálně upravena. Vše proto, aby prostředí vypadalo ještě více uměle a nepřirozeně. (hippyman)
  • Stejně jako ulice, také všichni "herci" hrající Trumanovy blízké se jmenují podle filmových hvězd - Meryl, Marlon, Lauren, Kirk, Angela a podobně. (Morien)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno