Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (203)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Kromě anti-atomové agitace a gumového golemo-emzáka nic než nuda opředená spoustou řečí, které mohly vyvolat pocity hlubokého poselství a nadčasovosti snad jen právě v době studené války. Ačkoli by se obavy daly stále považovat za aktuální i v této době (myšlenka "nezničte si svoji planetu" je přece jen natolik banální, že by snad mohla ztratit smysl jen v případě, že Zemi budou vládnout hipíci), z pohledu dnešního diváka však ztratil tento film opravdu hodně ze svého "kouzla". Postava samotného 'Klaatu' je víceméně nezajímavá, jeho identita je divákovi odhalena hned ze začátku, a tak filmu chybí jakákoli zapamatováníhodná scéna a není v něm jediný moment překvapení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na tomto prípade krásne vidieť vidieť rozdiel medzi prístupom k umeleckej forme sci fi v päťdesiatich rokoch a v súčasnosti. Tu sa príbeh ukončuje dlhším monológom hlavného hrdinu smerom k ľudstvu, v súčasnej verzii príde na rad samoúčelná akcia. Posolstvo filmu nezostarne, len sa môže obmieňať podľa konkrétnych problémov danej doby. No nebolo by na škodu byť niekým sledovaný a občas byť upozornený pod hrozbou zničenia, ako ďalej. Treba sa sústrediť viac na príbeh, aby sa pre niekoho tento film vďaka dobovým trikom nestal komédiou. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Mno, budu nad tím ještě rozjímat, ale zatím se mi zdá, že mi to k srdci nepřiroste. (Ačkoliv Michael Rennie je vskutku báječný mimozemšťan.) Nemyslím si, že takhle by vypadalo poselství opravdu pokročilejší civilizace. Takhle by si někdo mrzký jako my představoval poselství pokročilejší civilizace. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Oproti současnému remaku je původní verze více konzistentní a její atmosféra je také na úplně jiné úrovni. Poselství je zde více než zřejmé a ač je film zabalen do hávu sci-fi, jeho hlavní motiv spočívá v protiválečné agitaci o ukončení studené války a hrozbě jaderných zbraní. Ostatně se divím, že byl takový film ve své době vůbec natočen. Speciální efekty jsou na slušné úrovni, a i když bylo v té době CGI ještě hudba budoucnosti, Gort se mi i přes své gumové galoše, které se mu ohýbaly v kolenou, líbil svým ztvárněním více, než jeho větší a novější verze. Bernard Herman mě také potěšil a svým hudebním doprovodem navodil hutnou atmosféru již od počátku snímku. S přihlédnutím na rok vzniku tohoto díla se i po 57 letech jedná o vskutku kvalitní a především koukatelné sci-fi, které navíc obsahuje poselství pro celé lidstvo. (7/10) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Klasika. Byť s předlohou to nemá skoro nic...společného:( Jen jména 2 postav. Hudba od mistra Herrmanna je zvláštně srandovní a ponurá zároveň (na samostatný poslech) a těžce mi připomíná jiné klasické ost, The Thing from Another World.;-) GORT opět rules!!! Od režiséra Za Zvuků Hudby, nebo Star Trek:motion picture. A střihače, Občana Kanea. Jo a plakát opět klame tělem (tedy spíše robotem) páč to vypadá, jako další monster movie, ale...chyba lávky! P.s. přečtěte si Limův komentář. Opět stojí za to. Chci plnohodnotnou adaptaci povídky a ne další posr. remake tohoto filmu. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Aby raketa vypadala hladce a bez jakýchkoliv spár, byly škvíry kolem dveří zatmeleny a natřeny stříbřenkou. (Witta)
  • Jedna scéna byla těsně před svým vydáním do distribuce vystřižena: Původní scénář zahrnoval scénu, kde byl Klaatu odveden na policii ze své ubytovny a podroben výslechu ještě před tím, než šel za profesorem Barnhardtem. Klaatu byl iritován, když na policejní stanici viděl zbitého člověka lidmi, kteří si mysleli, že je oním mimozemšťanem. Scéna byla režisérem pokládána za zbytečnou a později uvedena až na DVD. (Trainspotter)
  • Lock Martin musel nosit Gortův oblek i na pozadí závěrečné scény a protože byl Martin křehké tělesné stavby a oblek na něj byl příliš těžký, dostával během Klaatuovi závěrečné řeči křeče do ramen a můžeme si všimnout, že se jeho ruce lehce hýbají. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama