Reklama

Reklama

Pojistka smrti

  • USA Double Indemnity (více)
Trailer 2

VOD (1)

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) a její milenec - úlisný pojišťovací agent (Fred McMurray) donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny (Edward G. Robinson) cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (273)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fantastický thriller, pri ktorom sa na rok výroby pozerám s údivom. Literárna predloha a založenie na skutočných udalostiach dáva príbehu ešte väčšiu uveriteľnosť. Prehnitá Barbara Stanwyck exceluje. Dej je pútavý, strieda zápletky a môžeme v ňom vidieť rozmanitosť nápadov. To platí pre kriminálnu dvojicu, ktorá ukuje zaujímavý plán, ako aj pre ich odhalenie. Zakončenie filmu je dokonale vycibrené pre oko diváka, v pôvodnom literárnom príbehu totiž Neff skončí v plynovej komore. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

A vraj, že nieje na mieste neveriť poisťovacím agentom. Dobre rozohraný herecký koncert všetkých zúčastnených, ktorých kočíruje geniálny Billy Wilder. Občas má síce ťažkú ruku, ale aj tak to zvláda s prehľadom. Ak chcete takúto atmosféru hľadať v dnešnej ponuke thrillerov, budete hľadať márne. Musíte sa ohliadnuť do hlbokej minulosti. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po nedávnom veľkom prekvapení z roku 1935 Denunciant ma dostal ďalší starší film , ktorý rovnako strčí mnoho dnešných do zadku. Trochu mi pripomenul i režisérov mladší kúsok Sunset Buld. Mám slabosť pre takto vyrozprávané príbehy, kde sa duševne či fyzicky zlomený muž vyrozpráva ako sa do tejto situácie dostal. Za všetkým hľadaj ženu, dalo by sa v skratke povedať, tu však nejde o obyčajnú ženu, ale o veľmi chytrú zlatokopku. Nenechajte sa odradiť rokom výroby filmu. Ide o film a tému, ktorá je aktuálna i dnes. Skvelý príbeh a nadčasové spracovanie. Vzhľadom na to, že už vtedy dokázal niekto urobiť tak skvelý, pozerateľný a nadčasový film, musím dať plný počet. 100%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina, nejspíš kříženec Humphreyho Bogarta a Lee Marvina, nakonec nedoplatí na chybu ve svém zdánlivě bezchybném plánu a dokonce ho ani nepřechytračí femme fatale, ale srazí ho do kolen kancelářská krysa v podobě Edwarda G. Robinsona (nic ve zlém). Důraz na zdánlivě nepodstatné detaily (ohnutý koberec) a napětí po většinu stopáže, to je to, co jsem u Billyho Wildera zatím nepoznal, ale snad budu mít možnost vidět i další jeho podobně laděné kousky. I přesto pro mě ale vrcholem žánru zůstávají Kubrickovo Zabíjení a Wellesův Dotek zla, natočené o dekádu později. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Jediný kdo může konkurovat ve filmech noir Billymu Wilderovi je zase jenom Billy Wilder. Tak například John Huston nebo Alfred Hitchcock dělali zcela vynikající snímky tohoto druhu - ale Wilder stvořil čistou, esenciální genialitu. Vždyť co jiného je i Pojistka smrti - film precizní v každém detailu: strhující vyprávění, výborně napsané postavy i dialogy (na scénáři se podílel Raymond Chandler - a je to znát), úžasní herci a fascinující kamera (díky které jsem konečně pochopil, co myslel Terry Pratchett, když psal v jedné Zeměploše, že existuje tisíc odstínů černé). Nikdy nevěřte ženám, které mají vřelý vztah k cynickým pojišťovákům! A pokud jste cyničtí pojišťováci, raději nevěřte ženám vůbec! ()

Galerie (91)

Zajímavosti (47)

  • Film se odehrává v roce 1938, ale Neff (Fred MacMurray) zmíní "The Philadelphia Story" – divadelní hru, která byla uvedena až v roce 1939 a zfilmovaná o rok později. (liquido26)

Reklama

Reklama