Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (320)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem měl takovou dobu a nechápu, proč jsem se mu vyhýbal. Naprosto bezchybná záležitost, která se rozhodně nedá nazvat úplně standardním předvídatelným westernem. Skvěle napsaný scénář se skvělými dialogy, vynikající postavy, které nebyly černobílé, měly hloubku a měly co říct. Samozřejmě nejvíc mi sedl Gregory Peck a jeho James McKay. Jediné, čeho lituji je to, že jsem vzhledem k momentální absenci svého notebooku, byl nucen snímek sledovat na malé prohlížečce DVD s úhlopříčkou asi 15 cm, takže můj zážitek nebyl takový a krásné záběry krajiny se v tom trochu ztrácely. Určitě bych si ten film užil víc. Nicméně "velikost" Velké země spočívá trochu v něčem jiném :-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dlhšej dobe som opäť strávil čas pri krásnom westerne, v ktorom kolty a divoké prestrelky budete hľadať márne. G. Peck je tu ako ryba vo vode, sympaťák hraje sympaťáka, navyše je to rovný a čestný chlap. Ocitol sa však medzi dvoma rodinami, ktoré sa nemôžu vystáť. Každá i vedľajšia postava tu dostáva priestor na to, aby diváka niečím zaujala, bez ohľadu na to, či je na strane dobra alebo zla. Najsilnejšia je záverečná časť, kde do popredia vystupuje konflikt otec-syn. Otec nepodareného syna a hlava rodiny Hannasseyových má tak husté obočie, že mu i Brežnev môže závidieť...Toto je jednoducho neprehliadnuteľný chlapík. Navonok možno drsný, ale v srdci správny chlap. Trochu skrátiť a je to dokonalosť sama. Jeden z najlepších westernov, aké vznikli. 90%. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Všetko je to larger than life, i pästiarsky súboj je snímaný pomaly a z diaľky, aby vynikla grandiózna americká príroda. The Big Country je dozaista monumentálny western ale to skôr svojou širokouhlou kamerou a zábermi na vyprahnuté prérie amerického stredozápadu ako dejovým oblúkom, ktorý by vystačil na 90 minútový film. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Romantický western, ve kterém se téměř vůbec nestřílí. Viděl jsem tento snímek zhruba před dvaceti lety a právě Velká země ve mně probudila lásku k tomuto žánru a díky tomuto snímku jsem začal objevovat další a další příběhy zaprášených kovbojů s kolty proklatě nízko. Trochu delší stopáž není v tomto případě na škodu a i když se toho ve filmu tolik neodehraje, tak nenudí a budí divákův zájem. Gregory Peck, jako gentleman, nemá chybu a Charlton Heston, coby drsný, ale rovný předák, taktéž. Jejich pěstní souboj, je jednou z ozdob snímku, který se odehrává v opravdu hodně rozlehlých pláních. Legendární znělka sem výborně pasuje, stejně jako vynikající dabing ještě Československé televize, se kterým jsem tento western viděl. Takzvaná povinná četba - pro fanoušky žánru určitě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdybych si udělal žebříček oblíbenosti filmových žánrů, postavení westernu by nebylo příliš důstojné. Každý žánr vytváří a využívá oblíbená klišé, westernová mi jsou protivná víc než kterákoliv jiná. Titulů, které bych beze zbytku akceptoval, je pomálu, navíc by šlo většinou o alternativní produkci, která by nejspíš pravověrnému fanouškovi na mysl nepřišla. Velká země by ale mezi ony tituly jednoznačně patřila. Pracuje sice s typickými westernovými prvky, takže divák se dočká působivých záběrů krajiny, přestřelek i divoké jízdy na koni. Žánrová pravidla ale Velká země obrací naruby. Tradiční ctnosti a schopnosti tvrdých mužů amerického západu jsou tady spíš kritizovány a znevažovány. Příchozí z města, z civilizace místním ukazuje obrácenou stránku jejich "boje o čest". Klasický western éru divokého západu romantizuje, šíření řádu a moderní civilizace vnímá jako sice nevyhnutelý, ale bolestný a rozporuplný proces. Velká země ho naopak vítá. Snímek funguje velice dobře i jako milostný příběh, kde se milostná linka s tou dramatickou výborně doplňuje. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Kôň Old Thunder, na ktorom vo filme jazdí Gregory Peck, je pravdepodobne plemeno koňa s názvom Appaloosa. Ide o jedno z najznámejších plemien Divokého západu. Sú zvedaví, hraví a tvrdohlaví... ako môžeme aj vo filme vidieť. (westerns)
  • Gregory Peck natáčal svoje scény veľmi dôkladne, pretože chcel pre svoju rolu absolútnu dokonalosť. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama