Reklama

Reklama

Boris Karloff ztělesnil nejproslulejší monstrum filmové historie ve snímku, kteří mnozí považují za bezkonkurenčně nejlepší horor všech dob. Dr. Frankenstein (Colin Clive) je odhodlán vzepřít se koloběhu života a smrti a z kusů lidského těla sestaví živé monstrum. Zručná adaptace novely Mary Shelleyové, pod kterou je podepsán režisér James Whale, a Karloffův procítěný portrét monstra toužícího nalézt svou vlastní identitu povýšil Frankensteina na jedno z nejzásadnějších děl světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (213)

lamps 

všechny recenze uživatele

Provařená klasika, která již dnes nemá moc co nabídnout. Pokud o něm náhodou nevíte, odkazuji vás raději na Brannaghův remake z roku 1994, který je lépe obsazený, psychologicky mnohem preciznější a tudíž i emocionálně pestřejší. Tohle je spíše další povinná kolonka v učebnici teorie, kterou každý druhý stejně bez povšimnutí a bez trestu přeskočí.. 60% ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Dokážem si predstaviť, že v 30.rokoch kedy éra filmov ešte len začínala dokázal tento snímok mraziť, no v dnešnej dobe už vyznieva skôr komicky. Najmä tie toporné herecké výkony veľa krát vyčarujú úsmev na tvári. Navyše je škoda, že plytký príbeh nemá so skvelým románom od Mary Shelleyovej, okrem názvu, spoločné skutočne nič. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zatímco Dracula táhl zejména díky démonickému Lugosimu, tak postava Frankensteinova homunkula rozhodně není tak působivá, a to i přes vynikajícího Borise Karloffa. Naproti tomu se Whaleova adaptace díla Mary Shelley pyšní lépe vyprávěným a chytlavějším příběhem a zejména skvěle vygradovaným finále s honem na netvora a v rámci možností až epickým zúčtováním. A přičtu-li si i jednu nebývale emocemi nabitou scénu s mrtvým dítětem, vychází mi, že s tímhle "univerzálním monstrem" jsem byl de facto nadšen za plný počet. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, samozřejmě. Kulisové prostředí načichlé expresionistickou nelineárností a snovostí sice může na dnešního diváka působit směšně, přesto ten, kdo má lásku k černobílé magii, podlehne docela kouzlu Whalova snímku. Výkon Borise Karloffa je naprosto nezapomenutelný, způsob, jakým vdechl monstru život tak, aby děsilo (jeho entrée do filmu je grandiózní) a zároveň vzbuzovalo emoce (ta jeho marná touha pochopit lidskost!), to je prosím herecké mistrovství... James Whale stvořil klasiku světového horroru a zároveň film, který se zřejmě navždy vepíše do análů kinematografie. Co by totiž byla filmová monstra bez nezapomenutelné (původně prý nazelenalé) masky Borise Karloffa? I veškeré nedokonalosti snímku dnes dotvářejí Frankensteinův mýtus... ()

classic 

všechny recenze uživatele

James Whale a BORIS KARLOFF sa podieľajú na takom kulte,ktorý si hádam vtedy ani neuvedomovali... Okrem týchto dvoch pánov by som rád spomenul aj Colina Clivea ako Henry Frankenstein,ktorý mal s touto postavou viac spoločné ako by čakal... Jednotka nedosahuje kvalít dvojky,ale ja som nadmieru spokojný,čo som s nimi zažil v hodine desať minút je atmosféra zlovestná,graduje k napätiu,čo sa bude diať.A diať sa budú veci... Vznikli aj neskoršie remaky a napodobeniny,ktoré zrejme originálu nesiahajú ani po päty... ()

Galerie (143)

Zajímavosti (84)

  • Vystřižený úsek (ze dne 9. června 1937) – scéna jak zrůda utopí holčičku – se vrátil téměř po 50 letech, když v roce 1986 studio MCA-Universal dalo film do původní podoby. Tuto neporušenou scénu uchovával Britský filmový institut, nenávratné však zmizely detailní záběry tonoucího dítěte a další drobnosti, které nařídili vyřadit angličtí cenzoři. (Zetwenka)
  • Edward Van Sloan (Dr Waldman) se objevil také ve filmovém prologu, kde upozorňuje obecenstvo na to, co bude následovat. (džanik)
  • Velké protesty byly proti dvěma scénám - 1. oživení Netvora. Odtud pochází Colinovo slavné: "In the name of God? Now I know what it feels like to be God!" Právě tato věta vzbudila velké pobouření, pochopitelně ve vrstvách církve. V žádném traileru tato věta není slyšet a buď je (s)prostě vypípnutá, nebo ji přehlušují blesky. Vzpomeňte na scénu ve videopůjčovně z filmu Vřískot; záběr na Colina křičícího do nebes "It´s alive!!!" Přibíhají jeho dva společníci, a Colin říká: "In the name of God? Now I know...a nastává ticho." Druhá scéna, se kterou měli cenzuroři problém, byla ta, ve které Dr. Waldman přibíhá k Netvorovi zezadu a do ramene mu zabodne injekci s koňskou dávkou jedu, kterou ho chce zabít. (Alfréda)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Freddy a Frankie plánují návrat

Freddy a Frankie plánují návrat

08.01.2008

Dnes potěšíme příznivce dvou slavných hororových ksichtů. Freddy Kruger a Frankensteinovo monstrum jsou sice i přes žánrovou příbuznost dva naprosto odlišné a vzdálené fenomény, ale v uplynulých… (více)

Hellboy nemá rád klasiku

Hellboy nemá rád klasiku

18.10.2006

Guillermo del Toro je momentálně zřejmě nejšťastnější režisér na světě. Nejen že se jeho nejnovějšímu snímku Hellboy 2 nás už určitě nemine a co je nejlepší, díky tomu, že zakotvil právě v tom studio… (více)

Reklama

Reklama