Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Fanoušky Johna Wooa tenhle film opět moc nenadchne, ale určitě je o dost lepší než předchozí MI:2. A proto doporučuji, posuzovat ho jako řadový válečný film. Tady se řadí na špici toho, co bylo v posledních letech natočeno, jednak proto, že Woo je stále velmi dobrým režisérem, a pak kvůli slušnému obsazení, kam vedle ověřených jmen (Cage, Slater, Stormare) dobře zapadli i nováčci Beach a Willie. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu mě překvapily dvě pro americkou kinematografii neobvyklé věci - hlavní hrdina (N. Cage) se nechová zrovna dvakrát klaďácky a ještě k tomu položí ve válce život (ve většině amerických válečných filmů se vrací hrdinně domů). Ale i kdybych při hodnocení nebrala toto v potaz, velice se mi snímek líbil a 4* jsou tedy na místě. ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

...takže mě asi nebere ten Vietnam, páč u tohohle jsem fakt už zíval, kýval hlavou.. no srali mě některý momenty znáte to. Navíc když čtete: film by: John Woo tak něco málo hodně čekáte a z toho vyleze jako tohle? Akce minimum, postavy jako jo některý byli dobří, ale ten indián mě celkem sral a tý přestřelce na začátku jsem se musel smát. A to jsem se na to dost těšil, páč jsem viděl kousek, kdyz jsem byl malej a řikal sem si jaká to je bomba.. nojo, ta dětstká naivnost, Líbil se mi ten nápad jak se ten indián převlíkl za Vietnamčíka. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Aj ako prostoduchý, ale efektný akčný film (viď. Broken Arrow) by bol Windtalkers na dnešné časy príliš pomalým a ťažkopádnym kúskom. Ale on nechce byť prostoduchý akčňák a do streľby a výbuchov mieša indiánske spirity a humanizmus. A to tak, že výsledok chutí ako nahnilé jablko. Ono indiánske duchovno je totiž dosť nedôveryhodné a je v kontraste so samoúčelnosťou hrdinských akčných scén (spomalené zábery na Nicolasa Cagea po jeho úspešných one-man-show akciách). A so samoúčelnosťou akčných scén sa ostatne bije aj celá humanistická rovina filmu, ktorá dostáva na frak aj pojatím Japoncov čoby k zatrateniu hodnej rase. Skrátka, ani poriadna akcia v štýle Black Hawk Down, ani "niečo viac" v štýle Saving Private Ryan. Tu niekto buď nevedel, čo chce natočiť, alebo to len zmrvil. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Z válečných filmů týkajících se 2. světové války to řadím k tomu nejlepšímu. Bojové scény jsou perfektní, Cage sice nepředvádí nic nového, ale jako akční hrdina neurazí a Adam Beach je sympaťák. Dávka amerického patosu tam sice je a to v docela velkém množství, ale mně to nikdy nějak nevadilo. John Woo sice natočil lepší kousky, ale z jeho hollywoodské tvorby je to po Face/Off jeho 2. nejlepší kousek, o tom není pochyb. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (16)

  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)
  • Spolu s filmem Pearl Harbor (2001) se k roku 2013 jednalo o nejnákladnější válečný snímek všech dob. (Edgerton)

Reklama

Reklama