Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak to byla naprostá pecka, jeden z nej westernů, které jsem viděl. Film ani po těch dlouhých letech neztratil nic ze svého kouzla jak to mnohdy bývá. Gregory Peck je opravdu herecký velikán a legenda. Jean Simmons jsem si okamžitě zamiloval, upoulata mě již v Spartakovi a Kruté noci. Přestřelek je tady opravdu pomálu ale zato je tady hodně práce s postavami. Ano, je to dlouhé ale ani náhodou nudné nebo natahované. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Scéna, ve které se do sebe po ránu pustí Peck s Hestonem obsahuje chyby (střídavá přítomnost a absence krav v pozadí, měsíc prosvítající nad Hestonem, i když se scéna odehrává ráno, špatná světelná jednota). Patricii nechá scénárista zmizet ze scény, jako by vůbec dále nebyla, což je možná vzhledem k její roli v příběhu škoda. Až na tyto dvě výtky, které ubírají jednu hvězdičku, je to jinak špička v rámci svého žánru. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

William Wyler opět nezklamal, ve Velké zemi se prolíná fascinace krajinou, chlapská čest a skromnost a narazíme tu i na kritiku soudobých poměrů. A rozhodně tu neplatí, že když se dva perou, třetí se směje, ale naopak trpí všichni. Rozmáchlé a nikam nespěchající westerny mám moc rád, tenhle je navíc podpořen vynikajícím ústředním hudebním motivem a oporu si našel i ve všech hercích (věčná sláva Gregory Peckovi!) Jeden z nejlepších "true-american" westernů. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Určitě western, který si zaslouží pozornost, ale rozhodně bych ho nekladl na stejnou výši, jako Sedm statečných či Tenkrát na Západě. V zásadě tu není nic, co by z tohoto, poněkud netradičního, westernu dělalo klasiku. Nicméně i tak se jedná o poutavý příběh chlapíka, který se snaží najít své místo v nové zemi, který i přes sáhodlouho stopáž plyne příjemným tempem. Hereckému obsazení samozřejmě vévodí Gregory Peck a nádherá Jean Simmons a potěší i Charlton Heston v ne úplně kladné roli, což je u něj docela nezvyk. 80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem sa rozhodnúť. Na jednej strane by som bol za, keby sa do filmu nezaplietla romantická zápletka, ktorá mierne brzdila napätie a čistokrvný western. Na strane druhej by však bez nej nemal film taký pôvab, harmóniu a ani by nemal čo povedať. Takže som rád, že sa to nakoniec takto vykľulo. Krásne prériové zábery, "iná", ľudská zápletka a správna dávka západných výstrelov, to všetko hlavne v druhej polke. Takže ak máte viac voľného času, určite to stojí za to. 85%. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Burl Ives (Rufus Hannassey) měl v době natáčení 47 let. Ve skutečnosti byl tedy jenom o 11 let starší než Chuck Connors (Buck Hannassey), který hrál jeho syna. (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama