Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opravdu napínavá a místy až mysteriózní podívaná podle skutečné události, při které často tuhne krev v žilách. Konec Ďatlovovy výpravy má spoustu hypotéz, jež jsou zde nastíněny jako slepé uličky vyšetřování. Děj se opírá o výstupy posledních bádání a nabízí nám dokonalý seriálový zážitek. Závěr je děsivou realitou s poučením, jak souhra nešťastných náhod a extrémních podmínek dokáže připravit jeden z nejzáhadnějších příběhů 20. století. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Musím povedať že o tejto udalosti som doteraz nikdy nepočul. Iba vďaka hodnoteniam a komentárom užívateľov Arsenal83 a Trajektt si tento seriál získal moju pozornosť za čo im obom ďakujem. Po prvej epizóde som si o osude expedície a s tým súvisiacimi teóriami prečítal viac a aj vďaka tomu boli pre mňa nasledujúce epizódy omnoho zrozumiteľnejšie. Autorom sa podarilo, ako to spomína Trajektt nadhodiť mysterióznu atmosféru v štýle Aktov X, veľmi dobré sú aj spomienky na druhú svetovú vojnu (najmä zastrelený chlapci ktoré sa nechceli pridať k Hitlerjugend, ak by toto natočil Polanski denne by sa o tom písalo minimálne v jedných novinách, hneď vedľa každodenných článkoch o holokauste, ale natočili to Rusi tak si to vychutnajú iba ľudia kterí netrpia postraumatickými šokmi z éry ČSSR), funguje aj vzťahy medzi postavami v oboch dejových líniach a nemožno nespomenúť aj výbornú kameru. Ruská kinematografia, napriek tomu že mnohých užívateľom sa to nepáči, napreduje míľovými krokmi. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se vám povede smířit s tím podivným stylem, jaký pro to tvůrci zvolili, tak je to vlastně naprosto skvělé. Já ho ale v rámci celku moc nepochopil a to střídání tří dějových linií z tří různých časů se sice více či méně propojuje a funguje, ale u mě vždycky stálo za důvodem, proč jsem si to nikdy pořádně neoblíbil. Je to naprosto precizně natočené, se spoustou úžasně natočených a promyšlených záběrů, které svojí vypiplaností prostě nadchnou a skoro každá epizoda je i napínavá (a to asi čtyři jsou jen rekonstrukcí Ďatlovy výpravy, o které všichni ví, jak dopadla!) a má silnou atmosféru, dokonce i ty jednotlivé dějové linie jsou dobře vedené, až na pár chybek, ale chyba není ani tady. Teoreticky tam možná žádná větší chyba ani není a je to jen můj problém, ale stejně mi přijde, že i přes tolik kladů tomu chybí větší celistvost a síla. Konce to má v podstatě dva, někdy je jasně vidět, že to snaží mít větší ambice než to bylo schopné zvládnout (viz. poslední epizoda) a po dokoukání a rozležení v hlavě si říkám, že to byl dobrý seriál, docela se mi líbil a na míň jak čtyři hvězdy není, ale nějak z něj nic víc už nemám. Znova už to vidět nepotřebuji. Nicméně ale musím ocenit, jak to hezky pracuje se všemi možnostmi a teoriemi okolo Ďatlovy výpravy a konec přichází s docela přijatelným vysvětlením, jehož podání kupodivu funguje dobře. Jen jsem z toho nebyl šokován a přitom bych mohl, jen kdyby to bylo jinak vedené... Ten styl je opravdu zvláštní, ale nemůžu říct, že bych si k němu dokázal najít za těch osm epizod ideální cestu. Slabé 4* ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Vynikající (až hollywodsky kvalitní) zpracování jedné z největších záhad moderních dějin. Hudba, scénář, výprava, kamera, herci i režie je na vysoké úrovni. Realita se mísí s fikcí tak naivní, že k jejich rozlišení stačí i povrchní znalosti případu. Nicméně právě velké množství fikce na úkor dokumentární hodnoty vidím osobně jako nedostatek. Byť z čistě diváckého hlediska to není ku škodě (spíš naopak). Co se týče teorie o zániku Djatlovovy výpravy, se kterou se zde pracuje jako s definitivní, tak zde je třeba mít na paměti, že ačkoliv má vysokou míru pravděpodobnosti, tak má i brutální nedostatky. Těžko se připouští tak zásadní míra iracionality u tak velkého množství osob v tak kritické situaci. 🎬 80% ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento mrazivý příběh, který se odehrává v sovětském pohoří Ural na konci padesátých let a je natočen podle skutečné události, která je zahalena řadou nevysvětlitelných záhad a je taktéž baštou pro konspirační teoretiky. Podíváme se zde na desetičlennou turistickou výpravu, kterou uspořádali mladí studenti do této bohem zapomenuté krajiny a již v prvním díle se dozvíme, že nikdo z této výpravy nepřežil. Už od začátku sledování tohoto seriálu z ruské produkce mě zaujala podmanivá příroda, která skvěle zapadla do tohoto tajuplného příběhu. Tvůrci nám zde předkládají dvě dějové linie, které jsou doplňovány vzpomínkami hlavních účastníků této tragédie. První linií je vyšetřování tohoto případu a druhou linií je příběh viděný očima studentů od začátku až do konce. Musím přiznat, že jsem na tento počin koukal celou dobu s otevřenou hubou a s obdivem k filmařskému umění našich východních sousedů. Už od začátku se mi rozvlnila moje pohovka a nezůstala klidná až do konce. Dokonce jsem si musel dát dávku ruské vodky napíchanou do vodního melounu, aby se mi lépe přemýšlelo. Těch teorií je zde předkládáno tolik, že jsem si udělal bezpočet chybných závěrů. Samozřejmě zde vystupuje vyšetřovací komise s vedoucím ruským agentem Mulderem a jeho kámoškou Scullyovou, která vše řeší z pitevny. Také zde vystupuje mnoho KGBáků, darebáků, ale i sympaťáků. Tato záhada se ve světě proslavila pod názvem „Zánik Ďatlovovy výpravy" a tento snímek pracuje s oficiální verzí vyšetřování. Pro milovníky amerického seriálu Akta X je to určitě příjemným zpestřením konspiračních teorií, kterých je v tomto snímku nespočetně. Ale taktéž musím vyzdvihnout herecké výkony pro mě zcela neznámých herců a hlavně perfektní hudbu hodící se k tomuto žánru. Taktéž přidané hororové prvky spojené s místními legendami a sestřihy masakrů z druhé světové války, které se prolínají tímto příběhem jsou dechberoucí, že ani po zhlédnutí celého seriálu si nebudete jisti s oficiálním uzavřením celé záležitosti, tak jak ho oficiálně prezentovali úřady spojené s tímto vyšetřováním a tak, jak ho vidíme v tomto seriálu. Za milé překvapení a reálné vypodobení doby v sovětském socialismu a za profesiální prací ruských filmařů, kteří tímto počinem klidně můžou konkurovat americkým snímkům tohoto typu dávám zasloužených 100%. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Exteriéry byly natáčeny v Chibinských horách na poloostrově Kola a částečně i v pohoří Altaj. (Hombre8)
  • V této epizodě získá Zolotarev „magický“ prsten od zastřelivšího se německého zajatce. Filmový prsten je nepříliš přesná napodobenina SS-Totenkopfringu. Problém je, že zajatec byl podle insignií majorem Wehrmachtu, kteří na takové prsteny neměli nárok. Prsteny měli zapůjčeny pouze důstojníci SS. Po smrti nebo odchodu od jednotky musel být prsten vrácen. Celkem bylo vyrobeno cca 20 tisíc prstenů, z nichž každý měl vyryto jméno nositele a byly přísně evidovány. Na hradě Wewelsburg byly z pietních a mystických důvodů skladovány ty prsteny, jejichž nositelé zemřeli a byly před obsazením hradu osobně Himmlerovým pobočníkem Sturmbannführerem Heinzem Macherem odvezeny a dodnes nebyly nalezeny. Některé zdroje hovoří až o 9 000 kusech. Macher přitom zemřel až roku 2001. (Hombre8)
  • Nepárne epizódy, ktoré ukazujú vyšetrovanie a sú vo farbe, boli nakrútené na 16 mm film. Párne epizódy sú nakrútené na digitálnu kameru. (_marduk_)

Reklama

Reklama