Reklama

Reklama

Dramatická cesta slavné německé vzducholodi přes oceán. V roce 1937 americká vědma předpoví katastrofu německé lodi Hindenburg a pošle svůj dopis na německé velvyslanectví. Nacistická propaganda však chce dál demonstrovat sílu budoucí všemocné německé říše. Proto s obrovskou vzducholodí Hindenburg vyšle z Frankfurtu zároveň také muže z rozvědky. Ten má zajistit bezpečnost letu i všech cestujících. Brzy se mu skutečně podaří na vzducholodi odhalit sabotáž. Vzhledem k nepředvídaným okolnostem při přistání se mu ale nepodaří katastrofě zabránit… Výpravný film, který získal zvláštní Cenu Akademie za nejlepší vizuální efekty a zvuk, se inspiroval známou tragickou událostí a využívá archivní materiály z cesty vzducholodi Zeppelin LZ-129. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Mol 

všechny recenze uživatele

A DRINK TO THE ONE I LOVE. THE HINDENBURG!! George C. Scott jako vždy nadčasovej. Zbytek posádky už tolik ne. Možná tak ještě kapitán vzducholodi. Hodně mi připomínal mého bývalého bytného. Prostě tvrdej chlap s kterým bych se nebál strávit noc uprostřed džungle, obklíčen jaguáry, natož pak letět přes Atlantik v balónu se 190 000 m³ vysoce hořlavého vodíku. Závěrečná scéna katastrofy mi přišla dost natahovaná, když víme, že trvala jen něco přes půl minuty. I tak jsou čísla přeživších astronomická. Při pohledu na to hořící peklo bych nečekal, že někdo může přežít. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Zlato, příště pojedeme Titanicem." Netušil jsem, že po dlouhých letech, kdy jsem film viděl, budu opět spokojen. Snímek sází spíše na dialogy a konspirace, přesto záběry na vzducholoď majestátně plovoucí nad mořem mezi mraky i na její pečlivě vyvedené interiéry vypadají báječně a věrohodně. Stačí jedna trhlina a o napětí je postaráno. Ritterovo rozhodnutí v závěru bylo logické vzhledem k tragickému osudu jeho syna. Dokumentární závěr přidal na syrovosti, mně se líbil. Klasický katastrofický film, kdy pixely byly ještě hudbou budoucnosti. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

LZ 129 Hindenburg (D-LZ 129), nemecká vzducholoď, pýcha Nemecka, spôsob transatlantickej prepravy, ako voľakedy pred rokmi TITANIC, tak Hindenburg sa dá nazvať Titanic vo vzduchu, KOLOS, ktorý postihol podobný OSUD ako parník, ktorý ale vyplával na svoju prvú a poslednú plavbu, a aj vzducholoď mala v pláne niekoľko letov, taktiež prvý a posledný let. Týmto PÁDOM ale skončila jedna ÉRA prepravy, ľudia ako svedkovia katastrofy Hindenburg sa rýchlo zľakli prepravy, ktorá nič nezaručuje s niekoľkými otáznikmi, záhadou, ako to bolo v skutočnosti ? Do úvahy spadá i sabotáž, ale jestvuje viacero verzií o tejto zbĺknutej vzducholode... Prejdem k filmu. Vážení, do cela NUDA, zívam, zaspávam, takmer spím, jedným okom ale vnímam dej, ktorý nie a nie zaujať, príde to, bohužiaľ v závere, keď Hindenburg pri pristávaní zachváti požiar a všetko je to snímané v duchu doby, perfektné čierno - biele zábery, ktoré ma spoľahlivo vydesili na smrť ! Robert Wise je šikovný režisér muzikálov, námatkovo spomeniem 10. oscarový WEST SIDE STORY, má k dispozícii výborného Georga C. Scotta, ktorý sa náramne previedol v PATTON, taktiež disponuje dobrou kamerou kameramana Surteesa, ktorý sa zas ukázal v Ben - Hurovi, inak parádny kameraman, či film obsahuje kvalitný ZVUK, TRIKY a výpravu, ale aj napriek týmto dovednostiam je film vo väčšine nezáživný, nudný, slabučký, až KATASTROFA je vlastne vylepšením celkového hodnotenia, nechcem znieť ako cynik, ale je to pravda, to je najlepšia časť filmu, vtedy film funguje na plné obrátky, vtedy ma to zaujíma, baví, nie kvôli katastrofe, ale kvôli tomu ako to Wise poníma, predtým som mal čo robiť, aby som nezaspal, našťastie som sa prebral z KÓMY a dopozeral zkázu vzducholode HINDENBURG !!! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

O Hindenburgu jsem toho moc nevěděl, tak jsem byl celkem napjatej co se bude ve filmu dít. No nakonec to žádné veledílo nebylo. Film zkrátit tak o 40 minut a byla by to paráda, takhle mi tam přišla řada scén úplně zbytečných. Co se ale musí ocenit je konec, střih mezi filmem a realitou byla paráda, pomalu hořící název Hindenburg nahání husí kůži. Bancroftová byla v té době kočka a slušelo jí to. Co už ale moc neslušelo byla hudba, někde jsem četl že se jedná o parádní OST ale to co se naskytlo mým uším bylo šílené zklamání, film hodnotím průměrně protože se mi zdál až moc roztahaný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobře natočený film z prostředí letu vzducholodi, tedy velmi netradičního. Neustálý hukot čtyř motorů, válečné pozadí (jako vždy) přidává punc napínavosti a George C. Scott snad nezahrál nikdy špatně! Škrtnul bych postavu přestárlé vyvlastněné hraběnky a celý hnusný dabing z Novy zpatlaný v roce 1999 asi s třetinou potřebných herců (včetně Tondy Navrátila a Libora Terše). ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Při katastrofě Hindenburgu zahynulo 13 z celkem 36 cestujících a 22 z celkem 61 členů posádky. O život přišel i jeden člen pozemního personálu. Kapitán Max Pruss (Charles Durning) utrpěl rozsáhlé popáleniny po celém těle, přesto však zachránil život pěti osobám z hořících trosek. Co katastrofu způsobilo nebylo nikdy objasněno. Uvažovalo se o třech variantách příčiny požáru – sabotáž, výboj statické elektřiny a chybný prudký manévr při přistání. (BrianStorker)
  • Při natáčení exploze Hindenburgu se málem stala skutečná tragédie. Pro film byla postavena plnohodnotná část nosu Hindenburga, která měla být zničena požárem. Šest kaskadérů v nehořlavém vybavení bylo umístěno do repliky nosu, když byl zapálen. Oheň se rychle vymkl kontrole, způsobil, že se několik kaskadérů ztratilo v kouři, poškodil několik kamer natáčejících akci a téměř zničil zvukovou scénu. Některé záběry byly použity ve finálním sestřihu, ale plná sekvence nebyla zahrnuta. (Marek06)
  • Piáno, na které hraje jeden z cestujících při osudném letu, bylo ve skutečnosti už na jaře roku 1937 ze vzducholodi odstraněno kvůli své velké váze. (Rodriguez)

Reklama

Reklama