Reklama

Reklama

Vikingové: Valhalla

(seriál)
  • USA Vikings: Valhalla
Trailer
USA, (2022–2024), 19 h 41 min (Minutáž: 43–60 min)

Tvůrci:

Jeb Stuart

Kamera:

Peter Robertson

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Álfrún Laufeyjardóttir, Frida Gustavsson, Joakim Nätterqvist, Bosco Hogan, Mark Huberman, Kenneth M. Christensen, Yvonne Mai, Hafþór Júlíus Björnsson (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Po sto letech povstane nová generace legendárních hrdinů, aby vzala osud do svých rukou a vešla do dějin. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (90)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jasně, i ve Vikings dostávala historie na frak, mnozí zúčastnění tu vyváděli neskutečné blbosti a nad řadou provinění proti logice zůstával rozum stát. Nicméně to první se dalo tak nějak přejít, protože se přeci jen vesměs jednalo o legendární nebo pololegendární události. To druhé nevadilo, protože postavy byly ztvárněné charismatickými herci a nebyly špatně napsané. No a to třetí bylo jedno, protože to prostě byla zábava. Oproti tomu Valhalla se nemůže pochlubit prakticky ničím. Narozdíl od Vikings jsou dějinné události známé a relativně dobře zdokumentované a když už nic, známe alespoň letopočty. A proto je jasné, že některé z postav se nemohly reálně potkat. Navíc jarl Haakon v podení černošské herečky je fakt průser. Neobstáli ani herci hrající ploché charaktery. Jediná zajímavější postava je snad jen Emma Normandská v podání Laury Berlin a to především proto, že je krásná. V posledních dvou dílech mě bavil i Sven Vidlí vous, který sice vypadal jak trpaslík z LOTRu, ale s tím bych zase neměl takový problém. největší průšvih ale je fakt, že to byla nuda. Bitky a rvačky měly až na výjimky mizernou úroveň a nevylepšila to ani závěrečná bitva. Snad jen berserkrovský konec za něco stál. Děj, i přes slušný nástřel s pomstou za vyvraždění Dánů, nakonec stagnoval do tupého plkání a až absurdního souboje mezi křesťanstvím a pohanstvím. Celkově velké zklamání, ale přesto případné druhé řadě šanci dám. Alespoň prvním dílům. 30% ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Ach jo… to se musí za každou cenu dokurvit vše co funguje? Top seroš o 100 let později - z chlapů jsou tam buzničky, v Kattegatu vládne ČERNOŠKA - ano, na severu Evropy v ranném středověku je u moci saracénka s trvalou a mě se chce grcat… kde jsou tvrdé výzvy, syrová atmosféra, dupačka a vše, co Vikingy dělá Vikingy?? Z úcty k Ragnarovi a jeho synům dávám trojec, ale s velkým napětím čekám, co přinese další série - třeba se tam na růžovém jednorožci objeví Greta s armádou transek a to bude teprve ta pravá Valhalla… ()

Reklama

Steven47 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv původní Vikingové v posledních řadách šli kvalitou dolů, tak se pořád jednalo minimálně o průměrnou podívanou, kterou táhnuly především dobře zpracované bitvy a zajímavé postavy. Nový seriál z dílny Netflixu však ani tohle minimum naplnit nedokázal. Postavy jsou nezáživné a představené stylem, že v podstatě nemáte ani u jedné z nich důvod si ji oblíbit. Seriálu škodí i zběsilé tempo, kdy každou půl hodinu musí přijít nějaký příběhový zvrat. Orientace v ději je tak postupem času čím dál náročnější. Člověku se motají i postavy, které přichází a odchází, jak se scénáristům hodí, a jejich motivace je často dost nečitelná. A když už si nějakou postavu oblíbíte, tak buď i u ní přijde obrat o 180 stupňů, nebo ji tvůrci rovnou odstraní úplně. Seriál navíc sleduje s přibývajícími díly čím dál více dějových linií, což příběhu rozhodně nepomáhá, protože žádná z nich nedostává potřebný prostor a většina tak působí naprosto zbytečně – ano, mluvím o tobě, Freydis. I z tohohle důvodu pak naprosto nefungují rádoby emotivní scény – proč bych měl být smutný, že zemřela postava, kterou jsem poznal před půl epizodou, měla dohromady zhruba 2 scény a ani nevím, jak se jmenuje? Postavy obecně nejenom že ani zdaleka nemají na hrdiny z původní ságy, ale co je horší, tak působí jako charakterové slepence Vikingů z původního seriálu. Mnohem zajímavější tak jsou postavy z Anglie, ale i ty v druhé půlce trpí kvůli zběsilému tempu a roztříštěnému ději. Seriál z totálního dna vytahuje čtvrtá epizoda, která konečně připomíná staré dobré Vikingy a bitva je zvládnutá fakt pěkně. Škoda, že tvůrci razili přesvědčení „čím více postav a linek, tím lepší děj“ a nepreferovali variantu, kde by zvolnili a šli by více do hloubky. Hodně lidí si stěžuje na tmavou ženu v roli Jarla, jenže to je ten nejmenší problém celého seriálu, který se absolutně rozpadá jako celek a divácky byl pro mě od 5. epizody naprosto nezáživný. 3/10 a další série si odpustím. ()

Mr.Wonderful odpad!

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se jedná o spin-off k seriálu vikingové, neměl k tomuto seriálu přehnané očekávání. Vše se vyvíjelo relativně dobře, i přes nesympatickou hlavní hrdinku do doby, než se zde objevil jeden z Earlů - což byla tlustá černá ženská. Absolutní nesmysl a výsměch vikinské historii. Woke Odpad! ()

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Původní seriál Vikingové byl, i přes moje výtky, skvěle natočen, obsazen a celkově odvyprávěn. Vikingové: Valhalla se snaží na tento trend navázat, nicméně jak už tomu často bývá, když se chce na něco úspěšného napojit, nedopadá to moc dobře. Nepovedlo se obsazení některých klíčových postav (nejvíc patrné to bylo u Freydis), příběh obsahuje příliš mnoho vaty a kecání o ničem, a do očí příliš bije velká snaha zalíbit se všem. V 1. sérii se seznámíme s hlavním trojlístkem příběhu - Freydis (její touha po pomstě je ukojena bohužel velmi brzy, zajímavá ženská postava jen do té doby, než  se z ní stane fanatička staré víry), Leif (jako jediný si udržel svoje zásady, přesvědčení, prostě svoje já, jedna z mých oblíbených postav) a Harald (zpočátku celkem Viking sympaťák, poté se z něj stal bohužel totální blbec). V této části seriálu se nám také představí řada vedlejších postav, které bohužel nebo možná bohudík místy zastiňují postavy hlavní (vyjmenuji jen ty, které stojí za zmínku) - král Knut (to byl aspoň chlap), královna Emma (totálně zastínila všechny ve svém okolí) a Godwin (jak tomu mohl furt někdo věřit, jsem nechápala celou dobu). Další postavy se spíš příběhem pouze mihly, případně u mne upadly v zapomnění jen co zmizely z obrazu. Dějově se tato řada nevymyká očekávání - po úvodním masakru přichází klasická vikingská odplata. Za zmínku stojí pouze epizody týkající se dobývání Londýna, ostatní k velké škodě pouze kecy a kecy. 2. série zavede dvojici našich hrdinů do Ruska, kde se snaží z velké části přežít, ale také naplnit svoje touhy a ambice. Putování Haraldovy skupiny po řece Dněpr patří rozhodně k tomu nejlepšímu co tato série nabízí. Nové postavy, které se zde objeví, se dají lehce zapomenout a jejich důležitost v pokračování příběhu je značně diskutabilní (slepý Kurya, který měl znát řeku, neví že jsou na ní vodopády a tudíž že s plně naloženou lodí je nelze překonat; sluha, jehož skrytá identita byla jasná každému....). Příběh Freydis, jak už jsem psala výše, mě poté co vykonala svoji pomstu vůbec nezaujal, naopak mě neskutečně iritoval. Dlouho avizovaná poslední 3. série měla všechny linky pěkně uzavřít. Bohužel stalo se to velmi klopotně, zrychleně a vůbec ne dobře. Jako tak nějak ukončený je pouze příběh Haralda, který si nakonec splní svůj hlavní cíl. Příběh Leifa a Freydis byl ukončen hala bala, čekala jsem ještě nějaký závěrečný battle s Erikem Rudým, ale nic. Takže jak vlastně dopadla linka se synem Freydis Haraldem mladším nevíme, jestli nakonec objevili onu Zlatou zemi, kterou viděl Leif, se nedozvíme, jak pokračovaly osudy postav a vláda v Anglii po smrti Knuta také nezodpovězeno. Bohužel uspěchaný konec s řadou nedořešených otázek celé toto nové seriálové vikingské putování dokonale zabil. Celkově průměrný seriál, na jedno kompletní zhlédnutí. ()

Galerie (401)

Zajímavosti (10)

  • V originálním znění zní nejen angličtina, ale také latina. (Lynette)
  • Oficiální zdroje uvádí, že se seriál odehrává 100 let po událostech původních Vikingů (od r. 2013). Původní Vikingové se však odehrávají na přelomu let 790 a 800, což naznačuje několik titulků v 1. a 2. sérii. Invaze Kanuta Velikého do Anglie (potvrzená několika prameny z první ruky) se odehrála v roce 1010, takže se blíží 200 letům. (LUKICKK)
  • Olaf Haraldsson (Jóhannes Haukur Jóhannesson) je držitelem titulu Rex Perpetuus Norvegiae – věčný král Norska. Technicky vzato, všichni norští panovníci od 12. století drželi Norsko jako léno tomuto dávno mrtvému králi. (LUKICKK)

Související novinky

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

Spin-off Vikingů nabírá obsazení

28.01.2021

Chystaný seriál Vikings: Valhalla od Netflixu nabírá obsazení. Spin-off původních Vikingů, kteří završili svoji cestu v šesté řadě, bude využívat stejných irských kulis a z pozice producenta na něj… (více)

Reklama

Reklama