Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Superšpion Orson Fortune (Jason Statham) a jeho tým špičkových agentů naverbují největší hollywoodskou filmovou hvězdu Dannyho Francesca (Josh Hartnett), aby jim pomohl při tajné misi, jejímž cílem je zabránit miliardáři a zprostředkovateli zbraní Gregu Simmondsovi (Hugh Grant) v prodeji nové smrtící zbrojní technologie, která hrozí narušit světový řád. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Guy Richie si veľmi, veľmi chce nakrútiť bondovku. Ale ak to má vyzerať takto, tak asi fajn, že to zatiaľ nedostal. Priemerná ničím výnimočná špionážna akčná komédia, kde na rozdiel od nedávneho The Gentlemen nefunguje ani zamotaný dej ani humor. Hugh Grant tu veľmi nemá čo hrať (má len jednu fantastickú scénu počas klimaxu), Stathamova postava s fetišom na dovolenky a drahé víno je len divná, a tak nakoniec je tu len Aubrey Plaza, ktorá hrá samú seba a strháva všetku pozornosť na seba. Chcel by som vidieť jej spin-off. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rutinní Guy Ritchie. Všechno ve filmu mně přišlo bud otravné, nebo ohrané, v horším případě bez nápadu. To se týkalo hlavně neinvenční akce, která má ve filmu jen malé zastoupení, navíc se stylem podobá devadesátkovým béčkům. Filmu ani moc neprospívá parodický ráz, který nemá dostatečně vyrovnanou oporu ve scénáři. Děj také není žádná sláva a hlavně to ani na okamžik nestrhne. Víme, že Jason Statham je jakýsi superšpion, který je obklopen týmem sestaveným ze samých špičkových agentů, ženský element je zastoupen samicí Aubrey Plaza, a má zamezit nekalému obchodování s novou smrtící zbrojní technologií, takže by divák v takto nastaveném případě očekával, že se režisér utrhne ze řetězu a namísto zdlouhavých keců, opravdu velmi únavných, se odhodlá k pořádnému akčnímu reji. Nic takového nepřijde, takže hlavně sledujeme, jak postupně na scénu vypochodují ukrajinští mafiáni, turečtí mafiáni, jeden miliardář (Hugh Grant) a do toho se pro účely tajné mise naverbuje slavný hollywoodský herec. Josh Hartnett měl plnit pozici humorné postavy, celkem to i zvládal, ovšem v otřepaném a mnohdy nevýrazném scénáři se to až tak nepovedlo. A všechny tyhle postavy se mezi sebou melou, tradičně a očekávaně se handrkují, přetahují, dialogy mají být osvěžující, humorné, nebylo se čemu smát a působilo to nezajímavě. S natáčecím štábem procestujeme solidní vzdálenosti. Od Maroka, budeme křižovat evropské státy a skončíme až v Kataru. A to vše nasnímané ve špičkové technické a vizuální kvalitě, což je nakonec na filmu to nejlepší. Nevím, co se přesně stalo a selhalo při produkci tohoto filmu, který ukazuje, že scenáristicky a režijně je to rozemletá káva, co poněkud zvětrala. Herecká skvadra určitě byla připravena hrát, na place byly schopné herecké položky, jenže vše má dost průměrný rozsah a film nepřijde s žádným překvapivým a nevídaným efektem. Nezbývá než konstatovat, že i Guy Ritchie má své slabší tvůrčí dny. 5/10 ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Veliké zklamání. To co v prvních minutách vypadalo jako klasická práce Guye Ritchieho se hned vzápětí změní v dějový zmatek, ve kterém se občas sice zjeví nějaké Stathamovy suché hlášky, ale sledovat tak mdlý výsledek je zvláštní už z toho důvodu, že to shlédnutí nějaký producent celé nezarazil a film raději nezničil. Takhle si Guy zbytečně připisuje propadák, který rozhodně vzhledem k jeho formě při posledních 2 filmech je pro mě osobně obří překvapení. 40% ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Toto je opět typický film Guye Ritchieho. Jeho podpisu si všimnete v pozitivním slova smyslu. Příběh je poměrně jednoduchý, ale místy je vyprávěn zbytečně složitě. Je to podobné jako v „Gentlemani“ a „Rozhněvaný muž“. První jmenovaný má složitější příběh s několika zvraty a větším napětím, ale aniž by byl komplikovaný. Ten druhý je na druhé straně velmi jednoduchý a je také vyprávěn poměrně komplikovaným způsobem. V „Operace Fortune“ jsou naopak některé dialogy navlečené na sebe velmi rychle, takže jsem občas nestíhal s množstvím jmen a změn lokací. Bylo to na mě trochu moc rychlé. Sotva jsem měl čas přemýšlet a nechat své myšlenky volně plynout. Nejsem si úplně jistý, ale vybavuji si pár situací, které mi nedávaly moc smysl a přišlo mi nelogické, jak se postavy v těch situacích zachovaly. Emoce jsou zde v zápletce také velmi vzácné. V každém případě jsem s postavami nemohl opravdu sympatizovat. Tím se dostáváme k postavám: Všechny zůstávají pěkně bledé a jde vlastně jen o přímou situační akci. O žádné z postav se vlastně o moc víc nedozvíte. Jsou dost stereotypní. Postava Hugha Granta je podle mě nejlepší, protože svou roli hraje velmi dobře, a tak nějak působí mnohem hmatatelněji a zajímavěji než ostatní. Obecně platí, že si krade show, když je v obraze. Jason Statham hraje svou chladnou a drsnou postavu agenta jako obvykle. Ale to je tak všechno. Je také příjemné vidět Joshe Hartnetta opět ve větším filmu. Jeho role je taková „herecká“ a je to on, kdo se vždy snaží být vtipný, ale je také „zbabělcem“ filmu. Pak je tu Aubrey Plaza jako Sarah Fidel. Je to inteligentní agentka a znovu a znovu mužům ukazuje, že dokáže víc, než za co jí přiznávají. Ještě je zde Bugzy Malone jako JJ Davies. Je to také agent a je to tichý typ a sniper, který jedná spíše ze zálohy. Ale také zůstává velmi bledý. Celkově vzato se postavy moc nevyvíjejí a každý zde hraje svou roli a zůstává uvězněn v jakémsi korzetu od začátku do konce, aniž by se z něj vymanil, což je trochu škoda, protože jsem si k nikomu nedokázal vybudovat citový vztah. Akční scény jsou solidní, ale často se téměř nezobrazují, jako by chyběl rozpočet. Každopádně osobní souboje s Jasonem Stathamem jsou zábavné jako vždy. CGI efekty jsou dobré a pokud se nepletu, mnoho scén bylo natočeno přímo na reálných místech, což se mi líbilo. Kinematografie je solidní a střihy jakbysmet. Humor je ve filmu dobře odměřený a většinou se projevuje suchým sarkasmem a pár vtipy, což se mi líbilo. Hudba byla také OK. Celkově je „Operation Fortune“ solidní, dobře vypadající akční thriller, který jde ve stopách Mission: Impossible, ale nikdy do takové třídy nedosáhne. Zhlédnutí se ovšem vyplatí a rozhodně si přijdete na své, pokud svá očekávání nenastavíte příliš vysoko. Nečekejte však třídu a styl „Gentlemani“. „Operace Fortune“ mi jistě nezůstane v paměti velmi dlouho. Ale protože jsem se dobře bavil a mohl jsem snadno přehlédnout slabiny, uděluji solidních… /70%/ ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Průměrně podvratná špionážní záležitost, na níž je až bolestně vidět, že Guy Ritchie do projektu nedával tak moc jako v jeho předchozích snímcích. Tak zhruba nějak takto lze v jedné větě popsat Operation Fortune - Ruse de guerre, na který se sice dobře divá, nicméně i tak budete mít pocit, že to šlo udělat mnohem lépe a především kreativněji. Tento aspekt je nejvíce znatelný zejména co se scénáře týče, jelikož je neočekávaně naivní a zmatený, takže po většinu času jen bezcílně přešlapuje na místě. To jde samozřejmě ruku v ruce s extrémně nezajímavým a nudným příběhem, jenž zkrátka divákovi nemá moc co nabídnout. Jedinými pozitivy tedy zůstávají herci (Hugh Grant!), některé skvěle vypointované hlášky a finální akční scéna, avšak ani to nezabrání tomuto počinu jistému pádu do hlubin filmového průměru, kde se k němu bude vracet vážně jen málokdo a postupem času se na něj raději zapomene. A já stále doufám, že se Guy Ritchie konečně vzpamatuje a už nám naservíruje kýženě očekávanou "The Real RocknRolla"! „You can't catch this fish with conventional lures.“ ()

Galerie (24)

Zajímavosti (10)

  • Film obsahuje jednu mezititulkovou scénu. (DJMaroko)
  • Když Orson (Jason Statham) „vykrádá“ dům Ukrajinců, tak v televizi, kterou Ukrajinci sledovali, se vysílá film Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) a slavná scéna jízdy na kole doprovázená písní „Raindrops Keep Fallin' on My Head“ od B.J. Thomase. (Puxina)

Související novinky

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

19.01.2024

Britský režisér Guy Ritchie (Gentlemani, Rozhněvaný muž) v posledních letech nabral velmi zdatné tvůrčí tempo. Zatímco v loňském roce stihl představit v kinech akční komedii Operace Fortune: Ruse de… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

13.03.2022

Málokdy se stává, aby britský režisér Guy Ritchie (Rozhněvaný muž, Sherlock Holmes) oznamoval spin-off některého ze svých snímků, natož pak aby ho oznamoval takřka ihned po premiéře. Jenže svět… (více)

Reklama

Reklama