Reklama

Reklama

Pojistka smrti

  • USA Double Indemnity (více)
Trailer 2

VOD (1)

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) a její milenec - úlisný pojišťovací agent (Fred McMurray) donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny (Edward G. Robinson) cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (273)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chladná, výborně vystavěná krimi romance, je často braná za vzorový noir (x) a skutečně obsahuje všechny hlavní prvky žánru. Zrádná manipulativní krasotinka, úkladná vražda, morální úpadek hlavního hrdiny, noční LA, fatalistický feel a předem jasný závěrečný držkopád... Odškrtnu si další starou must-see klasiku, všeho všudy fajn filmový zážitek. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Laska, nepohodlny manzel a TAKMER dokonaly plan, ako ho odstranit. Pomaly hustnuca atmosfera, hlavny hrdina ktory sa dostava do neodvratitelneho sledu udalosti a spolu zo sebou na tuto jazdu zoberie aj divakov. Uzasne dialogy a este lepsi voiceover. Masterpiece. Proste straigt down the line. That was it, Keyes. The machine really started to move, and nothing could stop it. (10/10) ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Podľahnúť ilúzii dokonalého zločinu je síce pre niektorých lákavé, ale lož máva krátke nohy, nieto zločin. Precízne postavený poistný podvod sa odrazu rúca pod ťarchou nových okolností. V klasickom noir môžete takisto podľahnúť ilúzii dokonalého filmu. V tomto prípade sa ilúzia mení na fakt a vydrží až do konca. Ale to som si už u Billyho Wildera zvykol, že jeho filmy nemajú chybu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe opäť jeden päťkový film. Film starý ako ja, a vo svojej kategórii určite jeden z najlepších. Nečudo, keď sa pri jeho vzniku zišli James M. Cain (Poštár zvoní vždy dva krát), Raymond Chandler a Billy Wilder. Pridajte k tomu skvelé herecké výkony trojice hlavných predstaviteľov a ťažko sa bude uberať čo i len jedna hviezdička. Film nie je nijako ohromujúci, príbeh je pomerne jednoduchý, bez výrazných dejových zvratov, postavy sa vyvíjajú podľa logiky príbehu, dialógy sú nielen brilantné, ale aj napriek žánru aj vtipné. Za hlavný klad považujem, že všetko sa nachádza na svojom mieste. Wilder ako skvelý remeselník nikdy nesklame. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní noirová záležitost s ne příliš okoukanými tvářemi, avšak neméně kvalitními herci. Zručný režisér Billy Wildeer natočil opravdu zdařilý snímek, který má řadu vynikajících momentů. K plnému počtu hvězdiček nechybí mnoho. Scéna se sádrou na noze ve vlaku je perfektní a finále také nemá chybu. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (47)

  • Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) je už mŕtva, keď sa dej filmu začína. Objavuje sa iba prostredníctvom retrospektívy, keď Walter Neff (Fred MacMurray) zaznamenáva svoj príbeh. Preto sa aj drvivá väčšina filmu pohybuje vo "flashbackoch". (westerns)

Reklama

Reklama